Seimo klajūnai darbe neužsibūna

Seimo klajūnai darbe neužsibūna

Šiemet parlamentinėms kelionėms skyrus daugiau pinigų nei pernai, įstatymų leidėjai vėl pajuto egzotikos kvapą ir toliau keliauja aplink pasaulį.

Seimo Finansų departamentas „Respubliką“ oficialiai informavo, kad šiems metams Parlamento narių ir kanceliarijos darbuotojų komandiruotėms skirta 1 mln. 539 tūkst. litų.

Šis skaičius rodo, kad Seime krizė jau pasibaigė, nes pernai išvykoms į užjūrius buvo galima išleisti tik 1 mln. 299 tūkst. litų. Arba 240 tūkst. litų mažiau.

Iki rugsėjo 1-osios Seimo narių komandiruotėms išleista jau 522 237 litai, kanceliarijos darbuotojų išvykoms - 275 tūkst.

Griežtina kitiems

Šią savaitę Seimo valdyba, kuri ir priima sprendimus dėl parlamentarų komandiruočių, pareiškė, kad nuo šiol už mokesčių mokėtojų pinigus bus vykstama tik į svarbiausius renginius užsienyje. Ir pritarė Seimo vicepirmininko Algio Čapliko pasiūlymui „griežčiau vertinti“ gaunamus kvietimus į užsienį.

„Mano siūlymu, tuo atveju, jei užsienio komandiruotės būtinumas nėra akivaizdus, pirmiausiai svarstymas turi įvykti Seimo valdyboje, kuri ir priimtų sprendimą dėl kelionės ir parlamentinės delegacijos formavimo tikslingumo“, - tikino A.Čaplikas.

Tačiau Parlamento pirmininkė Irena Degutienė, lydima parlamentarų Vytauto Gapšio, Emanuelio Zingerio, trijų kanceliarijos darbuotojų ir apsaugininko, tos pačios griežtosios Seimo valdybos, kurios narė yra ir ji pati, leidimu užvakar išvyko į savaitės trukmės turnė po JAV.

Darbo vizito metu I.Degutienės vadovaujama delegacija per savaitę Vašingtone ir Niujorke susitiks su JAV Atstovų rūmų pirmininku, keliais politikais ir buvusia (1997-2001 m.) valstybės sekretore Madlena Olbrait (Madeleine Albright). Dar Seimo vadovė skaitys pranešimą Demokratijų bendrijos forume ir dalyvaus Ukrainos nepriklausomybės metinių minėjime.

Tokios trukmės išvykų net į svarbiausius pasaulinius forumus neleidžia sau JAV, Rusijos ar Kinijos prezidentai, atvykstantys daugiausia porai dienų.

Daug triukšmo visuomenėje jau sukėlė ir spalio pradžioje numatyta Seimo vadovės I.Degutienės delegacijos išvyka į Japoniją, kur vyks jos pavaduotojai Virginija Baltraitienė ir A.Čaplikas. Delegaciją lydės dar du kanceliarijos darbuotojai, vertėja ir apsaugininkas.

Seimo vadovės atstovas spaudai Juozas Ruzgys viešai pareiškė, kad japonų Parlamentas net apmokės visas I.Degutienės egzotiškos kelionės išlaidas.

Kitų delegacijos narių komandiruotės išlaidos valstybei atsieis 52 tūkst. litų.

Paaiškėjus, kad už japonų pinigus į Japoniją nuvykusi I.Degutienė ten susitiks ir su Visagino atominę elektrinę pasirengusio statyti koncerno „Hitachi“ vadovu, parlamentaras Valentinas Mazuronis įžvelgė galimą interesų konfliktą.

Kadangi su „Hitachi“ Lietuva dar nepasirašė jokios sutarties, nėra baigtos net derybos, V.Mazuronio nuomone, tokia kelionė kelia ne tik abejonių, bet ir įtarimų.

„Jeigu ketini statyti restoraną ir dėl to tariesi su investuotoju, tai paprastai pietauji ne už jo pinigus“, - pareiškė V.Mazuronis.

Važiuoja be poilsio

Tačiau Seimo pirmininkė niekada turbūt neaplenks etatinių Parlamento keliautojų - E.Zingerio ir Egidijaus Vareikio. Pastarasis šiemet svetur jau praleido 57 dienas, o E.Zingeris - 89 dienas.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas E.Zingeris šiemet net šešis kartus viešėjo Prancūzijoje, po du kartus - Izraelyje, Lenkijoje ir Belgijoje, vyko į Čekiją, Ukrainą, Vokietiją, Gruziją, Kroatiją, Švediją ir net Afganistaną.

Dabar parlamentaras su I.Degutiene yra JAV, kur jau spėjo apsilankyti kovo, balandžio ir gegužės mėnesiais.

E.Vareikis taip pat labai mėgsta lankytis Prancūzijoje, kur, neatsilikdamas nuo E.Zingerio, šiemet jau buvo šešis kartus. Sausio mėnesį įstatymų leidėjas Prancūzijoje praleido net dešimt dienų.

Beje, Prancūzija, kaip ir Belgija, Seimo nariams yra viena patraukliausių kelionių vietų, nes už buvimą čia jie kasdien gauna po 195 litus dienpinigių.

Už sunkų darbą konferencijose Italijoje išmokama po 190, Vokietijoje - 197, Šveicarijoje - 178 litus, tačiau Airijoje ir Norvegijoje - po 200, o Japonijoje - net po 260 litų kasdien.

Renkasi egzotiką

Kai kurių parlamentarų vojažai po užsienius būna sunkiai paaiškinami. Pavyzdžiui, šių metų vasario 3-8 dienomis kartu su E.Zingeriu į Izraelį buvo komandiruotas Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka.

Žydų valstybėje vyko politinė Europos Izraelio draugų konferencija bei Lietuvos ir Izraelio vyriausybinės turizmo darbo grupės posėdis, tad kokias žmogaus teisių problemas egzotiškoje šalyje gvildeno A.Lydeka, taip ir liko neaišku.

Tokia pati paslaptis gaubia ir E.Zingerio aštuonių dienų trukmės komandiruotę į Vašingtoną, kur gegužę jis dalyvavo konferencijoje Izraelio ir Artimųjų Rytų santykiams aptarti. Šios kelionės išlaidas padengė ne Knesetas, o Seimas.

Seimo nariai labai mėgsta ir keliones į turistų pamėgtas, vaizdingas vietas. Šiemet sausį konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė net vienuolikai dienų buvo komandiruota į Garmišą-Partenkircheną, kalnų kurortą Vokietijoje, kur vyko seminaras „Santykių su Rusija plėtojimas“.

Kaip tik šiuo metu, rugsėjo 6-16 dienomis, į tą patį Garmišą-Partenkircheną yra komandiruotas ir Seimo narys Ligitas Kernagis. Buvęs grupės „Prologas“ dainininkas į Alpes išleistas dalyvauti seminare „Reagavimas į elektroninio karo grėsmę“.

Savaitėlei į Indoneziją vasarą buvo išsiprašęs ir parlamentaras Stasys Šedbaras, jam kompaniją tarptautiniame simpoziume „Konstitucinė demokratinė valstybė“ palaikė Seimo pirmininkės vyresnysis patarėjas ir vertėja.

Šiemet kovo 27-balandžio 1 dienomis Seimo nariai Vaidotas Bacevičius ir Žilvinas Šilgalis nukako net į Korėją, kur viešėjo Kumgoko akademinio kultūros fondo kvietimu.

Sprunka iš darbo

Seimo nariai Mantas Adomėnas ir Jaroslavas Narkevičius šiemet labai norėjo iš arti pamatyti Romos popiežių Benediktą XVI, tad į Vatikaną nusprendė vykti su Seimo valdybos palaiminimu.

Už mokesčių mokėtojų lėšas M.Adomėnas dvasingumo sėmėsi tris dienas, o nežinia už kieno pinigus vykęs J.Narkevičius kelionei į Vatikaną iš darbo atsiprašė net penkioms dienoms.

Taip pat laisvų dienų pasiprašė ir E.Vareikis, kuris kovo 31-balandžio 1 dienomis nežinia už kieno pinigus skrido į Amsterdamą, kur dalyvavo Europos parlamentarų asociacijos Afrikai valdybos posėdyje.

Už svetimos valstybės lėšas Seimo valdyba leido vykti į Kinijai priklausantį Taivaną net grupei parlamentarų. Pajusti egzotiką Danutę Bekintienę, Algį Kašėtą, Artūrą Melianą ir Remigijų Žemaitaitį liepos 14-21 dienomis pakvietė Taipėjaus misija... Latvijoje.

Apkarpius parlamentinei veiklai skirtas lėšas, Seimo nariai jau įsigudrino už valstybės pinigus keliauti net po Lietuvą.

Parlamento valdyba įpareigojo išmokėti dienpinigius ir skirti transportą Dainiui Budriui, V.Bacevičiui ir Rimantui Sinkevičiui nuvykti į seminarą Druskininkuose.

Žilvinas Šilgalis, Seimo narys:

Kolega V.Bacevičius mane pakvietė vykti į Korėją, bet kartu su mumis vyko ūkio, aplinkos viceministrai, Kauno savivaldybės atstovai - buvo didelė delegacija.

Mus kvietė kultūros fondas, bet vykome ne vien dėl kultūros reikalų. Mums rodė šiukšlių deginimo gamyklas, moderniausią pasaulyje sąvartyną, susitikome su vietos parlamentarais, nes Lietuvoje ketinama rengti Korėjos dienas.

Aš pripažįstu, kad iš tokių kelionių naudos gauni tik sau, į įstatymus to neperkelsi. Pamačiau viską iš arti, tad galbūt kitaip pagalvosiu balsuodamas, pavyzdžiui, dėl atliekų tvarkymo. Mano akiratis tapo platesnis, bet negaliu pasakyti, kad tai davė didelės naudos mūsų valstybei.

Kita vertus, Lietuva tikrai nieko nebūtų praradusi, jeigu mes nebūtume nuvykę į tą Korėją, bet kadangi ši šalis kvietė, buvo malonu pasinaudoti proga ir nuvažiuoti.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder