Referendumo dėl Visagino AE inicijavimas gali įnešti daugiau sumaišties derybose

Referendumo dėl Visagino AE inicijavimas gali įnešti daugiau sumaišties derybose

Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus Interviu „Žinių radijo“ laidai „Pozicija“.

Šiandien sukanka trečiosios Prezidentės prezidentavimo metinės. Šalies vadovės veiklą vertinantys politologai, ekspertai teigia, kad tretieji  prezidentavimo metai Prezidentei buvo patys sunkiausi. Premjere, ar jie buvo sunkiausi ir kalbant apie Vyriausybės ir Prezidentūros bendradarbiavimą?

Pirmiausia, pasinaudodamas proga noriu pasveikinti Prezidentę su trečiosiomis metinėmis. Antras dalykas, aš nelabai suprantu tokių ekspertinių vertinimų, kodėl tretieji metai buvo sunkiausi. Trečias dalykas, tikrai vertinu Prezidentės trejus darbo metus ir bendradarbiavimą su Vyriausybe kaip vertingus. Tai buvo vertingas laikotarpis, kuris nebuvo lengvas. Bet ne dėl nuo mūsų priklausančių aplinkybių, o dėl to, kad 2008 metų pabaigoje ir 2009 metais Lietuvą pasiekusi pasaulinė ekonomikos krizė buvo sunki. Bendromis pastangomis mums pavyko susitvarkyti su didžiausiais iššūkiais, ir kaip tik tretieji metai buvo nebe tokie įtempti. Per tuos tris metus pavyko tikrai nemažai pasiekti ir kitose srityse, pavyzdžiui, energetikoje, o Prezidentei teko dėti daug pastangų pertvarkant teisėsaugos institucijas. Galiu tik patvirtinti, kad trys metai buvo vertingi, o tretieji metai ne mažiau vertingi už ankstesnius.

Premjere, jau šį pirmadienį neeilinėje Seimo sesijoje Parlamentas turėtų apsispręsti dėl referendumo dėl atominės elektrinės statybų Lietuvoje. Ką apie referendumą galvojate Jūs? Ką galvojate apie Seimo neeilinę sesiją, kuri yra sušaukta tik dėl referendumo? Ir kaip vertinate, ar reikia jo?

Toks referendumo iniciavimas, kai inicijuoja Seimo nariai, mano įsitikinimu, yra grynas politikavimas. Galima pastebėti, kad didžiausi tokio referendumo iniciatoriai yra mažų partijų ar atskilę nuo įvairių partijų, dabar taip vadinamos mišrios Seimo narių grupės, nariai. Čia reikia prisiminti, kad, deja, tokių šiame Seime lyginant su visais kitais Seimais yra ypatingai daug, net 18. Ir galbūt jie, artėjant rinkimams, taip supranta savo veiklos sureikšminimą. Tuo tarpu žmonės, kaip parodė įvairios iniciatyvos renkant parašus referendumui, į tokias referendumo iniciatyvas žiūri žymiai skeptiškiau, atsargiau. Todėl garsiai Lino Balsio iniciatyvai pavyko surinkti ne 300 tūkst. parašų, ne 150 tūkst. parašų, kaip gyrėsi, o tik apie 40 tūkst. parašų. Mano įsitikinimu, tokio referendumo inicijavimai šiuo metu nepadės labai svarbiam Visagino Atominės Elektrinės (VAE) projektui toliau būti plėtojamam ir jo tęstinumui, gali tiktai įnešti papildomai sumaišties derantis. Dabar pats intensyviausias laikotarpis derybose su regiono partneriais. Kaip tik vakar ministras Arvydas Sekmokas lankėsi Latvijoje, turėjo labai konstruktyvų pokalbį. Čia turiu pasakyti, kad tradicinės partijos, partijos, turinčios aiškias savo programas, savo ideologiją, turėtų labai atidžiai įsiklausyti į Prezidentės vakar dar kartą televizijos laidoje pakartotus labai svarbius ir išmintingus žodžius, kur Prezidentė labai tiksliai pabrėžė VAE projekto svarbą visam regionui ir svarbą mūsų regioninei ambicijai plėtoti sėkmingus ekonominius projektus ir visų pirma partijų atsakomybę už tokių projektų tęstinumą. Ne vieną kartą esu sakęs, kad norint iš tiesų turėti racionalų žmonių nuomonės formulavimą, taip pat referendumo metu, tokį referendumą reikėtų organizuoti ne dabar, o po keleto metų, kada iš tikrųjų reikės priiminėti esminius sprendimus, nes šiuo metu projektas yra tik pradinėje stadijoje, o esminiai dalykai, ekonominiai, finansiniai, taip pat Lietuvos įsipareigojimai ir strateginio investuotojo įsipareigojimai, paaiškės tolesnėse derybose per artimiausius porą metų.

Premjere, Prezidentė vetavo ir grąžino Seimui pildyti teisėkūros pagrindų įstatymą, numatantį, kad visi teisės aktai bus pasirašinėjami tik elektroniniu būdu, ir nebepaliekantį galimybės juos tvirtinti autentišku parašu. Prezidentė siūlo nekeisti svarbiausių valstybės dokumentų pasirašymo tvarkos. Ką apie galimybę dokumentus pasirašyti tik elektroniniu būdu galvojate Jūs?

Man atrodo, kad galima suderinti parašus ir elektroniniu, ir tradiciniu būdu. Technologijos sparčiai vystosi, elektroninio parašo įsigalėjimas įvairiose žinybose sutaupo laiko, popieriaus, padeda institucijoms efektyviai komunikuoti ir žmonėms žymiai efektyviau dalyvauti įstatymų leidybos procese. Jau gerus metus Vyriausybėje intensyviai naudojame elektroninį parašą, todėl neabejoju dėl jo perspektyvos. Aišku, įgyvendinti ir toliau plėtoti visą elektroninio parašo infrastruktūrą reikia atidžiai, atsargiai, pasiskaičiuojant visus galimus iššūkius ir pavojus.

Kaip vertinate Seimo iniciatyvas keisti generalinio prokuroro ir generalinio policijos komisaro skyrimo tvarką? Prezidentė teigia, kad toks žingsnis būtų bandymas politizuoti teisėsaugos institucijas.

Aš manau, kad tokių dalykų neverta svarsti iki rinkimų likus trims mėnesiams. Partijos gali išsakyti savo poziciją šių struktūrų ar iniciatyvų atžvilgiu rinkimų programose, bet tikrai nebūtų gerai rinkimų kampanijos įkarštyje priiminėti kokius nors sprendimus. Manau, kad būtų verta racionaliai, sprendžiant ir Generalinės prokuratūros, policijos ir kitų teisėsaugos institucijų tolesnės veiklos perspektyvas, svarstyti esminį klausimą, kaip pasiekti, kad šių institucijų veikla ir vieta visoje valstybės institucijų sąrangoje būtų tinkama, kad būtų subalansuota ir parlamentinė priežiūra, ir santykiai su vykdomąja valdžia, ir šių institucijų nepriklausomumas. Tikrai yra apie ką diskutuoti, yra kitų šalių patirtis, europinė patirtis, kurią turime atidžiai išsinagrinėti. Visa tai reikia daryti racionaliai ir nepaversti šitos diskusijos politine.

Jau ketverius metus iš eilės Vyriausybėje rengiate projektą, kuriuo geriausi Lietuvos moksleiviai  kviečiami dalyvauti Vyriausybės, ministrų darbe. Kiek žinau, šiemet jau baigiasi norinčių dalyvauti projekte registracija. Netrukus ir Jūs, ir ministrai turėsite palydovus, kurie drauge su jumis keliaus visą darbo dieną. Premjere, ar pasiteisina šis projektas? Kaip Jūs jį vertinate?

Iš tikrųjų džiugu, kad toks projektas vyksta. Laukiame rugpjūčio pabaigos, kuomet ir vėl galėsime pabendrauti su moksleiviais, abiturientais, parodyti, kaip mes dirbame, sudaryti galimybę jauniems žmonėms iš vidaus pamatyti tai, ko nebūdamas čia, šiuose kabinetuose ir koridoriuose, vien iš spaudos niekaip nepažintum. Ar pasiteisino projektas? To reikia klausti  ir pačių projekto dalyvių. Mums tai suteikia tikrai daug džiaugsmo ir galimybių matyti jaunas, entuziastingas akis. Tai mums patiems suteikia daug įkvėpimo. Kiek teko matyti jaunimo, praėjusiais metais dalyvavusio šiame projekte, atsiliepimų, tai jų entuziazmas būdavo labai didelis. Tikiu, kad po kelių ar po keliolikos metų būsimuose seimuose ir būsimose vyriausybėse ar premjerų kabinetuose mes pamatysime tų jaunų žmonių, kurie su tokiu entuziazmu dalyvauja šiame projekte, atstovų.

Premjere, šiandien prasideda Pasaulio jaunimo lietuvių susitikimas.  Ar ketinate jame dalyvauti? Jei ketinate – ką žadate pasakyti jauniems žmonėms?

Tai iš tiesų džiugus įvykis ir nuoširdžiai sveikinu jo organizatorius ir entuziastus, ir tikrai dalyvausiu rytoj beveik visą dieną. Aš tikrai džiaugiuosi, kad pasaulio lietuvių jaunimas susirinkęs Lietuvoje diskutuos tokiomis įvairiomis temomis – nuo šiandieninių aktualijų iki Lietuvos vizijų. Matau šiame suvažiavime tą jėgą, tą ateities perspektyvą ir tą ambiciją, kuri Lietuvai yra labai svarbi. Į suvažiavimą renkasi tas jaunimas, kuris po 10 – 20 metų ant savo pečių prisiims atsakomybę už visą Lietuvą ir tai jaunimas, kuris yra kitoks ir labai greitai besikeičiantis, palyginus su tuo laiku, kai mes patys buvom šiek tiek jaunesni. Tai jaunimas, pažinęs pasaulį, nebijantis pasaulio, turintis tikrai labai daug gerų ambicijų, ir todėl sveikindamas jų suvažiavimą, aš noriu jiems palinkėti greičiau tas ambicijas realizuoti čia Lietuvoje

Premjere, žinau, kad jau gavote kvietimą į Londono olimpines žaidynes. Ar ketinate į jas vykti?

Toks kvietimas iš tiesų yra ir aš labai už jį dėkingas. Tikrai linkiu Lietuvos sportininkams geriausios kloties ir džiaugsiuosi kiekviena pergale, ir ne tik krepšinyje. Dėl paties vykimo mes vis dar pasvarstome, tačiau bet kuriuo atveju pati olimpiada, ne tik sportininkams, bet ir sirgaliams, ir savo šalies patriotams bus didelė šventė.

Premjere, apie atostogas dar negalvojate? Jei jau galvojote, kur ketinate ilsėtis šią vasarą?

Atostogos, be abejo, jau artėja, kitą savaitę esam suplanavę paskutinį Vyriausybės posėdį prieš šiek tiek išsiskirstant kelioms savaitėms. Mano atostogos kaip visada šiek tiek tradicinės – tai savaitė dviračių žygio kartu su bendražygiais, bendraminčiais per Aukštaitiją, po to kelios dienos baidarėmis Dzūkijos mažomis upelėmis ir, matyt, jei dar pavyks ištrūkti kur nors kelioms dienoms, gal dviračius paminant kartu su žmona, tai tuo pasidžiaugsime.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder