Atominė saulė parvežta be tautos pritarimo

Atominė saulė parvežta be tautos pritarimo

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko bei premjero Andriaus Kubiliaus įvykdyta pareigų rokiruotė neapsiėjo be rezultatų: jie puolė girtis, jog japonų bankai pažadėjo finansuoti Visagino atominę elektrinę. Tiesa, kokios bus paskolos palūkanos, valdžia slepia. Energetikos ekspertai tai vadina dar vienu blefu, kuriuo stengiamasi nuslėpti, jog elektra po elektrinės statybų gali brangti ir iki 70 centų už kilovatvalandę.

Šneka, kol patogu

Vakar iš komandiruotės Japonijoje grįžęs Andrius Kubilius per jį laikinai pavadavusį energetikos ministrą perdavė žinią Lietuvai: japonų bankai sutiko finansuoti Visagino atominės elektrinės statybas.

„Gavau patvirtinimą iš mūsų kitų delegacijos narių, kad buvo susitikimai su Japonijos finansinėmis institucijomis, kurios dar kartą patvirtino, jog tam projektui jos teiktų kreditavimą, ir kreditavimas būtų labai palankus Lietuvai“, - interviu Žinių radijui vakar sakė jis.

Vis dėlto A.Sekmokas pagaliau pripažino, jog paslapčių dėl elektrinės statybų yra per daug. Tad esą jis jau parengė planą, kaip dalį informacijos, „kuri nėra konfidenciali“ būtų galima atskleisti visuomenei.

Tačiau kokiomis sąlygomis taip reikšmingai pristatytas finansavimas vyks, kokiomis palūkanomis bus teikiamos paskolos, ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis vis tiek įvardijo kaip paslaptį.

„Viskas, ką ministras galėjo pasakyti, pasakė šiandien. Netempkite manęs už liežuvio“, - piktinosi jis.

Brangs dukart

Pats premjeras vakar taip pat tik apsiribojo trumpais pareiškimais, jog „Japonijos vyriausybė remia VAE projektą“, o mes „pasitikime Japonijos technologijomis“. Tačiau energetikos ekspertai tvirtina ką kitą. Žaliosios politikos instituto prezidentas Linas Balsys tvirtino, jog valdžios slaptumas nėra atsitiktinis, mat toji „nepriklausoma“ elektra gali pabrangti kone dukart.

„Netgi atmetus elektrinės saugumo klausimus, ant Lietuvos žmonių pečių užguls didžiulių skolų mokėjimas. Tad toks slaptumas yra mažiausiai nepagarba piliečiams. Būtent todėl žalieji ketina inicijuoti referendumą, kuris leistų apie tai diskutuoti ir pateikti visą informaciją, ypač už kokius finansus ir kokiomis sąlygomis elektrinė bus statoma. Tada tauta galėtų pati priimti savo sprendimą, nes jis bus aktualus dar ir mūsų proanūkiams. Dabar su tauta nesitariama nė vienu klausimu - valdžios milžinai sprendžia be mūsų“, - tvirtino jis.

Pasak L.Balsio, jokių pagrįstų skaičiavimų, kokia bus elektros savikaina, iki šiol Energetikos ministerija taip ir nepateikė. Esą, A.Sekmokas tik užsiminė, jog savikaina bus nuo 7 iki 10 centų už kilovatvalandę.

„Tačiau energetikos konsultantai, profesoriai apskaičiavo, jog tokia kaina - visiškai nereali, jei čia įskaičiuosime ir paskolos išmokėjimą, pelno grąžą - juk čia ne labdara. Tai savikaina gali siekti ir iki 30 centų už kilovatvalandę, o įskaičiavus ir paskirstymo bei kitus kaštus, ta galutinė kaina gali siekti ir iki 70 centų. Bet jei ta kaina kai kuriems patarėjams atrodo nereali, tai pagaliau jie tegu pateikia savo aiškius skaičiavimus. Matyt, už to slypi kažkokie interesai, kažkam rūpi šį projektą prastumti“, - sakė L.Balsys.

Ministras apsimelavo?

Anot jo, stebina ir vis pasikartojantis A.Sekmoko melas. Pavyzdžiui, jis, esą, dar prieš savaitę pareiškė, jog VAE projektą palaiko Europos komisaras, atsakingas už energetiką, Giunteris Otingeris ir kad jis suteiks ir visokeriopą paramą.

„Man, tiek metų pradirbus Briuselyje, kilo nuostaba - nejaugi EK keičia savo nuostatas? Aš pats pasiteiravau G.Otingerio kabineto, kokią tiksliai paramą žada komisaras, man atsakė, kad komisaras apskritai nieko nėra ministrui žadėjęs. O EK pozicija, esą yra tokia, jog atominė energetika nėra niekaip skatinama - tai valstybių vidaus reikalas. Tad ir dabar scenarijus visiškai kartojasi, naudojami tie patys buldozeriniai metodai, žmonės yra klaidinami“, - neabejojo L.Balsys.

Antanas BURAČAS - profesorius, akademikas:

Jei ir yra koks susitarimas, tai geriausiu atveju tik ketinimų protokolas, kuris nebūtinai tampa sutartimi. Tad džiaugtis kiek anksti. Bet svarbiausias blefas yra tai, jog elektros savikaina naujoje elektrinėje, apie kurią skelbta, vadovaujantis lyginamąja analize, gali būti iki dešimt kartų didesnė. Kad tai būtų pigiau, nėra jokio loginio pagrindo tai svarstyti. Paprastai į tokius vizitus pradžioje vyksta tik patarėjai, o tik pasirašant sutartis važiuoja premjeras. Tad susidaro vaizdas, kad norima sukelti įspūdį, jog kažkas vyksta.

Jurgis VILEMAS - profesorius, energetikos ekspertas:

Man tokie pareiškimai skamba keistai. Visų pirma, yra ne vienas būsimas šeimininkas, trys užsakovai - juk turėjo ir jie dalyvauti, nežinia, ar Latvija, Estija sutinka, neaišku, už kokius procentus paskolos bus teikiamos. Antra, jokiame banke, kol jis neištyrinės projekto, kol neatliks studijos, paskolos nebus suteiktos. Na, galėjo jie nebent žodžiais apsikeisti, nuomonėmis. Bet ar bankas pradės procesą... tokių milijardų skolinimo lengvai niekas nepasirašo. Juk net nežinia, kiek kainuos pats objektas, tai kaip gali būti kažkas sutarta?

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder