Seimo sesijai darbai jau paruošti

Seimo sesijai darbai jau paruošti

Rytoj Tautos išrinktiesiems baigsis beveik tris mėnesius su pertraukomis (dėl opozicijos bandymų surengti neeilinę sesiją bei komitetų posėdžių) trukusios atostogos ir jie privalės rinktis į pavasario sesiją. Sesijos darbų programoje - daugiau nei 700 teisės aktų, neskaitant lydimųjų. Tad parlamentarai turės dirbti kaip konvejeris, turbūt kiekybė nustelbs kokybę.

Vyriausybė į sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti 195 klausimus, prezidentė Dalia Grybauskaitė - 22, likusius - pavieniai Seimo nariai ir frakcijos. Pavasario sesijos darbus pristatys Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus - premjeras Algirdas Butkevičius.

Pagal Seimo valdybos patvirtintą posėdžių grafiką sesijos metu, nuo kovo 10 d. iki birželio 30 d., planuojama surengti beveik 50 posėdžių.

Vienas iš svarbiausių planuojamų darbų - priimti prieštaringai vertinamą socialinį modelį. Tačiau yra ir kitų įdomių projektų.

Pavyzdžiui, siekiant sumažinti teismų darbo krūvį, ketinama atsisakyti teismų funkcijų nutraukiant santuoką ar patvirtinant gyvenimą skyrium sutuoktinių bendru sutikimu, kai sutuoktiniai neturi nepilnamečių vaikų, taip pat atsisakyti teismo leidimų keisti vedybų sutartį, kai nėra ginčo. Šias funkcijas perimtų notarai.

Taip pat ketinama įtvirtinti, kad įsiteisėjus teismo kaltinamajam nuosprendžiui Europos Parlamento nario įgaliojimai pasibaigtų.

Teisingumo ministerija pasišovusi įvesti bendrą teisės kvalifikacinį egzaminą asmenims, pretenduojantiems tapti teisėjais, prokurorais ir advokatais. Argumentas - visų šitų profesijų atstovų kvalifikacija turi būti vienoda, nes, pavyzdžiui, jei advokatas yra gerokai aukštesnio lygio nei prokuroras, šansas, kad nusikaltėlis bus nubaustas, gerokai sumažėja. Ir atvirkščiai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siekia, kad Nepriklausomybės gynėjai, pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais dėl 1991 m. sausio 11-13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos, būtų laidojami valstybės lėšomis.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas norėtų nustatyti, kad draudimas vartoti alkoholinius gėrimus karinėse teritorijose nebūtų taikomas, kai vyksta oficialūs priėmimai ir kiti protokoliniai renginiai.

O štai Sveikatos apsaugos ministerija siūlo priverstinai gydyti ne tik narkologinius ligonius, bet ir asmenis, kuriems įtariamas alkoholizmas ar narkomanija, taip pat priverstinai hospitalizuoti nėščiąsias, jeigu dėl jų piktnaudžiavimo psichiką veikiančiomis medžiagomis kyla vaisiaus apsigimimo grėsmė.

Taip pat Seimas ketina svarstyti du projektus, kurie kvepia dar didesnio piliečių sekimo įteisinimu. Pavyzdžiui, ketinama įpareigoti mobiliojo ryšio operatorius registruoti mobiliojo ryšio išankstinio mokėjimo SIM korteles ir taip kompetentingoms valstybės institucijoms sudaryti sąlygas veiksmingiau tirti nusikalstamas veikas ar jas užkardyti. Tai gal ir normalu, nes suteiktų daugiau galimybių kovoti su telefoniniais sukčiais. Tačiau kartu siekiama mobiliojo ryšio bendroves įpareigoti neatlygintinai teikti vietos nustatymo duomenis realiu laiku be abonento ar registruoto elektroninių ryšių paslaugų naudotojo sutikimo, telefono ryšio numerį pagal abonento vardą, pavardę ir asmens kodą. Ir tokia informacija būtų teikiama apie visus, ne tik apie įtariamuosius.

Valstybinės institucijos taip pat tikriausiai žinos apie kiekvieną mūsų skrydį, mat ketinama įpareigoti oro vežėjus automatiniu būdu pateikti bilietų užsakymo ir išvykimo kontrolės duomenis apie keleivius, atvykstančius į Lietuvą ar išvykstančius iš jos.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder