Fizioterapijos paslaugos arčiau gyventojo – galbūt šiemet

Fizioterapijos paslaugos arčiau gyventojo – galbūt šiemet

Palangiškiai jau ne vienerius metus siekia, kad Klaipėdos Jūrininkų ligoninės Palangos departamente įkurtas fizioterapijos kabinetas būtų perkeltas į patogesnę vietą – Pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą. Jeigu Savivaldybė rastų lėšų, šis noras būtų įgyvendintas.

Ligoninė – per toli

„Mes, „Palangos santarvės“ bendruomenė, giname gyventojų interesus. Sulaukiame daugybės skambučių, prašančių siekti, jog Fizioterapijos kabinetas būtų perkeltas iš ligoninės arčiau centro – į polikliniką, - laikraščiui pasakojo organizacijos pirmininkės pavaduotoja Lina Birutė Gaudiešienė. - Seniems, ligotiems bei neįgaliems palangiškiams labai nepatogu, per toli važinėtis į procedūras ligoninėje. Dauguma neturi automobilių, o autobusų grafiko kiekvienam nepritaikysi“.

Pašnekovė prisiminė, kad anksčiau šis kabinetas yra veikęs poliklinikoje, tad nesuprantanti, kodėl negalima jo sugrąžinti į ankstesnę vietą.

Savo pavaduotojai antrino ir bendruomenės pirmininkė Daiva Dekontaitė, kuri tvirtino, kad susisiekimas nepatogus ir procedūras lankantiems mokinukams. Jie sugaišta daug laiko, kol ten autobusu nusigauna ir grįžta – juk ne kiekvieną tėvai gali vežioti mašina. Būtų geriau, jeigu fizioterapijos paslaugos teikiamos arčiau centro.

Nebeskiria finansavimo

L. B. Gaudiešienė prasitarė, jog gyventojai tyliai svarsto, kad galbūt šios problemos sprendimą – kabineto perkėlimą – blokuoja Tarybos nariai medikai: „Klausimas vis atidedamas ne vienerius metus, galbūt dėl kieno nors interesų...“ „Palangos santarvės“ pirmininkės pavaduotoja šiuo atveju pasigenda ir Savivaldybės gydytojos pozicijos.

Palangos pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Egidijus Rimkus sakė, kad šioje įstaigoje yra laisvų patalpų, tad įkurdinti fizioterapijos kabinetą būtų galimybė. Juo labiau kad, pasak mediko, antrojo lygio ambulatorinę reabilitaciją jie jau yra teikę anksčiau trejus metus – kai miestui vadovavo dabartinis Seimo narys Pranas Žeimys, – buvo sukomplektavę komandą, turėjo licenciją. Vėliau lėšų skyrimas nutrūko, tad kabineto neliko.

Ieškos galimybių

Kodėl nebeskiriami pinigai? „Liberalų ir centro partija, kuriai atstovavo meras Vytautas Stalmokas, palaikė bendrapartietį Remigijų Kirstuką, tad visos antrojo lygio paslaugos yra ligoninėje, jiems tai naudinga“, - išreiškė nuomonę E. Rimkus.

Gydytojo teigimu, jau kokie septyneri metai iš eilės jo vadovaujama įstaiga rengia programas ir teikia Savivaldybei, siekdama gauti lėšų. „Tik Taryba gali nuspręsti, kad antrojo lygio ambulatorinė reabilitacija gali būti ir mūsų poliklinikoje. Trečiajame pastato aukšte galėtų būti teikiamos fizioterapijos paslaugos“, - mano medikas.

Klaipėdos Jūrininkų ligoninės Palangos departamento vadovas Remigijus Kirstukas paaiškino, kad po reformos gydymo paslaugos buvo suskirstytos į pirmines ir antrines. Ligoninėje teikiamos antrinio lygio, tarp jų ir fizioterapijos, už kurias papildomų lėšų negauna, jos apmokamos iš Ligonių kasos. Tuo tarpu poliklinikose yra teikiamos pirminio lygio paslaugos, tad jei ten būtų minėtos procedūros, turėtų būti finansuojamos Savivaldybės. „Tad mano partinė linija čia niekuo dėta“, - patikino R. Kirstukas.

Miesto Tarybos Turizmo, sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininkas Giedrius Šatkauskas sakė, jog čia jau svarstė galimybę fizioterapijos procedūras teikti abiejose miesto poliklinikose, kad palangiškiams nebereikėtų važinėtis į kitą kurorto galą. „Komitetas nusprendė ieškoti finansinių galimybių tam įgyvendinti iš šių metų miesto biudžeto“, - tvirtino politikas.

Paslaugas skiria gydytojas

Pasak Valstybinės ligonių kasos Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausiojo specialisto Alfredo Taminsko, pavienės nemedikamentinio gydymo procedūros (taip pat ir fizioterapija) teikiamos pirmojo medicininės reabilitacijos etapo metu. Teikiant medicininės reabilitacijos paslaugas vadovaujamasi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. sausio 17 d. įsakymu Nr. V-50 „Dėl medicininės reabilitacijos ir sanatorinio (antirecidyvinio) gydymo organizavimo“.

Šiame įsakyme numatyta, kad medicininės reabilitacijos paslaugos pacientams, turintiems biosocialinių funkcijų sutrikimų, pradedamos teikti ambulatorinio arba stacionarinio gydymo metu. Dėl jų poreikio pacientą gydantį gydytoją konsultuoja fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, kuris paskiria atitinkamas paslaugas. Ambulatorinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose šios paslaugos gali būti apmokamos iš fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo konsultacinei pagalbai skirtų lėšų kaip konsultacijos arba iš lėšų, skirtų už prirašytą gyventoją. Visoms gydymo įstaigoms už prirašytą gyventoją mokama vienoda kaina.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder