Ligonį skubiai turi pamatyti gydytojas

Ligonį skubiai turi pamatyti gydytojas

Medikų teigimu, gripo gydymas veiksmingiausias per pirmas dvi paras pradėjus vartoti antivirusinius vaistus. Problema ta, kad receptą jiems gali išrašyti tik pacientą apžiūrėjęs gydantis gydytojas, o patekti pas gydytoją vos susirgus gripo epidemijos metu tikrai nėra paprasta.

Vaikų ligoninės Pediatrijos centro direktoriaus prof. Vytauto Usonio teigimu, pirmi „klasikinio“ gripo požymiai - aukšta temperatūra, galvos, raumenų skausmas, kaulų laužymas, prasta bendra savijauta. Tokį pacientą kuo greičiau turi pamatyti gydytojas ir, jei įtaria gripą, paskirti antivirusinius vaistus.

Ir čia iškart kyla klausimas: kur ir kaip? Po visų sveikatos sistemos reformų gydytojo prisišaukti į namus neįmanoma, ypač epidemijos metu, poliklinikose greta sėdi sveiki ir sergantys, vaikai ir suaugusieji. Jei žmogus ir neserga gripu, belaukdamas tarp sergančiųjų jis tikrai užsikrės, o jei vaikas karščiuoja - sėdėti su juo eilėje prie gydytojo kabineto taip pat nėra malonu.

„Teorija ir rekomendacijos sako, kad reikia elgtis vienaip, tačiau realiai situacija yra gerokai sudėtingesnė, - sako V.Usonis. - Net poliklinikos skelbia, kad pirmas kelias paras suaugusieji gali gauti nedarbingumo pažymėjimą tiesiog pranešę apie ligą telefonu. Tad dažniausiai tiek suaugusieji, tiek vaikai lieka gydytis namie savarankiškai, o tai ne visada yra gerai“.

Gydantis namie, jei neturite antivirusinių vaistų, pasak V.Usonio, belieka gulėti lovoje, gerti labai daug skysčių, arbatų, temperatūrą ir skausmą mažinančius vaistus - tik jokiu būdu ne acetilsalicilo rūgštį, vadinamąjį aspiriną, nes šis vaistas sergant gripu, ypač vaikams, gali pridaryti tik dar daugiau problemų.

Temperatūrai mažinti, pasak profesoriaus, geriausiai tinka paracetamolis arba ibuprofenas, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad temperatūrą vaistais reikėtų mažinti tik tada, jei ji perkopia 38,5 laipsnio.

V.Usonis taip pat atkreipia tėvų dėmesį, kad gripu susirgusį vaiką pirmosiomis dienomis būtina atidžiai stebėti - temperatūra vaikui gali šoktelėti staiga, pavyzdžiui, naktį, kai tėvai miega. Tokio momento nederėtų pražiopsoti, nes tai gali sukelti rimtų problemų.

Jei per 3-4 paras gripo simptomai nemažėja, ligonis nepasijunta geriau, tai gali reikšti, kad prasidėjo komplikacijos - kokia nors bakterinė infekcija, nes gripo virusas suardo organizmo apsauginę gleivinę. Tokiu atveju vėlgi pacientui reikalinga specialisto konsultacija - gydytojas turi nuspręsti, ar reikalingas gydymas antibiotikais.

Pasak prof. V.Usonio, gripas klastingas dar ir tuo, kad virusu užsikrėtęs žmogus pavojingiausias aplinkiniams kelios valandos iki pasireiškiant ligos simptomams - kai pats dar jaučiasi gerai ir apie ligą net neįtaria.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder