Sutvarkys, kai nebebus ko tvarkyti?

Sutvarkys, kai nebebus ko tvarkyti?

Neseniai Lietuvoje įvykęs tragiškas incidentas, kai apleistame bešeimininkiame pastate nuvirtus betoninei kolonai žuvo devynmetis, priminė, kad apgriuvę statiniai nėra vien tik estetinė problema. Pagirtina, kad valdžia įvairiais metodais skatina tokio turto savininkus juos tvarkyti ir prižiūrėti, deja, dažnai pati nerodo tinkamo pavyzdžio. Klaipėdoje ne vienas apleistas ir keliantis grėsmę statinys priklauso valdiškoms institucijoms.

Liūdniausia yra tai, kad net tais atvejais, kai avarinį statinį nusprendžiama nugriauti, iki jo nugriovimo gali praeiti ne vienas mėnuo, o gal net ir metai. Tad laiko nelaimingam atsitikimui - užtektinai.

Klaipėdoje tokių pavyzdžių yra ne vienas - savivaldybei belaukiant Europos Sąjungos paramos pinigų, kad jais pasinaudojus būtų galima nugriauti Kretingos gatvėje esančias kiaulides, greitai nebeliks ko griauti, nes žmonės baigia ištampyti buvusį pastatą po plytą.

GREITAI NELIKS. "Kasdien pravažiuojant pro Skerdyklos g. 1 esančią savivaldybei priklausančią griuveną pačiai suspaudžia širdį. Atrodo, jau visos procedūros atliktos ir net rangovas parinktas, tačiau, matyt, vis nerandama pinigų jam nugriauti", - atviravo Galina Čichun. Miesto priežiūros poskyrio vedėja Irena Nachčiunova žadėjo, kad pastatas grius jau šį rudenį.

Kelinti metai vis laukiama, kada pagaliau bus nugriautas nebenaudojamas Valstybės turto fondui priklausantis ilgus metus aplinkinių namų gyventojams grėsmę keliantis vadinamasis Plytinės kaminas. Paskutiniais duomenimis, tai turėtų įvykti šiemet, tačiau metai eina į pabaigą, o kaminas vis tebestovi.

Tiesa, daugėja vilties, kad iki šalnų akių nebebadys Skerdyklos g. 1 esantys griuvėsiai. Šiuo metu renkamas rangovas, tad planuojama, kad šį rudenį statinys pagaliau bus sulygintas su žemės paviršiumi. Tam numatyta išleisti 61 tūkst. litų.

ATSTATYS? Poilsio parke, giliai miške (Pušyno g. 2), stovi apgriuvęs, atviromis angomis buvęs tualetas. Kadangi yra planų jį atstatyti, matyt, teks laukti tų gerų laikų. Pastatą planuojama sutvarkyti vykdant antrąjį Poilsio parko rekonstrukcijos etapą. "Iki tol jis turi būti užkonservuotas. Tuo turi pasirūpinti Miesto ūkio departamentas", - sakė Genovaitė Paulikienė.

"Deja, taip jau yra, bet procesai vyksta labai lėtai. Pagrindinis trukdis - lėšų stygius ir ilgai besitęsiančios procedūros. Be jokios abejonės, tais atvejais, kai baudžiami privatūs tokių pastatų savininkai pirštu parodo, kad ir pati savivaldybė nesitvarko, belieka tik patylėti ", - atsiduso miesto savivaldybės Statinių priežiūros poskyrio vedėja Galina Čichun.


Daug auklių - vaikas be galvos

Atsakomybę už tai, kaip atrodo valdiškas turtas, dalijasi daugelis valstybės tarnautojų - Statinių priežiūros skyrius identifikuoja, kurie statiniai apleisti, Miesto ūkio departamentas turi užtikrinti, kad jie nekeltų grėsmės, o Turto skyrius - nuspręsti, ką toliau su jais daryti. Todėl visuomet galima nukreipti kritikos strėles į kitą skyrių arba, kaip įprasta, prisidengti lėšų trūkumu ir ilgai užtrunkančiomis procedūromis.

KADA NORS NUGRIAUS. Ko gero, tragiškiausios būklės statiniu Klaipėdoje gali būti įvardijami Strėvos g. 7 esantys griuvėsiai. Tai, kas likę iš pastato, yra perduota Susisiekimo ministerijai. "Planuojama, kad pastatas bus nugriautas vykdant Baltijos prospekto rekonstrukciją. Šio pastato būklė kasmet blogėja, patys žmonės nuolat jį ardo, yra kilę gaisrų. Situacija tragiška", - pripažino Galina Čichun.

Visgi šeimininkiško požiūrio trūkumas akivaizdus. Tą iliustruoja ir faktas, kad žurnalistams pradėjus domėtis, koks yra vieno ar kito savivaldybei priklausančio pastato likimas, skirtingų skyrių atstovai disponavo skirtinga informacija. Pavyzdžiui, Statinių priežiūros poskyrio darbuotojų duomenimis, šiuo metu yra ruošiamas sprendimo projektas, kad pastatas K. Donelaičio g. 12A būtų pripažintas nenaudojamu. Tuo metu Turto skyriaus vedėja Genovaitė Paulikienė aiškino visai ką kita.

APŽĖLĖ. Namas Varnėnų g. 3: ilgai vyko teismai dėl nuomininkų iškeldinimo, galų gale pavasarį buvo užsandarinti langai, sklypas apaugo žole, tad esą didesnės grėsmės dabar nekelia. Žadama privatizuoti. 

"Šis pastatas jau įtrauktas į privatizuojamų objektų sąrašą", - tvirtino ji, tačiau nepatikslino, kada privatizacijos procesas prasidės.

NEPATINKA. Likusios nebaigtos statybos Simonaitytės g. 29A esą grėsmės nekelia, mat teritorija aptverta. Tačiau savivaldybė yra ne kartą sulaukusi šalia šio "apsileidėlio" gyvenančių žmonių skundų, kad benamiai ten nuolat lenda ir jis grožio tikrai neprideda. "Žadama ten statyti bendruomenės namus, iki tol turi būti užkonservuotas", - teigė Genovaitė Paulikienė. 

Be kita ko, valdininkė patikino, kad visi savivaldybės pastatai, kurie stovi atviromis angomis, turi būti užsandarinti, kad į juos nepatektų žmonės, o apie tai esą yra informuotas Miesto tvarkymo skyrius. Turėtų būti užsandarinti, bet kada - nepavyko išsiaiškinti. Šio skyriaus vedėja Irena Šakalienė atostogauja, o Miesto priežiūros poskyrio vedėja Irena Nachčiunova nepateikė tokios informacijos. Žinant, kad šie pastatai tokiais tapo ne vakar ir net ne prieš mėnesį, matyt, geresnių laikų dar gali tekti palaukti.


Maksimalaus tarifo sau netaiko

Žinia, privačioms įmonėms, turinčioms apleistų statinių, taikomas maksimalus 1 procento nekilnojamojo turto mokesčio tarifas, tačiau nei savivaldybė, nei valstybė pati sau nekilnojamojo turto mokesčio nemoka.

PRIVATIZUOS. Buvusi skalbykla K. Donelaičio g. 12A taip pat kelia grėsmę žmonėms, nes angos nėra užsandarintos, o statinio būklė labai bloga, jame glaudžiasi benamiai. Turto skyriaus vedėjos Genovaitės Paulikienės duomenimis, šis pastatas jau įtrauktas į privatizuojamų objektų sąrašą.

Statinių priežiūros poskyrio duomenimis, "juodajame sąraše", kuris buvo atnaujintas liepos 26 dieną, šiuo metu yra užfiksuoti net 79 adresai, kur stovi apleisti pastatai, priklausantys tiek valdiškoms, tiek privačioms įmonėms ar fiziniams asmenims.

"Tačiau pačių pastatų yra kur kas daugiau. Pavyzdžiui, adresu Artojų g. 6 yra net 30 apleistų statinių, Joniškės g. 3 - septyni statiniai, tad realus jų skaičius Klaipėdos mieste yra ženkliai didesnis", - realią situaciją patikslino G. Čichun.

NEPAVOJINGI? Malūnininkų g. 13 stovi ne vienas apleistas pastatas, Statinių priežiūros poskyrio darbuotojų duomenimis, vienas iš jų - neužsandarintomis angomis - priklauso savivaldybei. Turto skyrius tai neigia - esą visi savivaldybei priklausantys pastatai, esantys čia, išnuomoti, o apleisti priklauso valstybei. Bet kuriuo atveju neva teritorija yra aptverta, tad šie statiniai didesnės grėsmės nekelia.

Šis sąrašas sudarinėjamas nuo 2007 metų, daugelis objektų jame per tą laiką nepasikeitė. Tiesa, savivaldybės atstovai leido sau pasidžiaugti, kad pastaraisiais metais pavyko nugriauti bent keletą avarinių pastatų - daugiausia iš jų nebenaudojami sandėliukai.

Kalbos kalbomis, bet dažnai vaizdai patys kalba už save...

 NESUSIKALBA. Nemuno g. 41 buvęs gyvenamas namas esą kurį laiką nekėlė problemų - angos buvo užsandarintos. Tačiau kuomet įsisuko benamiai ir pradėjo viską ardyti, jis tapo nesaugus - perdangos vos laikosi. Statinių priežiūros poskyris siūlo jį pripažinti avariniu arba nurašyti, o Turto skyriaus vedėjos teigimu, ruošiami dokumentai, kad jis būtų įtrauktas į privatizuojamų objektų sąrašą. Išvada? Dar kurį laiką toks pastovės.   

Nelaimės nelaukia

Rugpjūčio 27 d. Kupiškio rajone, Repeniškių kaime, užgriuvus pastato konstrukcijoms senoje fermoje žuvo vaikas. Atvykę Kupiškio greitosios pagalbos medikai jam niekuo nebegalėjo padėti. Kai ugniagesiai pakėlė plokštę, devynmetis jau buvo miręs. Kiti kartu su juo buvę vaikai nenukentėjo.

PANAUDOS. Buvęs miesto archyvas, o dabar apleistas pastatas Uosto g. 22 atrodo dar gana padoriai, o savivaldybė žada ieškoti sprendimų, kaip jį panaudoti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder