Lietuva valstybinėmis laidotuvėmis pagerbia A.Ramanausko-Vanago atminimą

Lietuva valstybinėmis laidotuvėmis pagerbia A.Ramanausko-Vanago atminimą

Šiemet rasti ir identifikuoti A.Ramanausko-Vanago palaikai popietę bus palaidoti Vilniaus Antakalnio kapinėse, valstybės vadovų panteone.

Visuomenė su velionio palaikais galėjo atsisveikinti iki vidurdienio, jo palaikai buvo pašarvoti Šv. Jonų bažnyčioje. Bažnyčios aikštėje atsisveikinti su partizanų vadu susirinko daug žmonių.

Vėliau gedulinga procesija vyks į Arkikatedrą baziliką. Šv. Mišias už velionį aukos Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. Po jų laidotuvių procesija vyks į Antakalnio kapines.

Laidotuvių ceremonija:

12.00 val. Karsto išnešimas iš Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčios. Lietuvos kariuomenės atsisveikinimo ceremonija vidiniame Šv. Jonų bažnyčios kieme. Po ceremonijos − gedulingos procesijos vykimas į Arkikatedrą baziliką.

13.00 val. Šv. Mišios Vilniaus Šv. vyskupo Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje.

14.00 val. Laidotuvių procesijos vykimas į Antakalnio kapines.

15.00 val. Laidotuvės Antakalnio kapinėse.

Antakalnio kapinėse, valstybės vadovu panteone yra paruošta laidojimo vieta. A.Ramanauskas-Vanagas bus laidojamas kitoje pusėje nuo Algirdo Brazausko kapo.

Pokario metais A.Ramanauskas-Vanagas vadovavo Dzūkijos partizanams, 1949 metais su kitais partizanų vadais jis pasirašė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją. Tais pačiais metais jis buvo paskirtas Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vadu.

Po kelerių slapstymosi metų A.Ramanauskas-Vanagas suimtas 1956 metais, sovietų žiauriai kankintas, o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.

Penktadienį partizanų vado atminimą pagerbusi prezidentė Dalia Grybauskaitė jį pavadino vienu iš didžiausių Lietuvos laisvės simbolių.

Premjeras Saulius Skvernelis A.Ramanausko-Vanago valstybines laidotuves vadino „istorinio teisingumo atstatymu ir įprasminimu“.

„Manau, kad tai yra mūsų tautos, mūsų laisvės kovotojų pergalės diena, nes žmogus bus palaidotas, kaip dera, pažymint prasmingą, galiausiai tikslą pasiekusią mūsų partizanų kovą“, – teigė premjeras.

Partizaninis karas Baltijos šalyse prasidėjo, kai 1944 metų vasarą sovietų kariuomenė, išstūmusi nacių okupantus, antrą kartą okupavo Baltijos šalis. Tuomet iškart prasidėjo sovietų represijos, teroras, mobilizacija į sovietų kariuomenę.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder