Picos, mėsainiai, bandelės su gazuotais gėrimais vietoje mokykloje pagamintų pietų – dažno moksleivio pasirinkimas. Visuomenės sveikatos specialistai ragina rinktis visavertį maistą, tuomet organizmas bus aprūpintas visomis reikalingomis medžiagomis.
Vaikams rūkyti gaminiai nerekomenduojami
„Draudžiama vaikų maitinimui tiekti bet kokius riebaluose virtus, skrudintus ar spragintus gaminius. Taip pat gazuotus bei energinius gėrimus, sultinių koncentratus, mechaniškai atskirtą mėsą, maistą su genetiškai modifikuotais organizmais bei sintetiniais maisto priedais“, – vardijo Šiaulių visuomenės sveikatos centro (ŠVSC) Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Jūratė Karalevičienė.
Kasdieniame moksleivių racione visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja daržoves, vaisius, uogas, sultis (ypač šviežias), grūdinius ir ankštinius produktus. Taip pat pieną ir pieno produktus, kiaušinius, liesą mėsą, žuvį.
Pasak Jūratės Karalevičienės, karštas pietų patiekalas turi būti iš daug baltymų ir angliavandenių turinčių produktų. Tai gali būti mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, grūdiniai ir ankštiniai produktai, pienas bei jo produktai. Taip pat patiekti daržovių, vaisių arba jų salotų.
„Ikimokyklinio ugdymo įstaigose rūkyti mėsos gaminiai vaikų maitinimui neturi būti tiekiami. Rūkytų gaminių reikėtų vengti kasdienėje mityboje ne tik vaikams, dėl gaminimo technologijos bei sudėties jie priskiriami menkaverčių maisto produktų grupei“, – pasakojo medikė.
Per savaitę – skirtingi patiekalai
Pasak specialistės, maistas turi būti gaminamas ir patiekiamas tą pačią dieną. Gaminant neturi būti naudojami prieskonių mišiniai, kurių sudėtyje yra sintetinių maisto priedų. Rekomenduojama naudoti kuo mažiau druskos ir cukraus.
„Jei patiekalui gaminti naudojama malta mėsa ir virtuvėje yra sąlygos, ji turi būti malama patiekalo gaminimo dieną. Mokyklos administracija privalo sudaryti sąlygas kiekvienam vaikui pavalgyti šilto maisto prie tvarkingai serviruoto stalo ir, žinoma, neskubant.
Tas pats patiekalas neturi būti tiekiamas dažniau nei kartą per savaitę“, – patarė J. Karalevičienė.
Vedėja pabrėžia, kad neturi būti tiekiami tą pačią savaitę skirtingų pavadinimų, bet labai panašios sudėties patiekalai, pavyzdžiui, vieną dieną patiekiamas karštas patiekalas su ryžiais ir mėsa, o kitą dieną patiekiama mėsiška ryžių sriuba.
Vanduo vaikams – nemokamai
J. Karalevičienė tikino, kad mokyklose taip pat turi būti sudarytos higieniškos sąlygos visiems nemokamai atsigerti geriamojo vandens. Rekomenduotina, kad vanduo būtų kambario temperatūros.
Vanduo turi būti pilstomas iš geriamajam vandeniui skirtų indų, talpų, automatų – į individualias ar vienkartines stiklines. Rekomenduojama sudaryti galimybę vaikams gauti ir karšto virinto geriamojo vandens.
„Gėrimai ir maisto produktai, kurių sudėtyje yra kavamedžio pupelių, kavos ar jų ekstrakto, cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai arba kavos pakaitalai, yra neleistini. Reikėtų siūlyti įvairių rūšių arbatos, nepamirštant ir arbatos su pienu. Be to, turi būti sudaryta galimybė atsigerti nesaldintos arbatos“, – vardijo vedėja.
J. Karalevičienė pažymi, kad augančiam organizmui daug angliavandenių turintys produktai svarbūs kaip energijos šaltinis ir jų vengti nereikia, skirtingai nei dietų besilaikantiems suaugusiems žmonėms, kurių medžiagų apykaita lėtesnė.
Specialistai pataria:
• Vaikų valgymo metu ant stalų neturi būti padėta druskos, pipirų, garstyčių ar įvairių padažų, kuriuose gausu sintetinių priedų.
• Mokyklos valgykloje ar kitoje patalpoje, kurioje maitinami vaikai, matomoje vietoje turi būti skelbiami dienos valgiaraščiai, o ikimokyklinėse įstaigose – tos dienos valgiaraščiai skelbiami vaikų priėmimo-nusirengimo patalpoje.
• Mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistas pagal kompetenciją prižiūri, kad vaikų maitinimas būtų organizuojamas pagal galiojantį tvarkos aprašą, užkandžių asortimento sąrašus ir kitus maitinimo tvarkos reikalavimus.
• Maitinimo paslaugos teikėjas atsako už tai, kad nustatyti vaikų maitinimo organizavimo trūkumai būtų pašalinti tą pačią dieną.
• Jei per nustatytą laiką po pranešimo raštu vaikų maitinimo organizavimo trūkumai nepašalinami, ugdymo įstaigos vadovas apie tai privalo pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (maisto saugos ir sudėties klausimais) arba teritorinei visuomenės sveikatos priežiūros įstaigai (maitinimo organizavimo ir valgiaraščių klausimais).
Rašyti komentarą