Kaip padėti traumą patyrusiam vaikui?

Kaip padėti traumą patyrusiam vaikui?

"Tikrai negalėčiau pasakyti, kad tėvai neprižiūri savo vaikų. Bet saugok vaiką dvidešimt tris valandas ir 58 minutes, ir vos nusuksi akis, būtinai kas nors vaikui atsitiks', - sako gydytojas traumatologas-ortopedas Mindaugas Grikšas.

Dėl ko mažieji pacientai dažniausiai patenka į ligoninės priimamąjį?

Vasarą padaugėja besikreipiančių mokyklinio amžiaus vaikų, nes sėdėdami mokyklos suole jie yra saugesni. Gal šiokios tokios įtakos turi ir Mėnulio fazės. Kai šaltas oras, vaikai sėdi namuose, o ten traumų rečiau įvyksta. Jų dažniau pasitaiko probleminėse šeimose. O šiaip nė vienas mūsų neužaugome be žaizdų, sumušimų.

Ką daryti, jeigu vaikas nukrenta ant galvos?

Jeigu vaikas susitrenkė galvą, aš visiems seneliams, tėvams ir globėjams sakau - bet kokiu atveju kreipkitės į ligoninę profesionalų pagalbos. Reikia įvertinti bet kokią galvos traumą. Dažniausiai pasitaiko nesunkios galvos traumos, smegenų sukrėtimų yra rečiau. Kartais vaikas nepasisako, kas jam nutiko, bet mamos akys pastebi, kad jis kažkoks kitoks. Dažniausiai po traumos vaikas būna vangus, mieguistas, vemia, suglebęs. Bet dažniausiai matyti gumbas. Jeigu susitrenkęs jis toliau šokinėja, žaidžia, tai nieko baisaus nenutiko.

Ar po smegenų sutrenkimo lieka kokių reiškinių?

Gali kurį laiką varginti galvos skausmai, pablogėti regėjimas.

Ką daryti, jeigu vaikas susilaužė ranką ar koją?

Reikia jį taip vežti į ligoninę, kad lūžusi galūnė ne laisvai tabaluotų, o būtų fiksuota, nejudėtų. Negalima lankstyti rankos ar kojos tikrinant, ar labai skauda. Jeigu nukritus vaikui sumušta vieta patino ir skauda, gali būti išnirimas arba lūžis. Net jeigu atsirado paprastas patempimas, vaiką reikėtų nuvesti pas gydytoją. Jeigu atsirado atvira žaizda, ją pirmiausia reikia nuplauti.

Daugelis vaikų yra jautrūs vabzdžių įkandimams.

Bitė įgėlusi palieka kūne savo geluonį. Kuo ilgiau jis išbūna kūne, tuo labiau apnuodija. Reikia ištraukti jį pincetu. Vaikui galima duoti antialegrinio preparato ir prie skaudamos vietos pridėti ką nors šalto. Vėliau sugelta vieta tepama hormoniniais arba homeopatiniais preparatais. Kai kuriems vaikams įkandimas sukelia alerginę reakciją. Nepatarčiau įkąstos ar nudegintos vietos gydyti bobučių tepalais.

Teko skaityti, kad ir mėlynės yra gana pavojingos.

Reikėtų mėlynę šaldyti ledo gabalėliu ir stebėti, kaip ji keičiasi. Šaltis sumažins tinimą ir neleis išsivystyti hematomai. Ant jos dedami kompresai, marlės kompresas, sumirkytas spirite ar kamparo aliejuje, jį aprišame tvarsčiu. Mėlynės keičia spalvą - nuo raudonos iki gelsvai žalsvos. Jeigu jos spalva nesikeičia per tris dienas, gali būti, kad prasidėjo uždegiminis procesas.

Kaip prižiūrėti žaizdą?

Kuo greičiau nuplaukime žaizdą tekančiu vandeniu su muilu ar vandenilio peroksidu. Jodu, briliantine žaluma galima tepti tik įbrėžimo vietos pakraščius. Vėliau turi būti naudojamas antiseptinis tepalas. Jeigu įkando šuo, pirmiausia reikia nuplauti jo seiles, kad jos neužkrėstų žaizdos bakterijomis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder