Klaipėdos pedagoginė psichologinė tarnyba tęsia dialogą su tėvais

Klaipėdos pedagoginė psichologinė tarnyba tęsia dialogą su tėvais

2011-ieji daugelio Lietuvos pedagoginių psichologinių tarnybų darbo kalendoriuose buvo pažymėti kaip Tėvų metai. Tad pernai vietos bendruomenėse vyko įvairūs renginiai bei projektai, skirti ne tik jau teikiamų paslaugų tėvams populiarinimui, bet ir naujoms iniciatyvoms įgyvendinti.

Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos specialistai dalijasi patirtimi, įgyta projekto "Tėvų metai" metu, ir kviečia visus tėvus tolesniam bendradarbiavimui.

Žiniasklaida ne vien informuoja, bet ir šviečia

"Tėvų metai - 2011" prasidėjo skambiu akordu - viešu laišku, kuris ragino tėvus drąsiai priimti tėvystės keliamus iššūkius ir prireikus aktyviau naudotis psichologinės bei pedagoginės pagalbos galimybėmis. Po tokio simbolinio starto per praėjusius metus dienraštyje "Vakarų ekspresas" pasirodė per dvidešimt rašinių įvairioms tėvų ir vaikų bendravimo problemoms atskleisti. Jų autoriai, Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos specialistai, bendradarbiaudami su žiniasklaida galėjo pasiekti plačią skaitytojų auditoriją. O kartu pamėginti keisti kai kurias klaidingas tėvų nuostatas bei supažindinti juos su šiuolaikiniu požiūriu į auklėjimą.

Gvildenamos temos buvo aktualiausios tiems tėvams, kurie kaip tik šiuo metu išgyvena bendravimo su savo vaiku sunkumus. Tačiau labai svarbu, kad psichologinės žinios apie tai, kaip reikia tinkamai bendrauti su vaiku, pasiektų ir kitus suaugusiuosius.

Nors šiais laikais išleidžiama nemažai tėvystės vadovėliams prilygstančių knygų, tačiau kartais atbaido tiek jų kaina, tiek laikas, kurį tektų sugaišti joms perskaityti. Tad daug mažesnės apimties, tačiau problemos esmę atskleidžiantys straipsniai įvairiuose laikraščiuose, žurnaluose bei interneto portaluose išlieka patraukli ir efektyvi forma perduoti gerąją tėvystės patirtį.

Elektroniniai laiškai - patikima greitoji pagalba

Šiuolaikinės komunikacijos priemonės suteikia ir daugiau pranašumų. Tėvų metais siekdami dar glaudesnio bendradarbiavimo su tėvais, pradėjome atsakinėti į jiems rūpimus klausimus ir elektroniniu paštu.

Ši bendravimo forma ypač svarbi tuomet, kai dėl vienų ar kitų priežasčių nėra galimybių gauti tiesioginę pagalbą. O kartais šeimoje patiriami sunkumai dar nėra tokie ryškūs, kad jiems įveikti būtų imtasi ryžtingų priemonių. Prieš tai kai kurie tėvai dar pageidauja pasitarti, išsaugodami anonimiškumą sulaukti išsamaus specialisto komentaro (juk iš pradžių kiek nedrąsu, kartais net ir gėda pripažinti turint problemų dėl savo vaiko). O gavus atsakymą jau galima pasirinkti - įsidrąsinus tiesiogiai kreiptis į specialistą ar vadovaujantis nurodytomis gairėmis pačiam spręsti probleminę situaciją.

Tėvai mielai naudojosi šia nauja paslauga teiraudamiesi dėl savo vaikų mokslo, santykių su bendraamžiais, bendravimo su namiškiais bei kitais suaugusiaisiais sunkumų. Psichologo atsakymas padėdavo tarsi iš šalies pamatyti situaciją, numatyti tolesnius žingsnius jai spręsti. Tai patvirtina ir vienos mamos atsiųsta žinutė: "Labai dėkoju už išsamius patarimus. Stengsimės jais vadovautis. Taip pat dėkoju už kontaktus, esant bėdai žinosime kur kreiptis."

Paakinti šios iniciatyvos sėkmės ir toliau atsakinėsime į elektroniniu paštu mus pasiekiančius tėvų laiškus. Tad labai jų lauksime adresu: [email protected]

Diskusijose gimsta sąmoningi tėvai

Tiek pačioje Klaipėdos pedagoginėje psichologinėje tarnyboje, tiek kai kuriose uostamiesčio mokyklose vyko viešos paskaitos - diskusijos apie įvairius tėvystės sunkumus.

Susitikimų metu tėvai ne tik turėjo galimybę išklausyti pranešimus tokiomis aktualiomis temomis kaip tėvų skyrybų poveikis vaikui, bendravimo problemos tarp suaugusiųjų ir vaikų ar psichinės vaiko sveikatos stiprinimas, bet ir patys pasidalinti savo patirtimi bei požiūriu į aktualius klausimus.

Viena iš diskusijose dalyvavusių psichologių pasidžiaugė, kad pastebimai auga tėvų sąmoningumas. Jie drąsiau pateikia klausimus, mėgina susieti siūlomus naujus elgesio modelius su savo konkrečia situacija.

Kita lektorė antrino, kad tėvai nebebijo įvardyti savo problemų, o tai yra pirmasis žingsnis įveikiant net ir didžiausius sunkumus.

"Norėčiau, kad mano tėtis ir mama..."

Vienas iš projekto "Tėvų metai - 2011" asoektų buvo nukreiptas ne vien tik į tėvų auditoriją.

O kaip suaugusiųjų pastangas būti gerais tėvais mato patys vaikai? Galbūt jų pastebėjimai leistų įžvelgti tas tėvystės sritis, kur tėvams reikėtų dar gerokai pasitempti?

Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos specialistai organizavo tyrimą, kurio metu mokyklinio amžiaus vaikai turėjo užbaigti sakinį "Aš norėčiau, kad mano tėtis ir mama...", o darželinukai savo atsakymus mėgino atskleisti piešiniuose. Jų parodėlę bus galima pamatyti "Tėvų metai - 2011" baigiamosios konferencijos metu. Taip pat planuojama šį įdomų tyrimą pristatyti atskiru leidiniu.

O toliau tegul kalba patys vaikai:

"Aš norėčiau, kad mano tėtis ir mama dažniau žaistų su manimi, o ne žiūrėtų televizorių." (Berniukas, 8 m.)
"Aš norėčiau, kad mano mama nešauktų, kai aš kažką padarau." (Mergaitė, 9 m.)
"Aš norėčiau, kad mano tėtis grįžtų į šeimą, kad nereikėtų savaitgaliais atvažiuoti, mylėtų mamą." (Berniukas, 11 m.)
"Aš norėčiau, kad mano tėtis nedirbtų užsienyje, nes matau jį labai mažai." (Mergaitė, 11 m.)

Tėvų grupės - tėvystės įgūdžių kalvė

Be jokios abejonės, gerų rezultatų gali tikėtis tik tie tėvai, kurie į tai, ką daro, sudeda nemažai pastangų ir savo brangaus laiko.

Tėvų grupės - tėvystės įgūdžių mokykla, kur dalyviai susirenka ne vien paklausyti specialistų komentarų ar kitų įspūdžių, bet ir praktiškai padirbėti su savo patirtimi. Šis darbas - tai siekis geriau suvokti savo, kaip tėvo ar motinos, vaidmenį, iš arčiau pažinti bendrus vaiko raidos dėsningumus, įvardyti ir geriau suprasti savo vaiko situaciją, susigaudyti kartais labai prieštaringuose jausmuose, išmokti tinkamai išreikšti savo meilę vaikui.

Norisi pasidžiaugti, kad tokios grupės vis populiarėja, o prie jų prisijungiančių tėvų kasmet gausėja.

Tėvų grupėse kol kas rečiau dalyvauja tėčiai, tad galbūt juos padrąsins vieno iš jų atsiliepimas: "Ypač naudinga, kad dalyvavome kartu su žmona. Supratome, kad kartais į tuos pačius dalykus žiūrime skirtingai, o tada vaikai nebesupranta, kokių taisyklių mes juos mokome. Supratome, kad pirmiausiai turime sutarti kaip sutuoktiniai, o tuomet mums bus lengviau sutarti ir kaip tėvams."

Metai baigėsi - veikla tęsiasi

"Tėvų metus" galima palyginti su galingo prožektoriaus spinduliu, kuris iš kasdienybės fono išskyrė tai, kas didžiąja dalimi buvo daroma ir iki tol. Tačiau tokiu būdu atsišviežinęs bei naujais elementais pasipildęs pedagoginių psichologinių tarnybų bendradarbiavimas su tėvais net ir sumažėjus visuomenės dėmesiui tęsis toliau.

Visus norinčiuosius kviečiame prisidėti prie paskutinio "Tėvų metų - 2011" akcento - dalyvauti baigiamojoje konferencijoje, kuri įvyks sausio 26 dieną 10 valandą Klaipėdos pedagogų švietimo ir kultūros centre (Herkaus Manto g. 77).

Renginio metu bus galima susipažinti su Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos teikiamomis paslaugomis, gauti išsamią informaciją apie praėjusiais metais vykusius "Tėvų metų - 2011" renginius, išgirsti jų dalyvių mintis bei įspūdžius. Išankstinė registracija telefonais: 34 22 53 arba 8 699 10201.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder