Juodkrantiškiai stojo ginti gulbių

Juodkrantiškiai stojo ginti gulbių

Juodkrantėje pradėjus pjauti pakrantėje užžėlusias nendres gyventojai pašiurpo - augaluose šiuo metu peri gulbių pora, o technika jas gąsdina taip, kad paukščiai traukiasi iš lizdo.

Sparnuočių gerove susirūpinę juodkrantiškiai pareikalavo, kad darbininkai sustabdytų darbus ir nebegąsdintų paukščių. Sykiu gyventojai iškvietė aplinkosaugininkus, kad būtų įvertinta, ar darbininkai apskritai šiuo metu gali vykdyti tokius darbus.

Juodkrantiškis Jonas aiškino, kad pakrantėje perinčias gulbes mato jau antrus metus.

"Mes patys norėjome, kad išpjautų tuos švendrynus, norėjome, kad būtų švaru, bet gaila paukštelių. Pjauna tiesiog ne laiku", - sakė pašnekovas.

Entuziastingai paukščių interesus gynė ir Vera Petruchina. Pasak jos, gyventojai išsiaiškino, kad lizde yra net 5 kiaušiniai, tad būtų labai gaila, jei gulbiukų taip ir neatsirastų.

"Viską galėjo padaryti po Naujųjų metų, nes žiema patys matėm, kokia buvo", - sakė juodkrantiškė.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miesto agentūros vyriausiasis specialistas Justinas Stančaitis nurodė, kad aplinkos ministro įsakymas nuo balandžio 1 d. iki liepos 1 d. - paukščių perėjimo metu - pjauti nendres draudžia, išskyrus miestų ir miestelių rekreacinėse zonose.

"Juodkrantės gyvenvientėje yra rekreacinė zona, tad draudimo kaip ir nėra, bet turi būti padarytas planas, suderintas su Neringos savivaldybe ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija. Žiūrėsime, ar yra toks planas, ar viskas suderinta", - sakė J. Stančaitis.

Eimanto Chachlovo nuotr.

Biologė Jūratė Zarankaitė paaiškino, kad jeigu gulbės bus išbaidytos iš lizdo, gali atšalti kiaušiniai.

"Negalime tiksliai pasakyti, kada išsiris gulbiukai, nes nežinome, koks yra užperėjimas, bet tikriausiai gulbiukai gali išsiristi per dvi savaites. Įprastai gulbių perėjimas trunka apie pusantro mėnesio", - pasakojo specialistė.

Gyventojai ir aplinkosaugininkai sakė, kad kreipsis į Neringos savivaldybę, kad ji laikinai, kol išsiris gulbiukai, sustabdytų nendrių pjovimo darbus. Tiesa, tuomet toje vietoje jau gali perėti antys ir krakšlės.

Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė teigė, kad prašymą pjauti nendres balandį pateikė patys Juodkrantės gyventojai. Šie augalai ne tik užgožia marių kraštovaizdį - sąžalynuose kaupiasi dumblas, šiukšlės, o vasarą erzina nemalonūs kvapai. Be to, išsikerojusios nendrės kenkia krantinei.

"Šis metas nendrėms pjauti pasirinktas, nes jos labiausiai pažeidžiamos yra augimo laikotarpiu - mažiausia tikimybė, kad jos plėsis, ataugs. O prasidėjus vasarai nenorima drumsti kurorto lankytojų ramybės, nes tuomet sulauktume pastabų ir iš Neringos paslaugų teikėjų. Rudenį, žiemą pjauti nendrių nėra prasmės. Šiuo metu darbai yra sustabdyti ir bus svarstoma, ką daryti vėliau. Darbams atlikti UAB "Neringos komunalininkas" buvo pasamdęs rangovus, bet dabar darbų likimas nebeaiškus. Nendrės turėtų būti šalinamos visose gyvenvietėse, tik Juodkrantėje šiuo metu problema buvo didžiausia, dėl to nuo jos ir pradėta", - sakė S. Vaišvilaitė.

Ji pridūrė, kad yra ir kita problemos pusė - dėl gulbes maitinančių žmonių paukščiai yra praradę įgimtą baimės jausmą ir savo lizdus suka per arti žmonių lankomų vietų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder