Seimui nieko neliko svarbiau už kanapes

Seimui nieko neliko svarbiau už kanapes

Ūkininkai paskaičiavo, jog po 20 metų nebeliks melžiamų karvių, tačiau Seimui dabar svarbiausia įteisinti pluoštinių kanapių auginimą. Tiesa, seimūnai skuba gintis ir slepiasi už ES direktyvų. Esą, jei nesodinsime pluoštinių kanapių, ES mus nubaus 2 mln. litų bauda. Tuo metu ūkininkai ramina, jog jei ir įteisins šių augalų auginimą, nė vienas nepuls jų auginti. Tačiau ES pasiduoti neketina ir už auginimą žada atsilyginti europinėmis išmokomis.

ES aukščiau visko

Šiandien turėjo būti pateiktas Lietuvos Respublikos pluoštinių kanapių įstatymo projektas, tačiau pateikimas atidėtas iki ateinančio ketvirtadienio. Patys Seimo nariai nebesutaria tarpusavyje, kaip teikti ir ko reikalauti iš šio įstatymo. Atsakymas, deja, tik vienas.

„Europos teisė yra aukštesnė už nacionalinę teisę, nes mes priklausome ES“, - drąsiai rėžė vienas iš minėto įstatymo iniciatorių Seimo kaimo reikalų komiteto narys Petras Čimbaras.

Jo teigimu, Lietuva nebeturi laiko laukti, esą esame paskutinė ES valstybė narė, kuri neperkelia direktyvos, nors tai mums privalu.

Pasak Seimo nario, nepriėmus įstatymo laukia 2 mln. litų baudos ir už kiekvieną pradelstą dieną po 2000 litų.

Kol atsakingos institucijos ieško tinkamiausios atsakymo formuluotės, pernai Lietuvoje jau buvo pasėta ir deklaruota 130 ha pluoštinių kanapių. P. Čimbaro tikinimu, tai ir užvirė visą šią kanapių košę.

„Panevėžietis ūkininkas užsisėjo kanapių, policija jas sunaikino, tai šis kreipėsi į ES ir dabar jis gaus už tai kompensaciją. Tai yra ūkininkai ir dabar augina pluoštines kanapes, tačiau Baudžiamajame kodekse numatyta baudžiamoji atsakomybė už bet kokios kanapių rūšies auginimą“, - pasakojo Seimo narys.

Pats P. Čimbaras įsitikinęs, jog čia būtų užtekę pakeisti baudžiamojo kodekso formuluotę, tačiau atsirado tokių, kurie reikalauja kiekvienai auginamai rūšiai įstatymo. Taip pat jis tikino, jog kitos išeities mes neturime.

„Jei ūkininkas pasiskųs ES, Lietuva turės kompensuoti nuostolius tam augintojui, o įstatymu reglamentuoti šios teisės nenorime. Tai toks ir paradoksas šioje situacijoje“, - pasekmes įvardino P. Čimbaras.

Gundo išmokomis

Pluoštinių kanapių auginimas dar neįteisintas, bet jau imta gundyti europiniais pinigais.

„Ūkininkai gautų už kiekvieną pasėtą kanapių hektarą 314 litų europinių išmokų, o dabar mūsų ūkininkai nieko negauna. Reiškia ES mato naudą“, - išdavė P. Čimbaras.

Jo teigimu, dabar viskas susukta taip, kad patikrinimas kainuoja valstybei 350 litų, o priėmus įstatymą už šį patikrinimą pats ūkininkas susimokėtų.

Pasak žemės ūkio rūmų pirmininko Andriejaus Stančiko, europinė parama tikrai sudarys stimulą ūkininkams pradėti užsiimti pluoštinių kanapių auginimu. Jis piktinosi, jog šis projektas yra labai išpūstas ir įtraukęs viso Seimo dėmesį.

„Toks jausmas, kad visa tai užvirta tam, kad politikai turėtų apie ką kalbėti, o ne užsiimti rimtais darbais. Neseniai vykusiame ūkininkų suvažiavime iškelta didžiausia šių dienų dilema - po 20 metų nebeliks melžiamų karvių, bet Seime nei puse žodžio apie tai nekalbama, o apie kanapes jau visą mėnesį visi postringauja“, - pyko A. Stančikas.

Jo teigimu, Seimas galėtų kuo greičiau įteisinti šį projektą ir imtis rimtesnių darbų.

„Netikiu, kad ūkininkai imtų masiškai auginti tas pluoštines kanapes“, - ramino A. Stančikas.

Pasak jo, kad mūsų ūkininkai augins kanapes naudinga gali būti tik ES.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder