Lietuvoje plintant tymams, gydytojai ragina pasirūpinti skiepais

Lietuvoje plintant tymams, gydytojai ragina pasirūpinti skiepais

Lietuvoje daugėjant susirgimų tymais, medikai primygtinai ragina skiepyti kūdikius ir vaikus, o suaugusius - pasitikrinti, ar yra gavę abi imuniteto susidarymui reikalingas vakcinas.

Pastaruoju metu Lietuvoje ėmė plisti tymai. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, iki gegužės 31 dienos Lietuvoje buvo užregistruoti 27 susirgimai, kurių židinys yra Lietuvoje, kai iki šiol per metus pasitaikydavo vos keli atvežtiniai šios ligos atvejai.

Baimindamiesi šios ligos protrūkio, medikai ragina gyventojus laiku imtis reikalingų prevencinių priemonių ir pabrėžia, jog tymai nėra tik vaikų liga, ja serga ir suaugusieji.

Infekcinių ligų gydytojos Julijos Petrinos teigimu, geriausia tymų prevencijos priemonė yra 99 proc. atvejų veikianti kompleksinė tymų, raudonukės ir epideminio parotito vakcina, kuria visi žmonės vaikystėje yra skiepijami du kartus:15-16,5 mėnesių ir 6-7 metų amžiaus. Kad susidarytų ilgalaikis imunitetas, būtina atlikti abi tymų vakcinas.

Vis dėlto visuomenės gydytojams ir sveikatos ekspertams nerimą kelia pastaruoju metu mažėjančios kūdikių ir vaikų skiepijimų apimtys.

Anot UAB "Endemik" atstovės Irmos Kilš (Irma Kilsch), visuomenėje plinta nuomonė, jog sveikas gyvenimo būdas yra tinkama užkrečiamųjų ligų prevencijos priemonė. Ekspertė pabrėžia, jog toks nusistatymas yra klaidingas, o moksliškai patvirtintas efektyviausias būdas išvengti infekcinių ligų, tarp jų ir tymų, yra būtent skiepai.

Šiai nuomonei pritaria ir Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) ekspertas dr. Robertas Petkevičius, kurio teigimu, kompleksinė vakcina yra saugi ir efektyvi. Jis tvirtina, jog kelis pastaruosius metus plintančios neaiškios kvalifikacijos gydytojų rekomendacijos neskiepyti kūdikių yra klaidinančios, o skiepų vengimas gali baigtis infekcinių ligų protrūkiu.

R. Petkevičius ragina lietuvius atsisakyti jiems būdingo negatyvaus ir konservatyvaus požiūrio, o pasikliauti tik kompetentingų asmenų ir institucijų, tokių kaip PSO, informacija ir rekomendacijomis.

Ekspertai sutartinai pabrėžia, jog šiais metais Lietuvoje padažnėję susirgimų tymais atvejai jau kelia nerimą, todėl, be jau minėto rūpestingo kūdikių ir vaikų skiepijimo, jie pataria sveikata pasirūpinti ir suaugusiems.

Gydytoja J. Petrina siūlo pasidomėti savo medicininių kortelių įrašais ir įsitikinti, jog yra atliktos abi reikalingos vakcinos.

"Tie, kas negavo dviejų vakcinų vaikystėje, turėtų susirūpinti ir pasidaryti tą antrą papildomą skiepą", - rekomenduoja gydytoja.

J. Petrina informuoja, jog Užkrečiamųjų ligų centras artimiausiu metu ims teikti nemokamas nuo tymų saugančias vakcinas ir suaugusiesiems, todėl visuomenei bus sudarytos visos galimybės apsaugoti savo sveikatą nepatiriant papildomų išlaidų.

Atsargumo nuo tymų priemonės ypač svarbios ir planuojant keliones į užsienį, mat šiuo metu dideli tymų protrūkiai registruojami Gruzijoje ir Jungtinėje Karalystėje, taip pat Afrikos ir Azijos valstybėse.

Gydytojai primena, jog tymų infekcijos šaltinis yra sergantis žmogus, o pats užkratas, plintantis lašeliniu būdu, yra itin lakus. Jam plisti nereikalingas kontaktas, todėl tymais galima lengvai užsikrėsti didelio žmonių susibūrimo vietose.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, ligos inkubacinis periodas trunka 10-12, kartais - 19-21 dieną, prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, akių junginių uždegimu. Po 1-2 dienų pasireiškia bėrimas, pirmiausia, galvos srityje, vėliau apima liemenį, galūnes. Sergant tymais dažnos komplikacijos - plaučių uždegimas, gerklų pakenkimas, miokarditas, rečiau - encefalitas ar net apakimas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder