Iš Lietuvos išlydėti paskutiniai gandrai. Jau... ruduo

Iš Lietuvos išlydėti paskutiniai gandrai. Jau... ruduo

Vakar buvo minima Šv.Baltramiejaus diena. Lietuviams - tai Gandrų išskridimo diena, skelbianti apie vasaros pabaigą ir nenumaldomai artėjantį rudenį.

Liko tik žmonės

Rugpjūčio 24-oji - diena, per kurią lietuviai nuo seno išlydėdavo gandrus, išskrendančius žiemoti į šiltuosius kraštus. Mūsų tautai šventi paukščiai pirmieji palieka gimtinę. Į Lietuvą atėjus krikščionybei, ši šventė sutapatinta su Baltramiejaus varduvėmis.

„Gamtos laikrodis šiemet labai tikslus. Bitėnų kaime nebeliko nė vieno gandro. To mūsų kolonijoje dar nėra buvę. Gandrai atsisveikinti pradėjo dar prieš savaitę. Senieji, kaip kokiame Seime, tarėsi pievoje, o jaunikliai dar mokėsi skraidyti“, - vakar „Respublikai“ sakė Rambyno regioninio parko vyriausioji kultūrologė Giedrė Skipitienė.

Būtent šiame parke, Bitėnų kaime, šalia Nemuno upės esančiame vaizdingame pušynėlyje ir yra įsikūrusi natūrali per 20 lizdų baltųjų gandrų kolonija.

„Visi Bitėnai liūdi. Tiek suaugę, tiek mokyklai besiruošiantys vaikai. Dabar juose liko tik žmonės, kurių yra mažiau nei gandrų. Kaime yra apie 60 gyventojų. O gandrų lizdų kolonijoje ir ne tik joje yra apie 35. Kiekviename jų gyvena po du ar tris gandrus. Be jų Bitėnuose tuščia“, - neslėpė liūdesio dėl išskridusių gandrų G.Skipitienė.

Po rugpjūčio 24 d. Lietuvoje galima pamatyti tik vieną kitą gandrą. Pasak G.Skipitienės, likusiųjų likimas aiškus - arba jiems pasiseks ir jie pateks į kokią gyvūnų ar paukščių prieglaudą, arba juos sudraskys lapės.

Mylime ne tik mes

Baltasis gandras - Lietuvos nacionalinis paukštis. Nors jis lietuvių mėgtas nuo seno, toks tapo palyginti neseniai, tik kiek daugiau nei prieš dešimtmetį.

Jį pasirinkome ne mes vieninteliai. Baltąjį gandrą savo nacionaliniu paukščiu paskelbė Vokietija ir Armėnija. Nutarimas rekomenduoti, kad kiekviena šalis išsirinktų nacionalinį paukštį, priimtas dar 1960 metais Japonijoje vykusioje XII tarptautinėje paukščių apsaugos tarybos konferencijoje.

Ornitologų teigimu, tokį lietuvių pasirinkimą lėmė tai, kad mūsų šalyje gandras nuo seno laikomas gerumo ir laimės simboliu. Tikima, kad jis apsigyvena tik šalia gerų, sąžiningų ir nuoširdžių žmonių.

„Gandrai įsikuria bene arčiausiai žmonių ir šie jais džiaugiasi. Jei šalia apsigyveno baltasis gandras - lauk laimės. Jis apsaugo nuo žaibo, gaisro ir krušos. O jei išardei jo lizdą - lauk gaisro. Sakoma, kad gandras atneša rusenančią žariją ir padega jo lizdą išdraskiusio žmogaus namus“, - tikino G.Skipitienė.

Vasara gandrams palanki


Bitėnų kaimo baltųjų gandrų koloniją mėgsta ne tik vietiniai ir toliau gyvenantys lietuviai, bet ir vis gausiau atvykstantys užsienio turistai. Norinčių juos pamatyti vis gausėja.

„Stovi jie prie tokios pušies, kurioje iš karto yra du gandrų lizdai, ir verkia. Kur kitur pamatysi tokį vaizdą“, - sakė G.Skipitienė.

Ši vasara gandrams buvo palanki. Tai paliudijo ir tik vienas visoje jų kolonijoje iš lizdo išmestas jauniklis.

„Vasara buvo gera. Ir maisto jiems užteko. Gandrai lesa viską, kas juda. O judėjo daug. Jie maitinasi kitoje Nemuno pusėje, jau Rusijos teritorijoje esančiuose dideliuose negyvenamuose plotuose. Gandrų populiacija vis kinta, tačiau tikrai negaliu pasakyti, kad jų mažėtų“, - teigė Rambyno regioninio parko vyriausioji kultūrologė.

Pastaraisiais metais gandrų šalyje pagausėjo ir šiuo metu suskaičiuota apie 13 000 perinčių porų.

Sinoptikai ir burtininkai

Po žiemos parskridę gandrai praneša apie pavasarį, o išskrisdami vasaros pabaigoje - apie artėjantį rudenį. Šeimininkės išskrendantiems gandrams tarsi padovanodavo pavakarius. Kadangi nuo šio laiko dienos pradeda trumpėti, o darbų sumažėdavo, pavakarių žmonės nebevalgydavo. Apytikriai šiuo metu kaimuose buvo kerpamos avys. Piemenys jau nebeganydavo gyvulių, jie vaikštinėjo laisvi, nes nebebuvo ko sutrypti - visas derlius nuimtas.

Liaudyje buvo paplitę ir oro spėjimai. Jei per Šv.Baltramiejų lyja, šlapias bus ir ruduo. Senbernius ir vienišius neretai pajuokdavo - „vaikšto kaip gandras po Baltramiejaus“, mat po šios dienos Lietuvoje likdavo tik vieniši sužeisti gandrai, nepajėgę išskristi kartu su kitais.

Na, o merginos tądien burdavo savo ateitį, koks jaunikis - turtingas ar vargšas - jų laukia.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder