Globos namų laukia reformos

Globos namų laukia reformos

Prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomone, tėvų neturintys vaikai turėtų būti globojami tik šeimynoje ir šeimose, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tik imituoja pastangas atsisakyti institucinės vaikų globos, nes dabartinė tvarka yra palanki tokių globos namų administracijai. Žadama, kad globos namų reforma startuos jau šį kovą.

Prezidentė Seimo rudens sesijoje buvo pateikusi Civilinio kodekso pataisas, numatančias riboti vaikų iki trejų metų patekimą į institucinius globos namus, taip pat griežčiau riboti laikinosios globos trukmę.

"Valstybės vadovė pabrėžė, kad vaikų namai yra sovietmečio reliktas, kurio išlikimu suinteresuota tokių įstaigų administracija. SADM su tuo taikstosi, tam nesipriešina ir tik imituoja pastangas keisti situaciją. Vaikai tapo pinigų įsisavinimo įkaitais, ir tai yra netoleruotina", - po D. Grybauskaitės susitikimo su socialinės apsaugos ir darbo ministre Algimanta Pabedinskiene sakė prezidentės atstovas spaudai Modestas Naudžius.

Kaip neekonomiško valstybės turto panaudojimo pavyzdys buvo pateiktas Marijampolės "Putino" vaikų globos namų atvejis, kur vieno vaiko išlaikymas kainuoja apie 1 800 eurų.

"Tuo tarpu šeimynoje vaikui išlaikyti valstybė skiria vos 300 eurų per mėnesį, šeimoje globojamam vaikui skiriama 150 eurų. O vaikus įsivaikinusios šeimos pagalbos iš viso nesulaukia", - kalbėjo M. Naudžius.

A. Pabedinskienė savo ruožtu teigė, kad gruodį šalies savivaldybės patikslino savo pasiūlymus dėl vaikų globos namų reformos, didžioji jų dalis pritaria idėjai laipsniškai atsisakyti institucinės vaikų globos.

"Paskutiniai patikslinti pasiūlymai iš savivaldybių atėjo gruodžio mėnesį, ir manau, kad mes tikrai vasario-kovo mėnesiais startuosime su šia pertvarka, o kontekste viena iš tikslinių grupių - globos namai", - sakė ministrė.

Situacija globos namuose domisi ir edukologijos specialistai.

2014-ųjų gruodžio mėnesį Lietuvos edukologijos universitete (LEU) vykusioje konferencijoje Ugdymo mokslų fakulteto (UMF) ikimokyklinės edukologijos II kurso magistrantė Judita Kazlauskaitė skaitė pranešimą apie ikimokyklinio amžiaus vaikų, netekusių tėvų globos, teises. Studentė pastebėjo, kad Lietuvoje trūksta tyrimų, sietinų su šia tema, o teisinė sistema, susijusi su ikimokyklinio amžiaus vaikų apsauga, funkcionuoja nepakankamai.

J. Kazlauskaitė atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu Europos dokumentuose ypač išryškinamas globos įstaigų pertvarkos poreikis. Bendrosiose europinėse gairėse dėl perėjimo nuo institucinės prie bendruomeninės globos nurodoma sukurti kitų vaikų globos paslaugų formų, kurios būtų orientuotos į vaikų teises ir tinkamą jų įgyvendinimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder