Sveika mama - sveikas ir vaikas

Sveika mama - sveikas ir vaikas

Į Klaipėdos universitetinės ligoninės Gimdymo skyrių moterys atvyksta iš visos Vakarų Lietuvos. "Šiame krašte dirbame be konkurencijos", - juokavo skyriaus medikai. Per metus Gimdymo skyriuje pasaulį išvysta keli tūkstančiai naujagimių.

Kasmet vidutiniškai užregistruojama apie 4000 gimdymų. Medikai pastebėjo, kad sumažėjo gimdančių nepilnamečių ir labai jaunų, 18-19 metų amžiaus merginų. Tačiau nemažai atsiranda gimdančių vyresnio amžiaus, apie 40 metų ir vyresnių moterų. Padariusios karjerą, susikūrusios ekonominę gerovę, moterys nori dar užauginti vaikų. "Anksčiau moterys, perkopusios 30 metų, jau bijodavo gimdyti. Dabar ir 40 metų - jau ne riba. Tačiau gimdant vyresniame amžiuje didesnė rizika susilaukti ne visai sveiko kūdikio: jis gali turėti įgimtą Dauno sindromą ar centrinės nervų sistemos apsigimimų. Mūsų ligoninėje dirba genetikė, kuri nemokamai atlieka tyrimus besilaukiančioms moterims, vyrenėms kaip 35 metų amžiaus, dėl vaisiaus apsigimimų rizikos", - pasakojo Gimdymo skyriaus vedėjas gydytojas Leonas Janušas.

Nuskausminimo procedūros

"Gimdymas yra natūralus fiziologinis procesas, todėl ir motinai, ir naujagimiui geriau, kuomet viskas vyksta taip, kaip gamtos sutvarkyta. Sveikos moterys gimdo sveikus vaikus. Motinystei reikia ruoštis iš anksto, išsigydyti visas infekcines ligas, kad neužsikrėstų vaisius", - akcentavo Akušerijos - ginekologijos departamento vadovas, medicinos mokslų daktaras Algimantas Fabijonavičius. Neretai infekcijos pražudo vaisių dar gimdoje, išprovokuoja priešlaikinį gimdymą, įtakoja sunkius naujagimių sveikatos sutrikimus ar apsigimimus. "Kartais būna sunku įrodyti motinoms, kad stafilokokine infekcija jos užsikrėtė dar besilaukdamos kūdikio, o ne gimdymo namuose. Todėl labai svarbu viso nėštumo metu stebėti savo sveikatos būklę, konsultuotis su medikais", - sakė A. Fabijonavičius.

Pasak Gimdymo skyriaus vedėjo L. Janušo, pastaraisiais metais sparčiai daugėja cezario pjūvio operacijų, atliekamų gimdymo metu. "Šiuo metu operuojama kas ketvirta gimdanti moteris. Šios operacijos yra saugios ir atliekamos tada, kuomet moteris dėl sveikatos būklės negali fiziologiškai gimdyti pati. Taip pat nemažai moterų renkasi nuskausminimo procedūras, dažniausiai - epidūrinę nejautrą", - sakė L. Janušas.

"Šiuo metu operuojama kas ketvirta gimdanti moteris", - sakė Gimdymo skyriaus vedėjas Leonas Janušas

Gimdo akušerei padedant

Nuo 2007 metų Klaipėdos universitetinės ligoninės Gimdymo skyriaus Mažos rizikos gimdymo poskyryje moterys gimdo padedamos tik akušerių be gydytojų pagalbos. Akušerės padedama gimdo kas penkta moteris. "Gydytojai ginekologai visada yra šalia, budrumo nepraranda, jei kas netikėto atsitiktų gimdymo metu, tuoj atskubėtų į pagalbą. Mūsų akušerės yra aukštos kvalifikacijos - tikros profesionalės. Moterims iš pradžių gal buvo nedrąsu gimdyti be gydytojų priežiūros, tačiau laikui bėgant naujovė pasiteisino. Tai buvo naujovė ir Lietuvoje", - sakė Gimdymo skyriaus vedėjas L. Janušas.

Gimdyvėms - po atskirą palatą

Jau seniai praeityje laikai, kai pas gimdyves į palatas neįleisdavo artimųjų ir net gėlių prie lovos nebuvo galima laikyti. "Dabar moterys gimdyti gali atvykti kartu su vyru, savo mama ar kitu artimu žmogumi. Kiekvienai gimdyvei yra skirta atskira palata, tad jokio kontakto su kitomis gimdyvėmis ji netutri. Nes ir gimdo kiekviena atskirai, po vieną",- sakė A. Fabijonavičius. Palatose yra visa reikalinga medicininė įranga gimdyvvės būklei iki ir po gimdymo stebėti, taip pat viskas paruošta ir naujagimiui - speciali lovelė su deguonies tiekimo ir kita reikalinga modernia įranga, kuri panaudojama esant reikalui. "Stengiamės, kad palatos būtų jaukios, patogios, vyrams pastatyti minkšti foteliai, kad galėtų ilgiau pagloboti moteris. Kai kuriose palatose yra įrengti ir dušai. Prieš kurį laiką visos patalpos buvo kapitaliai suremontuotos. Po gimdymo moterys, jei viskas gerai, su naujagimiu ligoninėje guli trumpai - 1-3 paras, o po operacijų - 3-4 paras. Kraujavimas ir kitos gimdymo komplikacijos pasireiškia per pirmąją parą po gimdymo, o jeigu komplikacijų nėra, motina ir naujagimis sveiki, po gimdymo būtų galima išrašyti jau po paros", - pasakojo Gimdymo skyriaus vedėjas L. Janušas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder