Mokslininkai: laisvalaikis prie televizoriaus didina infarkto riziką

Mokslininkai: laisvalaikis prie televizoriaus didina infarkto riziką

Žmonės, kurie per dieną daugiau kaip dvi valandas savo laisvalaikio skiria televizoriaus žiūrėjimui, gerokai labiau rizikuoja susirgti širdies ligomis, rodo naujas tyrimas, kurio rezultatus pirmadienį paskelbė "Journal of the American College of Cardiology".

Todėl mokslininkai įspėja dėl fizinio neveiklumo laisvu metu. "Tai yra įpročio reikalas. Daugelis iš mūsų grįžtame namo, įsijungiame televizorių ir sėdime prie jo kelias valandas", - sakė tyrimo autorius Emanuelis Stamatakis (Emmanuel Stamatakis). Tačiau tai, anot jo, yra žalinga širdžiai ir apskritai sveikatai, praneša agentūra AFP.

Mokslininkai 4 tūkst. 500 suaugusių asmenų klausinėjo apie jų įprotį laisvalaikiu žiūrėti televizorių, sėdėti prie kompiuterio ir žaisti vaizdo žaidimus. Buvo prieita prie išvados, kad žmonės, kurie ne darbo metu prie ekrano praleidžia dvi ar daugiau valandų, 125 proc. labiau rizikuoja susidurti su tokiomis širdies ir kraujagyslių problemomis, kaip infarktas. Žmonėms, kurie laisvalaikiu į ekraną spokso keturias ar daugiau valandų, net mirties rizika padidėja 48 proc.

Tai nesusiję su kitais veiksniais, kaip rūkymas, aukštas kraujo spaudimas, kūno svoris, socialinė aplinka ar sportas.

Pasak E. Stamatakio, bus atliekami nauji tyrimai, kaip ilgas sėdėjimas kenkia sveikatai ir kaip dirbančius žmones paskatinti keisti gyvenimo įpročius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder