Dalia Grybauskaitė: nereikėtų puoselėti iliuzijų dėl ES paramos naujos AE statyboms

Dalia Grybauskaitė: nereikėtų puoselėti iliuzijų dėl ES paramos naujos AE statyboms

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pataria nepuoselėti iliuzijų dėl Europos Sąjungos (ES) paramos naujosios Visagino atominės elektrinės (AE) statyboms ir akcentuoja, kad atominė energetika liks šalių narių apsisprendimo reikalas, tačiau ne bendros ES politikos reikalas.

"Galime kalbėti apie "feasibility study" (galimybių studiją. - ELTA) ir tokio lygmens projektus; niekada Europa nėra finansavusi tiesiogiai jokios AE statybos. Negalima svajoti, norėti tokių dalykų, kurių nei kada buvo, nei kažin ar bus finansuojama. Tuo labiau kad atominė energetika Europoje yra labai kontroversiška dabar, ir tai nebus bendra europinė politika. Kiekviena šalis apsispręs - vystyti atominę energetiką ar ne. Turime būti realistai, ir šis projektas geriausiu atveju gali būti regioninis, bet ne visos ES", - sakė D. Grybauskaitė pirmadienį per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvoje viešinčiu Slovakijos Prezidentu Ivanu Gašparovičiumi.

Atominės energetikos vystymas yra aktuali tema ir šiai šaliai, kuri turi dvi branduolines jėgaines ir jų uždaryti neketina. Slovakijos valstybės vadovas patvirtino, kad planuojama statyti papildomus reaktorius ir ketinama užtikrinti, kad visi, taip pat ir dabar veikiantys reaktoriai, atitiktų visus tarptautinius saugumo standartus.

"Atominė elektrinė yra energetikos ateitis. Slovakija priklauso nuo atominės energetikos, mes stengiamės diversifikuoti tiekimo šaltinius, mes puikiai suprantame priežastis, dėl kurių atsitiko avarija Japonijoje ir dar anksčiau Ukrainoje. Atominė energetika gali būti pavojinga, tačiau dėl to negalima nustoti naudotis ja. Mes darysime viską, kad ši energetika būtų saugi", - sakė I. Gašparovičius.

Slovakijos Prezidentą nustebino vokiečių ir italų planai atsisakyti branduolinės energetikos, nes, pasak jo, jie vis tiek turės pirkti elektros energiją, pagamintą branduolinėse jėgainėse, tik jau ne jų šalyse.

"Mus nustebino Vokietijos ir Italijos sprendimas panaikinti savo atomines jėgaines. Aš apie tai kalbėjausi su Prezidente, tos šalys, kurios pasisako prieš atominę energetiką, tada pirks iš mūsų šaltinio, todėl nematau čia daug logikos", - sakė I. Gašparovičius.

Prezidentės D. Grybauskaitės teigimu, Lietuva tikisi tolesnės paramos naujojoje ES finansinėje perspektyvoje ir Ignalinos AE uždarymui.

"Kol kas mes dar kalbame apie tai, kad būtina pratęsti pagalbą uždarymui ir saugyklų bei visų kitų aptarnaujančių procesų finansavimui", - sakė D. Grybauskaitė.

Lietuvos vadovė informavo Slovakijos Prezidentą apie savo laišką, kuriuo kreipiamasi į ES vadovus imtis konkrečių veiksmų, kad ES kaimynystėje esančioms atominėms elektrinėms būtų taikomi aukščiausi saugumo standartai ir atliekami jų patikimumo testai.

Pasak šalies vadovės, Slovakijos veiksmai siekiant užtikrinti energetinį saugumą yra puikus pavyzdys Lietuvai. Būdama priklausoma nuo vieno energijos tiekėjo, ši valstybė jau 2007 m. įgyvendino Trečiąjį ES energetikos paketą ir ėmėsi kitų aktyvių priemonių užtikrinti alternatyvų dujų tiekimą statydama dujų saugyklą ir jungtis su Vengrija bei Lenkija.

Aptariant aktualius Europos Sąjungos klausimus valstybių vadovai pabrėžė, jog Lietuva ir Slovakija aktyviai bendradarbiaus derybose dėl naujosios ES finansinės perspektyvos siekiant vienodo ES lėšų paskirstymo tarp senųjų ir naujųjų narių. Lietuvos ir Slovakijos prezidentai taip pat pasisakė už bendrų prioritetų - sanglaudos politikos, bendros žemės ūkio politikos ir energetinių jungčių plėtros, siekiant panaikinti ES regionų energetinę izoliaciją, stiprinimą.

Lietuvos ir Slovakijos vadovai taip pat aptarė prieš kelias savaites Varšuvoje įvykusį Vidurio Europos valstybių vadovų susitikimą su JAV Prezidentu Baraku Obama (Barack Obama) ir pabrėžė, jog remia NATO bendradarbiavimą su Rusija, tačiau NATO valstybės turi būti ginamos tik NATO priešraketinės sistemos.

Po delegacijų susitikimo Lietuvos ir Slovakijos atstovai pasirašė dvišalio bendradarbiavimo sutartį kultūros srityje.

Tai antrasis Slovakijos vadovo vizitas Lietuvoje. Prezidentas I. Gašparovičius Lietuvoje pirmą kartą lankėsi 2005 m.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder