Seimo žemvaldžiai sau kiaulės nepakiš

Seimo žemvaldžiai sau kiaulės nepakiš

Vyriausybės profesionalai užsimojo naikinti dalį mokestinių lengvatų, kuriomis dabar naudojasi žemdirbiai. Jos vienodai taikomos ir vos galą su galu suduriantiems, ir milijonus vartantiems stambiems žemvaldžiams bei žemės ūkio bendrovėms. Seimo ūkininkai šiuos užmojus vertina labai skirtingai, bet su didele skeptiškumo doze. Nežinia, ar užteks valios pasididinti mokesčius patiems sau, tačiau nusišalinti nuo šių projektų svarstymo ir balsavimo parlamentarai-ūkininkai nė negalvoja.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, pernai leidimus pigiau įsigyti lengvatiniu akcizo tarifu apmokestinamo dyzelino gavo daugiau kaip 142 tūkst. žemdirbių, o mokesčius 2015 m. VMI mokėjo iš viso beveik 115 tūkst. ūkininkų ir jų partnerių. Vidutiniškai vieno asmens per metus sumokėta suma - 574 eurai. Vidutinės jo metų pajamos - 8,89 tūkst. eurų, per mėnesį išeitų vos 740 eurų.

Nuo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) atleisti visi ūkininkai, kurių pajamos per metus nesiekia 45 tūkst. eurų, o daugiau gavusieji apmokestinami lengvatiniu 5 proc. tarifu. Tačiau prieš tai jie turi teisę iš pajamų atskaityti leistinas sąnaudas, ir tuomet mokesčio dydis kartais nesiekia nė 1 proc. gautų pajamų. Akivaizdūs pavyzdžiai - į Seimą patekusių ūkininkų turto ir pajamų deklaracijos (žr. deklaracijas apačioje).

Panevėžio rajone apie 400 ha žemės valdęs Petras Nevulis, paklaustas, ar pasiryžęs po planuojamo GPM padidinimo daugiau mokėti valstybei, tikino, kad jis nėra niekuo išsiskiriantis iš kitų ūkininkų. „Jeigu pakliūsiu į tą kategoriją, kuri turi mokėti, mokėsiu. Bet jeigu skaičiukai susidėlios panašiai, kaip pernai buvo, kad išlaidų susidarė daugiau nei pajamų, tai ir mokesčio nebus, - sakė parlamentaras. - Mano žiniomis, praėjusiais metais iš 11 stambesnių ūkininkų 10 buvo „minuse“.

Vadinasi, valstybė daugiau mokesčių iš žemdirbių negaus net ir panaikinusi lengvatas? 
P.Nevulis nesiryžo tam pritarti, tačiau patikino, kad yra atlikta analizė, kuri rodo, jog smulkesnių ūkių, iki 100 ha, numatomi mokesčių pakeitimai nepalies.

„Be to, anksčiau daug ko nebūdavo galima skaičiuoti į sąnaudas, o dabar, kai ir žemės pirkimo, ir melioracijos išlaidas leis išminusuoti iš pajamų, tai gali dar labiau sumažėti tokių ūkininkų ir bendrovių, kurie paklius tarp mokesčių mokėtojų, - aiškino jis. - O jeigu žmogus gauna kokius 200 tūkst. eurų pelno - pabrėžiu, ne pajamų, o pelno, - tai kodėl jis negalėtų ir valstybei daugiau sumokėti? Seniai apie tai šnekama, bet kodėl nei konservatoriai, nei socialdemokratai, kai buvo valdžioje, nepadarė tokios tvarkos, o dabar jau kažkam tai nepatinka. Bet ir mes nesame užsispyrę kaip ožiai, esame linkę diskutuoti Seime ir ieškoti geriausių variantų.“

Į klausimą, ar tiems Seimo nariams, kurių šeimos valdo 100-500 ha ir didesnius ūkius, nevertėtų nusišalinti svarstant klausimus, kurie tiesiogiai liečia jų interesus, P.Nevulis pasipiktino: „Tada keliu sparnus ir nešu savo plunksnas iš Lietuvos. Kokia čia valstybė, jeigu čia niekas nebegali nei balsuoti, nei nieko daryti! Juk ne dėl savęs aš tai darau, o dėl visų žmonių, ir dėl skurdžiai gyvenančių. Jeigu kilstelėsime mokestėlį didiesiems, turtingiausiems ūkininkams, bus iš ko didinti neapmokestinamus pajamų dydžius mažiausiai uždirbantiems.“

Informacija

Mokesčių reforma siekiama, kad apmokestinimo lygis priklausytų nuo žemės ūkio veiklos dydžio - smulkiosioms bendrovėms ar ūkininkams liktų galioti 5 proc. pelno mokesčio arba GPM tarifas, o stambesnės bendrovės (t.y. bendrovės, kurių metinė apyvarta viršija 300 tūkst. eurų, vidutinis darbuotojų skaičius - daugiau kaip 10) būtų apmokestinamos 15 proc. pelno mokesčiu. Analogiškai ir stambesnieji ūkininkai būtų apmokestinami priklausomai nuo gaunamo pelno lygio: iki 10 tūkst. eurų - 5 proc., o 15 proc. tarifas galiotų asmenims, gaunantiems nuo 30 tūkst. eurų pelno. Pažymėtina, kad į bendrą apmokestinimo sistemą numatoma įtraukti tik tuos žemės ūkio veiklą vykdančius gyventojus, kurių pajamos iš žemės ūkio veiklos viršys PVM registracijos ribą - 45 tūkst. eurų per metus. Perėjimui į bendrą apmokestinimo sistemą numatomas 2 metų pereinamasis laikotarpis.

*Šaltinis - LR finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyrius

O štai Seimo narys „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, triūsiantis šeimos ūkyje, planuojamus mokesčių pakeitimus vertina kaip stambiųjų ūkininkų ir žemės ūkio bendrovių protegavimą.

„Absurdiškiausias dalykas, ką jie pasiūlė, - kad nuo pajamų ūkininkas turės mokėti ne 5, o 15 proc. GPM, ir visai nekalba apie sąnaudas, kurias patiria ūkiai. Jeigu būtų pelno mokestis 15 proc. - čia problemos nematau, nes tokie ten ir pelnai. Bet jeigu reikės mokėti nuo pajamų - ūkiams iki 100 ha bus labanakt, o tada stambieji koncernai susipirks jų žemes ir Lietuva bus vienas didelis „kolchozas“, ko ir siekia Ramūnas Karbauskis, - prognozuoja R.Žemaitaitis. - Kam daugiau naudingas siūlymas į sąnaudas nurašyti išlaidas žemei įsigyti - juk mažiukai jokių žemių neperka, nes neturi iš ko.“ Žemių gal ir neperka, bet džipams iš kažkur pinigo sukrapšto - tokių mašinų daugiausia registruota ne miestuose, o pas ūkininkus. Į šią pastabą 
R.Žemaitaitis atkerta, kad tokią galimybę sudaro europinė parama - paprasto automobilio pirkti neapsimoka, bet, pavyzdžiui, „Toyota Hillux“, pusiau krovininis, - tinkamas.

„Ūkininkai perka todėl, kad susigrąžina PVM. Pirkdamas paprastą automobilį tu nesusigrąžini, o už džipą - galima. Iš aš prieš 10 metų taip dariau. Įsivaizduokite, jeigu džipas tuo metu kainavo litais beveik 78 tūkst., o aš beveik 20 tūkst. litų susigrąžinau. Ir visi tą patį padarė.“

Po numatomų mokesčių pakeitimų, jo teigimu, mažesni ūkiai, dabar uždirbantys 1-2 proc. pelno, neturės iš ko jo uždirbti. „Užtat aš turiu tiems ūkininkų „gelbėtojams“ kitą pasiūlymą, - sako R.Žemaitaitis. - Panaikinkite ūkininkams visas europines paramas ir padarykite jiems nulinius tarifus mokesčiams - sveikatos draudimui, PVM, GPM. Tada žmogus, nusipirkęs jautienos, žinos, kad jautį užauginęs ūkininkas negavo nieko dykai, tai atitinkama ir mėsos kaina.“

Seimo narių sumokėtas Gyventojų pajamų mokestis:

Ramūnas Karbauskis (LVŽS): Gautų pajamų suma - 3 844 795,14 euro, pajamų mokesčio suma - 62 083 eurai (1,61 proc.)

Kęstutis Mažeika* (LVŽS): Gautų pajamų suma - 105 482,78 euro, pajamų mokesčio suma - 3173 eurai (3 proc.)

Andriejus Stančikas* (LVŽS): Gautų pajamų suma - 97 415,57 euro, pajamų mokesčio suma - 4134 eurai (4,24 proc.)

Viktoras Rinkevičius (LVŽS): Gautų pajamų suma - 239 957,83 euro, pajamų mokesčio suma - 2897 eurai (1,21 proc.)

Bronius Markauskas* (LVŽS): Gautų pajamų suma - 8167,5 euro, pajamų mokesčio suma - 325 eurai (3,99 proc.)

Petras Nevulis (LVŽS): Gautų pajamų suma - 273 626,52 euro, pajamų mokesčio suma - 156 eurai (0,06 proc.)

Juozas Rimkus* (LVŽS): Gautų pajamų suma - 17 525,4 euro, pajamų mokesčio suma - 2629 eurai (15 proc.)

Audrys Šimas* (LVŽS): Gautų pajamų suma - 126 251,61 euro, pajamų mokesčio suma - 18 096 eurai (14,33 proc.)

Valius Ąžuolas (LVŽS): Gautų pajamų suma - 513 263,8 euro, pajamų mokesčio suma - 10 431 euras (2,03 proc.)

Vytautas Rastenis* (LVŽS): Gautų pajamų suma - 17 510 eurų, pajamų mokesčio suma - 2614 eurų (14,92 proc.)

Alfredas Stasys Nausėda* (LVŽS): Gautų pajamų suma - 93 896,42 euro, pajamų mokesčio suma - 2029 eurai (2,16 proc.)

Aušrinė Norkienė* (LVŽS): Gautų pajamų suma - 67 473,02 euro, pajamų mokesčio suma - 4311 eurų (6,39 proc.)

Juozas Baublys (LLS): Gautų pajamų suma - 184 457,83 euro, pajamų mokesčio suma - 129 eurai (0,07 proc.)

Remigijus Žemaitaitis* (TT): Gautų pajamų suma - 36 624,34 euro, pajamų mokesčio suma - 5386 eurai (14,71 proc.)

Kazys Starkevičius* (TS-LKD): Gautų pajamų suma - 299 859,57 euro, pajamų mokesčio suma - 4792 eurai (1,6 proc.)

Edmundas Pupinis* (TS-LKD): Gautų pajamų suma - 15 832,82 euro, pajamų mokesčio suma - 2375 eurai (15 proc.).

*užsiėmė ne vien žemės ūkio veikla

Šaltinis - Vyriausioji rinkimų komisija

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder