Absurdų absurdas: Valstybė siūlo už gripą sumokėti kompensacijas net sveikiems žmonėms

Absurdų absurdas: Valstybė siūlo už gripą sumokėti kompensacijas net sveikiems žmonėms

Mokyklose skelbiamas karantinas pradinukų tėvus varo į neviltį: vaikų palikti nėra su kuo, auklės - per brangu, o darbdaviai laisvadienių nesuteikia. Dėl gripo epidemijos nemaža dalis tėvelių yra priversti eiti atostogų ar palikti vaikus vienus namuose. Pastarąjį variantą pasirinko vilnietė dvynukių mama Lina Pranckūnienė. Ji piktinasi, kad paskelbus karantiną dirbantys tėvai atsiduria aklavietėje.

Vaiko priežiūra - tėvų problema

Vilnietė L.Pranskūnienė dvynukes augina viena. Ji sako, kad gripo epidemija tėvams kelia didžiulį nerimą ne tik dėl vaikų sveikatos, bet ir dėl jų užimtumo. Sostinės Jono Basanavičiaus progimnazijoje dėl gripo trečiadienį paskelbtas karantinas. Jauna mama sakė, kad savo dukreles, lankančias pirmą klasę, jai teko palikti vienas namuose. Darbų atidėti tiesiog neįmanoma.

„Tokiais atvejais atsiduri aklavietėje. Jei apie karantiną sužinai tik šeštą vakaro, užtikrinu, kad auklės per vakarą nerasi. Kreipiesi į visus gimines - dėdes, tetas, draugus, tačiau ir jie dirba... Mano atveju situacija dar sudėtingesnė, nes giminaičiai gyvena ne Vilniuje. Kito pasirinkimo tiesiog nėra, kaip palikti vaikus namie. Žinoma, jautiesi labai blogai, nes vaikai tam dar per maži. Įtampa didžiulė. Toks ir darbas, kai kas valandą skambini ir klausi, ar viskas gerai“, - pasakojo L.Pranskūnienė.

Dvynukių mama sako, kad jei karantinas būtų paskelbtas savaitės pradžioje, būtų ėjusi atostogų. O dabar teks prašytis, kad iš darbo ją išleistų anksčiau.

„Lietuvoje nedaug tokių darbdavių, kuriems rūpi. Nemanau, kad laisvadieniai taip lengvai dalijami. Ir taip prašai laisvų dienų, kai vaikas serga, o žiemą vaikai juk serga dažniau... Vestis į darbą vaiko taip pat nėra galimybių, nes nėra kas jį ten prižiūrėtų. Darbo vieta yra skirta darbui...“ - teigė mama.

Ji įsitikinusi, kad darbdavių nesupratingumu kaltinti negalima - juk kiekvienas suinteresuotas, kad darbai jo įmonėje nestrigtų. L.Pranskūnienės nuomone, politikai turėtų įteisinti mamadienius (tėvadienius) ir gripo epidemijos metu.

„Aš manau, kad valstybė turi imtis dviejų priemonių. Pirma, mokyklose, kuriose paskelbtas karantinas, turėtų veikti budinčios grupės, kad tėvai galėtų atvesti vaikus, jei jų negali niekam palikti. O jei tokios grupės negali egzistuoti, tai Vyriausybė bent galėtų nustatyti tvarką, pagal kurią darbdavys suteiktų laisvadienį“, - svarstė vilnietė.

„Dabar kalbame apie gripo epidemiją, tačiau panašių bėdų tėvams kyla ir per didelius šalčius. Kai temperatūra 20 laipsnių šalčio, vaikų į mokyklą nepriima, tačiau nuo darbo tėvų tai niekas neatleidžia...“ - pridūrė mama.

Gelbsti močiutės

Alytuje karantinas paskelbtas visose 17-oje mokyklų. Kaip elgiasi dirbantys mokyklinukų tėveliai?

Dvi dukras - septynmetę ir dešimtmetę - auginanti alytiškė Jolanta pasakojo, kad karantino metu vaikus prižiūri jų močiutės. Pati Jolanta dirba personalo vadove vienoje interjero apdailos ir statybinių medžiagų įmonėje. Jos vyras - taip pat dirbantis. Pasiimti laisvadienių sutuoktiniams nėra galimybės.

„Kadangi vaikai visą dieną neužimti, situacija ganėtinai sunki. Pasisekė, kad yra močiutės, nes nežinia ką reiktų daryti. Gal eiti atostogų? Tėvai juk neturi pasamdę auklių tokiems atvejams“, - sakė mama. Jo manymu, jei mokyklose skelbiamas karantinas, savivaldybių švietimo skyriai turėtų padėti dirbantiems tėveliams pasirūpinti vaikų užimtumu, pasiūlyti problemos sprendimų.

Jai pritarė ir antroką sūnų auginanti Regina Dukaitienė. Moteris dirba kasininke viename prekybos centre. Vyras - tolimųjų reisų vairuotojas.

„Vaikams karantinas - džiaugsmas, o mums, tėvams, - atvirkščiai. Vyras kaip tik išvažiavęs į komandiruotę, man laisvadienių darbe neduoda. Ir taip daug sergančių, tai dirbti neliks kam“, - juokėsi moteris. Ji teigė, kad sūnaus priežiūrą patikėjo kaimynei, kurios vaikas į mokyklą taip pat neina dėl karantino.

„Viena vertus, pasisekė, kita vertus - nesmagu. Negerai kažkam savo vaikus užkraut, bet kad kitaip neišeina. Gyvenam taip, kad kiekvienas laisvadienis ar liga kerta per kišenę“, - teigė R.Dukaitienė.

Už karantiną - pašalpos

„Respublika“ domėjosi, kokią pagalbą tėvams karantino atveju gali pasiūlyti valstybė. Paaiškėjo, jog vaikų užimtumas valdininkams visiškai nerūpi. Užuot pasirūpinę sveikųjų uugdymo organizavimu mokyklose, jie siūlo už karantiną tėvams mokėti pašalpas. Net ir tiems tėveliams, kurių vaikai iš tiesų neserga.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paaiškino, kad ugdymo įstaigai paskelbus apie karantiną, mokinių iki 14 metų tėvai gali kreiptis į gydytoją ir prašyti išrašyti nedarbingumo pažymėjimą vaikui prižiūrėti. Už praleistas darbo iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų yra mokama pašalpa. Ji mokama nuo pirmos vaiko priežiūros dienos ir mokama ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų.

Rasa PAULAVIČIENĖ, Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė spaudai:

- Kur dirbantiems vaikams palikti vaikus karantino metu?

- Tokiu atveju elgiamasi labai standartiškai. Taip, kaip ir moksleivių atostogų metu, taip, kaip ir ilgųjų savaitgalių metu. Yra toks labai senas tarybinis metodas - raktas po kaklu ir dešrelės šaldytuve. Tėvams vaikų palikti tiesiog nėra kur.

- Jei tokių bėdų kyla dėl gripo epidemijos, kas bus, jei įsigalios įstatymas, pagal kurį tėvams bus draudžiama be suaugusiųjų priežiūros palikti vaikus iki 10 metų?

- Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra parengusi įstatymo pataisas, kurios neleistų palikti vaikų vienų namuose. Tokie sumanymai atrodo keistai, nes tėvams net vienai ar kelioms dienoms rasti, kur palikti vaikus, yra problema. Ką kalbėti apie nuolatinę jų priežiūrą po pamokų... Su dabartinėmis pajamomis ir dabartiniu darbdavių požiūriu į vaikų turinčius darbuotojus negalime net galvoti apie tokius įpareigojimus. Jau antra ir trečia karta auga savarankiškai. Mus taip augino ir mes taip vaikus auginame. Didesnės bėdos tiems, kas turi pradinukus vaikus. Deja, jiems pagalbos nelabai yra. Nebent seneliai ar kaimynai.

Netrukus prasidės papildomos pradinukų atostogos. Tėvams tai tikras galvosūkis. Kaip ir minėjau, tos atostogos vyksta labai paprastai. Vaikai užrakinami, jiems šaldytuve paliekama dešrelių, įjungiamas televizorius ar kompiuteris. Tik labai labai nedaug šeimų gali leisti vienam iš tėvų nedirbti, tuo labiau samdyti auklę.

- Ar valdžia rūpinasi vaikų užimtumu?

- Mūsų valstybė vaikais, galima sakyti, nesirūpina. Jais rūpinasi tik kraštutiniais atvejais: kai vaikas patenka į vaikų namus ar kai smurtaujama šeimoje. Tik tada įsijungia visa pagalba. O tiems vaikams, kurie auga dirbančiose šeimose, jos nėra. Kai tėvai nori vaikais labiau rūpintis, jiems nesudaromos sąlygos gauti būtiniausias paslaugas iš valstybės. Kalbu apie darželius, būrelius, kitus užsiėmimus.

- Ar tampame tais tėvais, kurie vaikams per dieną skiria vos kelias minutes?

- Faktas, kad tampame tais tėvais, kurie su vaikais praleidžia 7 minutes per dieną. Labai dažnai girdimas priekaištas tėvams, kad jie mažai laiko praleidžia su savo vaikais. Bet jei pažiūrėsime į tėvų pajamas, matysime, kad kitaip neįmanoma. Juk vaikas pirmiausia turi būti sotus ir aprengtas, apmokėtos šildymo, elektros sąskaitos. O tik vėliau galime kalbėti apie pramogas ir laiko leidimą kartu.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder