Ką darom? Gal kyšį norit duoti?

Ką darom? Gal kyšį norit duoti?

Toks kelyje sustabdžiusių policijos pareigūnų klausimas gali išmušti iš vėžių ne vieną kelių eismo taisykles pažeidusį vairuotoją. Ką darom? Tarsi variantų būtų begalės. Bauskit, paleiskit, o gal... bandom tartis?

Pažeisti kelių eismo taisykles gali ir žmogus, šiaip nelinkęs nei nepaisyti įstatymų, nei pyktis su policijos pareigūnais. Niekas neapsaugotas nuo to, kad bevažiuojant perdegs žibinto lemputė ir automobilis automatiškai pateks į techniškai netvarkingų transporto priemonių kategoriją. Kažkas sėda prie vairo išsiblaškęs dėl rūpesčių namuose ar darbe. Ir staiga, išvydus stabdančius policininkus, oi! Paaiškėja, kad civilinės atsakomybės draudimo polisas liko namuose.

Šalto prakaito išpiltą tokį išsiblaškėlį į realybę sugrąžina netikėtas policininkų klausimas: „Ką darom, gerbiamas pažeidėjau?“ Pažeidėjo galvoje sukirba milijonai minčių. Kažin ką jie turi omenyje? Juk ne į barą kviečia. Ką galima veikti su kelyje sutiktais policininkais? Gal pasikalbėti apie policijos reformą, aptarti orus, pakeiksnoti valdžią? „Paleiskit“, - išsprūsta galimų pokalbio temų gausybėje pasiklydusiam pažeidėjui. „Ėėė, ne, - gudriai mirkteli policininkas. - Jei visus paleistume, tada mes čia būtume nereikalingi.“ Ir sėda pildyti administracinio nusižengimo protokolą. O baudą susimokėjusiam pažeidėjui lieka tik spėlioti, ką reiškė tas uniformuoto pareigūno klausimas: „Ką darom?“

Ar policijos pareigūnai pagal pareigines instrukcijas per pokalbius su pažeidėjais gali vartoti tokias dviprasmiškas formuluotes? To „Vakaro žinios“ paklausė šalies policijos generalinio komisaro pavaduotojo Edvardo ŠILERIO.

- Mano įsitikinimu, pareigūnai neturėtų sustabdytiems pažeidėjams pateikti šitaip suformuluoto klausimo. Tokio klausimo interpretacija yra nekokia. Išeitys tik dvi - arba pažeidėją už mažareikšmį pažeidimą įspėti žodžiu, arba surašyti jam protokolą ir nubausti. Administracinių nusižengimų kodekso straipsniai, už kuriuos galima skirti žodinį įspėjimą, yra numatyti. Kiekvienas policininkas mokomas mandagaus bendravimo ir taktiško elgesio, jiems aiškinama, kad pareigūnai privalo vengti bet kokių dviprasmybių. Tačiau policininkas pirmiausia yra žmogus, o ne robotas, todėl pasitaiko visokių situacijų - taip pat ir korupcijos. Vis dėlto esu įsitikinęs, kad absoliuti dauguma pareigūnų elgiasi tinkamai. Svarbiausia, kad pažeidėjas ir liktų patenkintas jį sustabdžiusio pareigūno elgesiu, ir žinotų, už ką buvo nubaustas.

- Kaip galima suprasti policininko sustabdytam vairuotojui pateiktą klausimą „Ką darom?“, - pasiteiravo „Vakaro žinios“ Mykolo Romerio universiteto profesoriaus, psichologo Gedimino NAVAIČIO.

- Manau, vienareikšmiškai, - kaip netiesioginį siūlymą duoti kyšį. Tiek pareigūnų prisistatymas, tiek bendravimas, mano nuomone, yra gana reglamentuotas. Jeigu to reglamento nesilaikoma, kyla klausimas dėl pareigūno profesionalumo, kuris yra neatsiejama etikos dalis.

- Gal ir siūlomų kyšių sumažėtų, jei klausimas „Ką darom?“ būtų eliminuotas iš pareigūnų žodyno?

- Neturėtų pareigūnai klausinėti pažeidėjų ko panorėję, kad ir apie intymų gyvenimą. Neprofesionalumas atsiranda netiksliai apibrėžus teises ir pareigas. Tai, kaip pareigūnas privalo elgtis, turėtų būti aiškiai apibrėžta pareiginėse instrukcijose. Tada nekiltų ir diskusijų, kokia intencija pareigūnas pateikė tokį ar kitokį klausimą.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder