Želmenų galia

Želmenų galia

2013-ieji paskelbti Sveikatos metais, todėl daugelis mūsų turime dar vieną priežastį atidžiau pažvelgti į savo sveikatą. Siaučiant sveikos gyvensenos madų vėjams sunku atsirinkti, kas tikra, o kas - ne. Vilnietė Vita Buterlevičiūtė sako, kad kviečių želmenų sulčių neiškeistų į nieką, ir ne todėl, kad pati sukasi šioje veikloje, o todėl, kad jos iš tiesų padeda.

Idėjos pasaulyje pradininkė - lietuvė

Ieškantieji savijautos pagerinimo būdų užsuka ir į šviežių sulčių barus, kuriuose, be mums gerai pažįstamo apelsinų, greipfrutų ar morkų skonio, puikuojasi ir kviečių želmenų sultys.

Daliai lietuvių šių jau tikrai teko ragauti, tačiau retas kuris žino, kas kviečių želmenų sulčių pradininkė pasaulyje. Tai Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenusi mūsų tautietė emigrantė Ona Varapickaitė (Ana Vigmor). Daugelis Amerikos gyventojų ir dabar ją mini geru žodžiu, mat ši lietuvė, pasitelkusi želmenų galią, padėjo ne vienam sveikatos problemų turinčiam žmogui. Deja, 1994 metais ši šviesuolė žuvo per gaisrą Bostone.

Vis dėlto šios moters žinią apie žalio maisto vertę neša daugelis jos sekėjų visame pasaulyje.

„Tokios žinios nešėja esu ir aš, mane net vadina Želmenų karaliene“, - juokėsi vilnietė Vita Buterlevičiūtė, jau šešerius metus dirbanti su želmenų sultimis.

Paklausta, kaip susidomėjo jomis, moteris teigė, kad visada domėjosi sveiku gyvenimo būdu.

„Prieš šešerius metus užsukau į vieną iš netradicinių sulčių barų, jame pirmą kartą paragavau kviečių želmenų sulčių. Netrukus ir pati įsitraukiau į šią veiklą“, - pasakojo pašnekovė.

V.Buterlevičiūtė tikino, jog tąkart pasijuto, liaudiškai tariant, sėdinti savo rogėse.

„Dirbu labiau iš idėjos, nes man patinka dalytis su žmonėmis džiaugsmu, o kai dar ateina padėkoti už pagerėjusią savijautą - tai didžiausias atlygis, - tikino moteris. - Vieni tapo darbingesni, kiti džiaugėsi susinormalizavusiu kraujo spaudimu, moterys dažnai sako, jog palengvėjo menopauzės simptomai. Buvo ir tokių, kurie atėjo pranešti, kad metė rūkyti.“

Beje, įdomu tai, kad didelė dalis žmonių, ateinančių pas ponią Vitą atsigerti sulčių, - mokytojai.

Pasak V.Buterlevičiūtės, tai nieko stebėtino, šios profesijos žmonės patiria daug streso, įtampos, o želmenų sultys stiprina nervų sistemą. Ir puikiai Lietuvoje žinomi sportininkai neretai užsuka želmenų kokteilio.

„Ateina žmonės po ilgo antibiotikų vartojimo, norintys sustiprinti imunitetą. Galiu drąsiai teigti, kad želmenų sultys ypač naudingos sergantiesiems mažakraujyste. Geriant jas ir daržovių kokteilius jau po dviejų savaičių galima sulaukti puikių rezultatų“, - aiškino pašnekovė.

Mada greit praeina

Tačiau visada atsiras skeptikų, kurie sakys, kad želmenų sultys, kaip ir kiti dalykai, - tik mada, o jų poveikis - placebo efektas.

V.Buterlevičiūtė šypsosi ir sako, jog tai - kiekvieno pasirinkimo reikalas. Vis dėlto, jei poveikio niekas nejustų, neateitų dėkoti ir nepasakotų istorijų apie pagerėjusią sveikatą, juo labiau nemokėtų už tai, kas nepadeda.

„Mados vėjai ateina ir praeina, o dėl placebo efekto - jį paneigia ilgametis darbas. Aš esu už tai, kad žmonės atsigręžtų į gamtą ir joje įžvelgtų savo sveikatos šaltinį“, - akcentavo ponia Vita.

Kas turėtų vartoti atsargiai

Visos žalios spalvos sultys yra labai naudingos organizmui, tačiau lengviausiai pasisavinamos - kviečių želmenų. Be to, palyginti su miežių želmenimis, jos yra kur kas malonesnio skonio.

„Jose aptinkama daugiausia visų gamtoje egzistuojančių natūralių vitaminų, daugiau kaip 90 mineralinių medžiagų, fermentų (enzimų). Žalia spalva - tai chlorofilas. Geriantysis žalios spalvos sultis organizmo ląsteles prisotina deguonimi, šios sultys valo organizmą ir nuo toksinų. Kviečių želmenų sultys tinka dirbantiems fizinį, protinį darbą, taip pat nėščioms ir maitinančioms mamoms“, - tikino V.Buterlevičiūtė.

Atsargiai jas turėtų vartoti turintieji virškinimo sutrikimų, kasos problemų, sergantys gastritu. Todėl ar gali vartoti žalią maistą, turėtų pasitarti su gydytoju.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder