Pajūris rengiasi artileristų įkurtuvėms

Pajūris rengiasi artileristų įkurtuvėms

Šilalės rajono Pajūrio miestelyje, turinčiame 800 gyventojų, apsigyvens 500 karių.

Dešimties kilometrų atstumu nuo Šilalės nutolęs Pajūrio miestelis šiemet virs kariniu miesteliu, kuriame įsikurs artilerijos batalionas. Suplanuota, kad jau šį rudenį Pajūrio gyventojų bendruomenę papildys 250 Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos bataliono karių, o ateityje jų skaičius dar padvigubės.

Pajūrio seniūnė Roma Veščiūnienė neslėpė, kad į artilerijos bataliono kūrimosi šiame miestelyje perspektyvas vietos žmonės iš pradžių reagavo nerimastingai. Bijota šaudymų, būgštauta dėl kariuomenės judėjimo, būta nerimo ir dėl to, kaip pavyks sutarti su kariškiais. „Tačiau dabar džiaugiamės mums tekusia išskirtine garbe turėti moderniausią Lietuvoje karinį dalinį. Esame gavę ir pažadą, kad dalinyje aptarnaujamą darbą galės dirbti miestelio žmonės“, – sakė seniūnė.

Sunkiai patikėjo žinia

R. Veščiūnienės teigimu, žinia apie tai, jog Pajūryje įsikurs artileristai, šio miestelio gyventojus pasiekė lygiai prieš metus – 2017-ųjų balandį. „Neslėpsiu, sunkiai suvokėme ir nelengvai priėmėme tą naujieną“, – pabrėžė seniūnė. Žmones ypač stebino žinia, kad batalionas, turintis pusę tūkstančio ar net daugiau karių, Pajūryje privalo būti įkurdintas šiek tiek daugiau nei per metus. „Kad galima taip greitai įsikurti, supratome tik sužinoję, jog iš pradžių kariškiai kursis kilnojamuose konteinerių tipo statiniuose, o tik vėliau bus perstatomi stacionarūs pastatai“, – aiškino seniūnijos vadovė. Batalionui įsikurti paskirta 12 hektarų šiuo metu nebeveikiančios Pajūrio žemės ūkio mokyklos teritorijos. R. Veščiūnienės turimais duomenimis, batalionui pradėjus vykdyti veiklą, dalis buvusios mokyklos pastatų bus griaunama, dalis renovuojama arba perstatoma kariuomenės reikmėms.

„Šiuo metu bataliono ribas žymi lentelės su užrašu, kad tai – krašto apsaugos teritorija. Tačiau jau po kelių mėnesių toje teritorijoje bus vykdoma aktyvi kariuomenės veikla“, – sakė seniūnė. Jos tvirtinimu, Pajūrio žmones džiugina ir tai, kad karininkai tarnauti į šį miestelį atvyks su šeimomis, tad daugiau darbo turės ir vaikų darželių auklėtojai bei mokytojai. „Mūsų žmonės galės dirbti vairuotojais, virėjais, valytojais, mechanikais bei atlikti kitą aptarnaujamą darbą. Pajūrio gyventojai pasirengę dirbti“, – kalbėjo R. Veščiūnienė. Ji tikino, kad prie Šilalės – Šilutės kelio esantis Pajūris tikrai nėra užkampis, ir vardijo, jog jame veikia pora įmonių, restoranas, kavinė, dvi kaimo turizmo sodybos, gimnazija, vaikų globos namai, dvi bibliotekos, du autoservisai ir net dvi kirpyklos. „Dar visai neseniai Pajūryje buvo per tūkstantį gyventojų. Dabar, deja, dėl emigracijos mūsų neliko nė 800. Džiaugiamės, kad kariuomenės atstovai papildys miestelio bendruomenę“, – teigė seniūnė.

Užduotis – tapti reprezentaciniu batalionu

Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio (M. Pečiulionis – vienas Lietuvos kariuomenės kūrėjų, artileristas; tarpukario Lietuvoje jis buvo „Lietuvos žinių“ bendradarbis, rašė straipsnius – aut.) artilerijos batalionas yra Klaipėdoje įkurtos Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ karinis dalinys. Šis batalionas įkurtas praėjusių metų vasarą, jame tarnaujantys kariškiai kol kas yra įsikūrę Radviliškyje, o jau šių metų rudenį, kaip minėta, jie persikels į Pajūrio miestelį.

Artilerijos bataliono vadas majoras Vadimas Jeriominas „Lietuvos žinioms“ patvirtino, kad dar šiemet Pajūryje įsikurs 250 kariškių, maždaug pusė jų – šauktiniai. Atvykstantys kariai atsigabens daugybę karinės technikos, kurios didžiąją dalį sudaro artilerijos pabūklai – haubicos.

V. Jeriominas patikino, kad faktas, jog Pajūryje bus sukoncentruoti minėti pabūklai, tikrai nereikš, kad miestelyje iš jų bus nuolat šaudoma. „Pajūryje karinė technika bus tik dislokuojama, o šaudoma – pratybų vietose“, – sakė bataliono vadas ir pridūrė, kad vietos žmonės tikrai neretai matys gabenamas haubicas. Jis pasakojo, jog bus galima pamatyti ir iš Kauno karo muziejaus gautą senovinį pabūklą – iš jo per šventes bus leidžiamos salvės. „Turime ir senovinę artileristų aprangą, tad manome, kad žmonėms galėsime suteikti ne vieną įspūdingą akimirką“, – sakė V. Jeriominas.

Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos bataliono vadas neslėpė, kad kariai jau dabar laukia įkurtuvių Pajūryje. „Būtinai sieksime tapti šio miestelio bendruomenės nariais, rengsime bendras šventes, bendrus kultūros ir sporto renginius“, – sakė jis ir patvirtino, kad iš pradžių kariškiai gyvens laikinuose būstuose, vėliau pamažu kursis nuolatiniuose. „Turime užduotį tapti moderniausiu, reprezentaciniu batalionu, tad ir mūsų pastatai bus modernūs“, – teigė V. Jeriominas. Beje, vadas pabrėžė, kad yra nemaža tikimybė, jog į misijas minėtame batalione atvyks ir užsienio karių.

Bijojo tapti priešo taikiniu

Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas vardijo daugybę teigiamų artilerijos bataliono įsikūrimo Šilalės rajone aspektų. Jo nuomone, artilerijos batalionas Pajūryje pagyvins visos Žemaitijos gyvenimą, o vietos žmonėms suteiks darbo. Tačiau ypač svarbu, kad kariuomenės atstovai švies žmones, ugdys patriotiškumą. „Juk nei padidintas krašto apsaugos finansavimas, nei pati moderniausia karinė technika prireikus neapgins mūsų, jei mes patys nebūsime pasirengę ginti savo Tėvynės“, – įsitikinęs meras. Jo nuomone, tam, kad taptų tėvynės gynėjais, žmones reikia mokyti tėvynės meilės, aiškinti apie kylančias grėsmes. J. Gudauskas teigė esąs įsitikinęs, kad būtent tai visų pirma atliks Pajūryje įsikursiantys kariai.

„Žinoma, teks apsiprasti su tuo, kad daugybę metų buvęs žemdirbių kraštas įgauna karinės vietovės statusą“, – teigė meras. Pasak jo, tam, kad Pajūryje galėtų priimti karius, iš buvusios žemės ūkio mokyklos bendrabučio, buvusio socialinio būsto, teko iškeldinti šeimas. Socialiai remtinoms šeimoms iš rajono biudžeto už 200 tūkst. eurų buvo nupirkti kiti namai. „Dabar kariuomenės lėšomis turime aptverti karinę teritoriją“, – sakė meras. Jis prisiminė, jog iš pradžių Pajūrio gyventojai labiausiai baiminosi dėl to, kad jų miestelis karo atveju taps priešo taikiniu. „Tačiau žmonės buvo nuraminti, kad karo atveju haubicos bus išgabentos į vadinamuosius karštuosius taškus“, – sakė Šilalės rajono meras.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder