Nusitaikė į keliose ir daugiau darbovietėse dirbančius medikus

Nusitaikė į keliose ir daugiau darbovietėse dirbančius medikus

Nuo gegužės žadama imtis konkrečių veiksmų aiškinantis, kokiu būdu medikai suspėja dirbti trijose ir daugiau įstaigų, ir ar jie gauna teisėtas pajamas. Tokias priemones inicijuoja sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis kartu su institucijų, atsakingų už kovą su korupcija ir darbo teisės nuostatų laikymąsi, vadovais.

Sveikatos apsaugos ministro žiniomis, iš 14-15 tūkst. Lietuvoje dirbančių medikų maždaug 911 dirba trijose ir daugiau įstaigų. "Rekordininkai" suspėja dirbti 11-oje darbo vietų. Šių žmonių atlyginimai svyruoja nuo 10 litų, gaunamų vienoje gydymo įstaigoje, iki 44 tūkst. litų.

"Mes nenagrinėjame tų, kurie dirba pusantro etato dviejose įstaigose", - konkretizavo V. P. Andriukaitis.

Sveikatos strategams ir kovotojams su korupcija bei darbo inspektoriams kyla klausimų ir dėl to, kaip medikai suspėja teikti kokybiškas paslaugas, kai jie dirba keliose įstaigose, taip pat ir tai, ar teisėtai jie gauna pajamas.

Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Darbo inspekcija, Valstybine mokesčių inspekcija, Specialiųjų tyrimų tarnyba, kitomis žinybomis, sutarė imtis koordinuotų veiksmų šešėliui iš sveikatos apsaugos sektoriaus išgyvendinti.

Nuo gegužės pirmos dienos prasidės Valstybinės mokesčių inspekcijos "Baltų chalatų" akcija, kuri, pasak ministro, šiemet apims ne tik odontologijos, bet ir kitus sektorius.

"Teiksime medžiagą darbo inspekcijai apie situaciją darbo rinkoje, kur yra keistų etatų, kad būtų atliekamas patikrinimas, ir žiūrima, ar nepažeistos Darbo kodekso nuostatos. (...) Yra įstaigų, kur rodo, kad gydytojai uždirba dešimt, dvidešimt litų, paprašysim, kad būtų atsakyta, kokiu būdu susidaro tokia situacija", - sakė V. P. Andriukaitis.

Ministras taip pat aktyviai pasisako už turto, pajamų deklaravimą reglamentuojančias pastabas. Žada, kad bus atlikta platesnė viešųjų pirkimų analizė.

Nuo gegužės ministras paskirs dvidešimt pareigūnų, kurie tikrins paslaugų prieinamumą.

Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pavaduotojas Romas Zienka teigė, kad ir EK duomenimis, sveikatos apsauga yra vienas labiausiai korumpuotų sektorių Lietuvoje. Jo teigimu, siekiant panaikinti nelegalius mokėjimus, gydytojus reikia koordinuoti žinybų veiksmais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder