Pasitikėti savimi galima išmokti

Pasitikėti savimi galima išmokti

Šiandien daugelis moterų ieško būdų, kaip palengvinti sau gimdymą. Renkamasi nuskausminamuosius vaistus, Cezario pjūvį. "Tai kraštutinės priemonės, — sako psichologas Arūnas Norkus. — Sėkmingai pagimdyti kūdikį padeda harmonija su savimi, kokybiškas psichologinis pasirengimas".

Informacijos apie nėštumą daug

Moterys šiandien turi didelį informacijos apie nėštumą pasirinkimą: gausybė medžiagos pateikiama internete, išleista nemažai gražių iliustruotų knygų ir žurnalų, dar galima lankyti specialius kursus.

"Pastebėta, jog specialistų pagalbą dažniausiai renkasi pirmąkart gimdysiančios bei aukštąjį išsilavinimą turinčios moterys, — sako psichologas Arūnas Norkus. — Tyrimai rodo, jog daugiau nei 80 procentų motinystės kursus lankiusių nėščiųjų gimdo be komplikacijų, geba kuo ilgiau žindyti savo mažylius, rečiau serga pogimdine depresija bei įvairiais emociniais sutrikimais. Tik žinios gali padėti nugalėti viduramžiais egzistavusią gają nuomonę, jog nėštumas turi būti lydimas pragariškų kančių ir skausmo".

Vaiko planavimas — poros reikalas

Anot psichologo, šiuolaikiškas tėtis jau suvokia, kad gandrų laukimas — bendras reikalas, tad vis daugiau vyrų kartu su moterimis ruošiasi nėštumo ir gimdymo laikotarpiui.

"Užsiėmimų metu, į kuriuos vis dažniau ateina abu sutuoktiniai, būsimi tėveliai pripažįsta, jog mažylis, vos tik uždėjus ranką ant besilaukiančios moters pilvo, tarsi išsigąsta ir nustoja krutėjęs, nes nepažįsta savo tėčio, — pasakoja psichologas A. Norkus. — Todėl ir reikia planuoti tėvystę ne nuo "vidurkelio", o nuo pat tos akimirkos, kai abu kartu priimate sprendimą turėti palikuonių."

Specialisto žodžiais, tinkamai pasiruošęs vyras bus naudingas ir paties gimdymo metu — ne tik nuramins moterį, bet ir primins kvėpavimo, atsipalaidavimo pratimus, palengvinančius gimdymo procesą. Tai labai svarbu, nes nėštumo pabaigoje susilpnėja moterų verbalinė atmintis, todėl neretai moterys pačią svarbiausią akimirką pamiršta ką mokėjusios.


Ir verkia, ir džiaugiasi

Psichologas sako, jog net 67 procentai besilaukiančių moterų susiduria su įvairiais emociniais sutrikimais, todėl būsimo tėvo pagrindinė užduotis — pasirūpinti palankia psichologine būsena bei atmosfera šeimoje.

Nėštumo metu moteris tampa jautresnė, pažeidžiamesnė, greitai pravirksta. Dažnai aplinkiniams atrodo, jog visa tai įvyksta be jokio reikalo, tačiau emociniams sutrikimams išsivystyti yra priežasčių.

"Nėštumas moteriai — psichologinis smūgis, kurį atlaikyti nelengva. Kūnas keičiasi. Kai kurios besilaukiančios jaučiasi taip, lyg tai būtų svetimas kūnas, ir viskas, kas su juo vyksta yra nekontroliuojama, — pasakoja psichologas. — Kitos nėščiosios jaučia ypatingą harmoniją: joms nieko netrūksta, yra laimingos, patenkintos, visavertės, nuolat girdi komplimentus, jog pražydo ir švyti. Jos teigia, kad pastojus išnyko vienišumo jausmas. Šiuo gyvenimo tarpsniu itin svarbu jausti artimųjų palaikymą".

Skausmo baimė kyla iš nežinojimo

Nėštumas išprovokuoja begalę baimių. "Baimė — natūralus jausmas, kuris rodo, kad jūs gyvai reaguojate į besikeičiančią savo gyvenimo situaciją, kad jums rūpi jūsų gyvenimas ir jame vykstantis svarbus lūžis, — sako psichologas. — Dažniausiai nėštumo metu kyla baimė dėl vaikelio sveikatos, skausmo baimė, nerimas dėl savo gebėjimo būti motina, baimė ar pavyks užtikrinti tinkamą vaiko gerbūvį, baimė "iškristi" iš darbo, karjeros ir tapti "namų šeimininke", tačiau pagrindinė baimė — tai gimdymas."

Psichologas tvirtina, kad norint įveikti baimę ir patirti lengvą neskausmingą gimdymą reikia pasiruošti iš anksto — tik žinios bei pasitikėjimas padeda išvengti skausmo.

Vyrai irgi bijo

Vyrų baimės kitokios nei moterų, tačiau, anot psichologo A. Norkaus, vyrai taip taip pat bijo. Jie jaudinasi, ar mokės paimti kūdikį ant rankų, bijo savo nekompetencijos, likti nuošalėje, bijo ar nieko blogo nenutiks gimdymo metu jums ir mažyliui.

"Pirmąkart susitikti akis į akį su savo palikuonimi lengviau tiems, kurie nuolat palaikė ryšį su dar mamos pilvelyje augančiu mažyliu, — sako A. Norkus. — Tada lieka tik prisistatyti: "Labas, aš esu tavo tėtis, labai tavęs laukiau ir myliu tave visa širdimi". Šie paprasti žodžiai skambės natūraliai, jei juos dažniau vartosite savo kasdienybėje."

Psichologo žodžiais, jei dar nupasakosite mažyliui kokia spalva išdažėte jo kambarį, kaip atrodo jo lovytė ir panašiai, mažylis grįš namus tarsi į jau žinomą aplinką. Tyrimais patvirtinta, jog ketvirtą nėštumo mėnesį pradeda funkcionuoti vaisiaus psichika, todėl tėtis gali dainuoti, skaityti pasakas, kalbėtis su pilveliu. Tėtis neturi tokio artumo kaip mama su vaikeliu, tad jam būtina jį „prisijaukinti“. Tai — gyvenimo pamokos, neišdildomi išgyvenimai, sudvasintas šeimos bendravimas, kurio nereikia gėdytis, sako psichologas.

Parengta pagal dienraštį "Šiaulių kraštas"

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder