Nustatyti mechanizmai, kaip nėštumas apsaugo nuo krūties vėžio

Nustatyti mechanizmai, kaip nėštumas apsaugo nuo krūties vėžio

Krūties vėžys yra dažniausia moterų onkologinė liga. Nuo 1970 metų pasaulyje sergančiųjų šia liga moterų padaugėjo 30-40 proc. Seniai pastebėta, kad rizika susirgti krūties vėžiu didesnė negimdžiusioms ar pirmą vaiką vyresnio amžiaus gimdžiusioms moterims. Tiksli krūties vėžio atsiradimo priežastis dar nenustatyta, tačiau mokslininkai aktyviai tyrinėja šios ligos rizikos veiksnius.

Profesorius I. H. Russo iš Filadelfijos (JAV) kartu su kolegomis tyrinėjo pokyčius ankstyvo pirmojo nėštumo metu moterų organizme ir jų ryšį su mažesniu sergamumu krūties vėžiu. Nėštumo pradžioje gausiai organizmo gaminamas hormonas HCG (žmogaus chorioninis gonadotropinas) kartu su kiaušidžių steroidiniais hormonais veikia hipotaliamo neuroendokrininę sistemą ir taip padeda palaikyti nėštumą. Išskiriamas didelis HCG kiekis lemia krūties vėžio rizikos sumažėjimą menopauzės metu.

Atlikti moksliniai tyrimai su laboratorinėmis žiurkėmis parodė, kad tiek ankstyvas apvaisinimas, tiek neapvaisintoms žiurkėms skiriamas HCG apsaugo nuo dirbtinai sukelto krūties vėžio. Atlikus išsamesnius tyrimus ląstelių lygmeniu pastebėta, kad HCG sukelia krūties audinio epitelinių ląstelių pakitimus, kurie gali apsaugoti nuo vėžio atsiradimo. Nėštumas ir maitinimas krūtimi leidžia pakitusiai genetinei medžiagai krūtyje lengviau atsikurti, jo metu aktyvinami užprogramuotą ląstelių mirtį ir dauginimąsi kontroliuojantys genai, pakitusios ląstelės pačios susinaikina.

Gydytojas chirurgas onkologas Donatas Petrauskas su tyrimo išvadomis sakė sutinkąs, nes esą statiškai žinoma, kad negimdžiusios ir krūtimi nemaitinusios moterys krūties vėžiu serga dažniausiai. Jei moteris maitino ilgiau, yra daugiavaikė – tikimybė jai susirgti mažesnė. Tačiau išimtis iš taisyklės yra genetinis polinkis: jei moteris jį turi, susirgti gali nei jei turi daug krūtimis maitintų vaikų.

vlmedicina.lt

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder