Sveikas darbuotojas - įmonės nauda ir vertė

Sveikas darbuotojas - įmonės nauda ir vertė

Darbuotojų patiriamas stresas - tai bloga fizinė ir emocinė būsena, žalingų įpročių sustiprėjimas, ligos, prasti rezultatai. Tabletės čia nepadės. Kokius sprendimus turėtų priimti įmonių vadovai, kaip sveikai gyvensenai motyvuoti darbuotojus? Apie tai kalbėta konferencijoje, kurią surengė "SPA Vilnius SANA", "OVC Consulting", A. Navicko konsultacinė poliklinika, "Aon Baltic", "Raddisson Blu Klaipėda."

2013-ieji - Sveikatingumo metai, todėl konferencija buvo pradėta Lietuvos šviesuolio Viliaus Storostos-Vydūno įžvalga: "Žmogus iš prigimties turi būti sveikas ir laimingas, o ligos - išimtis, kurios galima išvengti taikant teisingą gyvenimo būdą." Pasaulyje labiausiai plečiasi neužkrečiamos ligos. Visose šalyse atliekamos įvairios studijos, tyrimai, kaip gerinti darbuotojų sveikatą, nes nuo to priklauso verslo sėkmė, keliami tikslai, skatinantys darbuotojų įsitraukimą į sveikatingumą, bandoma paveikti medicininių paslaugų įkainių mažinimą ir medicininių įstaigų paslaugų infrastruktūrą. Kuriamos streso valdymo programos. Auga darbdavio vaidmuo, rūpinantis darbuotojų sveikata.

PASITENKINIMAS. "Svarbu, ar esame patenkinti savo darbo vieta, ar didžiuojamės esą savo įmonės atstovai, ar sulaukiame vadovo pagalbos ir padrąsinimo", - sakė pranešėja Mirolanda Trakumaitė. Dianos ŠUKĖS nuotr.

Perdegimo sindromas

Vienos didžiausių konsultavimo ir mokymo bendrovės "OVC Consulting", teikiančios valdymo konsultacijas ir atliekančios mokymo paslaugas bei organizacijų tyrimus, individualų darbuotojų ugdymą, konsultantė Mirolanda Trakumaitė kalbėjo apie streso poveikį bei atsparumo jam prevenciją.

"Stresas - tai išskirtinė būsena, iššūkis arba grėsmė, kai jaučiame įtampą, nemalonias emocijas, esame sudirgę. Kartais darbą vertiname kaip nuolatinį stresą. Arba stresas yra varomoji jėga, ir tai kur kas geriau už rutiną, bet jeigu streso yra per daug, jis užsitęsia, kenčiame, susergame, ir pašlyja darbingumas. Žmonės jaučiasi pervargę, jiems sunku susikaupti, įsidėmėti faktus, sutrinka loginis mąstymas, paūmėja kraujagyslių bei kvėpavimo ligos. Šiai būsenai gali būti būdingas vadinamasis perdegimo sindromas - fizinio bei dvasinio išsekimo būsena, kai požiūris į gyvenimą tampa ciniškas", - sakė pranešėja.

Pasak jos, Lietuvoje tik 60 procentų vadovų stresą laiko problema, apie tai paprastai kalbama tik tada, kai darbe įvyksta nelaimingas atsitikimas.

Daugelyje pasaulio šalių veikia programos, kurių tikslas - teikti pagalbą darbuotojams, kai įvyksta nelaimingas atsitikimas darbe, žūsta arba nusižudo kolega. Stresą sukelia ir darbuotojų kaita. Didelį, net kraštutinį stresą, sukelia darbuotojų darbo ir asmeniniai įsipareigojimai. Anot pranešėjos, didžiausią stresą patiria išminuotojai, visi specialiųjų tarnybų - policijos, gaisrinės, greitosios pagalbos darbuotojai, kurie rizikuoja gyvybe, patiria akistatą su nelaimę išgyvenusiais asmenimis, atsiduria ekstremaliose situacijose. Paskui juos pagal išgyvenamo streso stiprumą rikiuojasi sveikatos apsaugos, socialiniai, švietimo ir viešojo administravimo darbuotojai.

DARBINGUMAS. "Mokslininkų tyrimais įrodyta, kad didėja tų įmonių pelnas, kurios rūpinasi savo darbuotojų sveikatos profilaktika", - sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės Endokrinologijos skyriaus vedėjas Antanas Navickas.

Streso įveikimas

Mirolanda Trakumaitė sakė, jog pagrindiniai streso šaltiniai darbe yra net ne per mažas atlyginimas, o didelis darbo krūvis, tai, jog vadovas nelinkęs padėti, arba per daug kontroliuoja, psichologinis smurtas bei patyčios, konfliktai. Nerimą kelia būdai, kaip esame įpratę įveikti stresą: be saiko vartojame raminamuosius vaistus, rūkome arba persivalgome.

"Stresą patiriame vos atsikėlę iš lovos. Vėliau svarbu, ką darome, ar tuo esame patenkinti. Svarbu tai, ar esame saugūs ir patenkinti vieta, kurioje dirbame, ar didžiuojamės esą tos įmonės atstovais, ar palaikoma darbo ir asmeninių įsipareigojimų pusiausvyra. Labai svarbus lankstus darbo grafikas, kai kartais suteikiama galimybė dirbti namuose. Nevienodi yra jaunos mamos, vienišo ar jau užauginusio vaikus žmogaus poreikiai", - sakė Mirolanda Trakumaitė.

Kai kurie darbdaviai nuperka savo darbuotojams abonementus į sporto klubą, tačiau ne visi darbuotojai pasinaudoja proga. Kai abonementą perka už savus pinigus, žmonės sportuoja atkakliau.

Darbo metu jau įprasta pasitelkti įvairias atsipalaidavimo technikas: fizinius pratimus, atpalaiduojantį kvėpavimą, meditaciją, autogenines treniruotes, masažus, vandens procedūras. Įmonėse laikomi ir naminiai gyvūnai - žuvelės, katės, kanarėlės.


Yra pripažintos keturios nuolat atsinaujinančios energijos: fizinė, emocinė, protinė ir dvasinė. Žmogui reikia būti išsimiegojusiam, pavalgiusiam, grūdinti raumenis, idant galėtume lengvai judėti. Ne mažiau svarbios ir patiriamos teigiamos emocijos, kai bosas pagiria už gerą darbą, viršvalandžius, iniciatyvą.

Norime sublizgėti intelektu, sugerti į save šviežią informaciją, kad neužsidarytume savame kiaute. Visi turime savo dvasines vertybes.

Pranešėja sakė, jog stresą patiriame mintimis nusikeldami į ateitį arba į praeitį. Geri įvykiai, pakili džiugesio būsena taip pat sukelia stresą. Pranešimą specialistė baigė mintimi, jog mūsų galvos apvalios yra todėl, kad mąstymas galėtų keisti kryptį.

Rizikos mažinimas

Klaipėdos universitetinės ligoninės Endokrinologijos skyriaus vedėjas, gydytojas Antanas Navickas, remdamasis Amerikos mokslininkų išvadomis, pažymėjo, jog 90 proc. užsienio įmonių darbdavių tiki, kad jų darbuotojams gyvenant sveikai pavyktų sumažinti su sveikatos priežiūra susijusias išlaidas. Nustatyta, kad profilaktinė medicina atneša daug naudos, padeda išvengti 70 proc. ligų atsiradimo naštos bei su tuo susijusių kaštų.

"Užsienio šalyse jau 10-15 metų taikoma praktika, kai įmonės administracija pasirašo susitarimo aktus su darbuotojais, kad būtų išvengta dažniausiai pasitaikančių ligų. Surinkti duomenys rodo, kuriam darbuotojui į ką reikėtų atkreipti dėmesį: į nutukimą, aukštą cholesterolio kiekį, aukštą spaudimą, rūkymą, svaigiųjų gėrimų vartojimą ir adinamiją (kai yra mažai judama), didelę įtampą. Kuriamos skatinimo programos: tarkime, darbuotojas meta rūkyti, ir gauna didesnį atlygį. Kai kurios įmonės kompensuoja pusę dviračio kainos, idant juo žmonės važiuotų į darbą", - sakė gydytojas.

Pasak jo, kai įmonės linkusios investuoti lėšų į darbuotojų sveikatą, nedarbingumo atostogų sumažėja 28 proc. Vienose įmonėse internetu siunčiami klausimynai kiekvienam darbuotojui, kitose dalinamos anketos. Paskaičiuota, kad investavus 1 dolerį į profilaktinę darbuotojo sveikatos priežiūrą, įmonei sugrįžta 4 doleriai, investavus 150 dolerių, vėlgi grįžta daug didesni pinigai, nes pavaldiniai darbingi, produktyvūs, geresnės nuotaikos ir motyvacijos.

Gydytojas endokrinologas patartų pasekti užsienio šalių pavyzdžiu ir, esant galimybei, atlikti profilaktinę darbuotojų sveikatos patikrą bei juos skiepyti pačioje įmonėje. Labai svarbios yra prevencinės gimdos kaklelio, krūtų, prostatos, storosios žarnos vėžio patikros, širdies ir kraujagyslių ligų rizikos vertinimo programos.

Gydytojas endokrinologas patartų įmonėms glaudžiai bendradarbiauti su Klaipėdos ligoninėmis, medicinos centrais, pagalvoti apie bendrosios praktikos gydytojų, odontologų, medicininės reabilitacijos paslaugas. Darbdaviai taip pat galėtų sudaryti pavaldiniams sąlygas grožio puoselėjimo procedūroms.

"SPA Vilnius SANA" plėtros direktorė Lina Nosevic, supažindinanti Vakarų Lietuvos įmones su kurortinio gydymo ypatumais bei sanatorinio gydymo nauda, susitikimo metu pateikė faktų apie Druskininkų mineralinį vandenį, kuris turi tokią kalcio ir magnio koncentraciją(kalcio santykis su magniu (2;1), kai, išgėrus vieną stiklinę, žmogaus organizmas aprūpinamas pakankamu kalcio ir magnio kiekiu visai savaitei. Pranešėja pasidžiaugė, kad darbdaviai Lietuvoje skatinami rūpintis savo darbuotojų sveikatos prevencija, tam yra ir tokiose konferencijose skleidžiama patirtis.

Konferencijos dalyvius sveikos mitybos pamokė viešbučio "Radisson Blu Hotel" šeimininkai, pavaišinę šviežiais, lengvais, daug vitaminų turinčiais užkandžiais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder