Pasenę vaistai - piliečių sąmoningumo rodiklis

Pasenę vaistai - piliečių sąmoningumo rodiklis

Įstatymas reglamentuoja, kad vaistinės privalo priimti farmacines atliekas iš gyventojų, tačiau tuo vadovaujasi ne visų vaistinių darbuotojai. Iki galo neparengta teisinė bazė ir sąmoningumo stoka vis dar prisideda prie to, kad bet kur išmesti vaistai daro nepataisomą žalą gamtai ir mūsų pačių sveikatai.

Nebegaliojantys, seni vaistai tampa našta ne tik jų vartotojams, bet ir juos priimti utilizavimui turinčioms vaistinėms.

Tuo įsitikinome pačios - iš kolegų susirinkusios pasibaigusio galiojimo vaistus, pasiūlėme paimti juos septynioms skirtingoms Klaipėdos miesto vaistinėms.

Prekybos centre "Grandus" veikiančioje "Norfos" vaistinėje dirbusi vaistininkė priimti pasenusius vaistus kategoriškai atsisakė - pasiūlė juos sutrinti ir nuleisti į klozetą, esą niekam nepakenks. "Juk turite ne tonas?" - paklausė moteris.

"Šeimos" vaistinės, esančios Taikos pr. 81, darbuotoja pasakė, jog vaistinė utilizuoti priima tik psichotropinius preparatus, ir patarė kreiptis į Higienos centrą ar gaisrininkus, o galų gale pasiūlė juos tiesiog išmesti. Ji pabrėžė, jog vaistinėms senų preparatų atsikratymas kainuoja labai brangiai.

Tikėjomės, jog senus vaistus priims Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje veikianti "Veiveržos" vaistinė, tačiau jos darbuotoja pasiūlė kreiptis į "Eurovaistinę" arba Žvejų vaistinę, esančią Minijos gatvėje. Anot farmacininkių, vaistinė turi būti sudariusi sutartį dėl senų vaistų priėmimo.

Džiaugėsi iniciatyva

Keturių iš septynių vaistinių darbuotojai senus utilizuoti tinkamus vaistus priėmė.

Prekybos centre "Akropolis" veikiančios "Eurovaistinės" vaistininkė priėmė pasiūlytus vartoti nebetinkamus vaistinius preparatus. Tiesa, pasenusių maisto papildų nepriėmė ir pasiūlė juos išmesti. Paklausta, ką daryti su skystais preparatais, patarė juos išpilti į klozetą, esą tai niekam nepakenks.

Klaipėdos sveikatos priežiūros centre įsikūrusios vaistinės farmacininkė iš pradžių atidžiai apžiūrėjo atneštus atiduoti vaistus ir kai kuriuos jų paėmė: tik tuos galinti užregistruoti kaip nebetinkamus vartoti. Kitus pasiūlė išmesti, nes žalingo poveikio tie vaistai gamtai nepadarysią. Tačiau pagalvojusi paėmė ir likusius.

Lengviausia buvo "Camelia" vaistinėje, esančioje Mažvydo alėjoje. Jos darbuotoja paėmė visą maišelį, net nepažiūrėjusi, kokie jame vaistai.

Išsamiausią informaciją gavome toje pat alėjoje esančioje Miesto vaistinėje. Farmacininkas paaiškino, kad kiekviena vaistinė privalo priimti nebegaliojančius medikamentus ir juos utilizuoti, tačiau priimti jų neskubėjo. Skųsdamasis dideliais vaistų utilizavimo įkainiais, jis atidžiai apžiūrėjo kiekvieno vaisto galiojimo datą. Galiausiai medikamentus priėmė ir labai pasidžiaugė, kad jų tiesiog neišmetėme.

Nefunkcionuojanti tvarka

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vyriausioji specialistė Ramunė Visockytė "Vakarų ekspresą" informavo, kad kiekviena vaistinė moka metinį nebegaliojančių vaistų surinkimo mokestį, kuris siekia 250 litų, todėl privalo priimti piliečių atneštus vartoti nebetinkamus vaistus bei maisto papildus.

Pasenusių vaistinių preparatų utilizavimo tvarką reglamentuoja Farmacijos įstatymas.

"Vaistinėms atsisakius utilizuoti vaistinius preparatus žmonės gali kreiptis į Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą, paskambinę nemokama linija 8 800 73568", - teigė R. Visockytė.

Tiesa, yra nustatyta tvarka, pagal kurią psichotropinius vaistinius preparatus gali surinkti tik tam licenciją turinčios vaistinės.

Neparengta kompensavimo tvarka

Lietuvos farmacijos sąjungos prezidentas profesorius Eduardas Tarasevičius informavo, kad Farmacijos įstatymas nustato, jog išlaidas už senų vaistų utilizavimą turi kompensuoti valstybė, tačiau kompensavimo tvarka iki šiol nėra parengta. Dėl to dažnai pasitaiko nesusipratimų tarp farmacininkų ir pacientų.

"Kiekvienas farmacininkas turi žinoti, kaip elgtis su negaliojančiais vaistais. Tačiau jei vaistinės vadybininkas nebaigęs farmacijos mokslų, tai gali kilti neaiškumų", - teigė Lietuvos farmacijos sąjungos prezidentas.

Kita vertus, sąmoningumo kartais trūksta patiems vaistų vartotojams. Ne kiekvienas pasenusius vaistus atiduoda utilizuoti.

Nebegaliojantys vaistai - nuodai gamtai

Išpildami vaistus į klozetą ar išmesdami į konteinerius darome nepataisomą žalą ekosistemai.

Klaipėdos universiteto Gamtos ir matematikos mokslų fakulteto Ekologijos katedros vedėja profesorė Dalia Ambrazaitienė, susirūpinusi išmetamų nebegaliojančių vaistų žala gamtai, pataria būtinai juos atiduoti į vaistines.

"Kiekviena tabletė yra nuodas, o ypatinga žala gamtai padaroma išmetus didelius nebegaliojančių vaistų kiekius", - teigė ekologė.

Pastebima, kad ekonomiškai stipriose šalyse tokioms ekologinėms bei socialinėms problemoms skiriama itin daug dėmesio.

"Štai, pavyzdžiui, kiekvienoje Skandinavijos šalių vaistinėje yra pastatyta speciali permatoma urna, į kurią žmonės meta nebegaliojančius vaistus", - tokia iniciatyva džiaugėsi E. Tarasevičius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder