Sniego rogės

Sniegomobilį išrado paauglys iš Kanados: į šiaurę esančiose šalyse tai – nepamainoma susisiekimo priemonė žiemą

Lietuvoje sniegomobiliai nėra populiarūs, tačiau labiau į šiaurę esančiose šalyse tai – nepamainoma susisiekimo priemonė žiemą.

Nieko keisto, kad sniegomobilio išradėjas – kanadietis Žozefas Armandas Bombardjė.

Įdomiau tai, kad sniegomobilio išradėjui buvo viso labo 15 metų.

Žozefas nuo mažumės domėjosi technika ir mechaniniais prietaisais ir būdamas trylikos jau konstravo pirmuosius mechaninius žaislus.

Na, o savo pagrindinį išradimą – sniegomobilį jis sukūrė iš seno Ford T automobilio, kurį jam atidavė tėvas, mat buvo įsitikinęs, kad tas nepataisomai sugedęs ir niekam tinkamas.

Organizatorių nuotr.

Joseph-Armand Bombardier, verslininkas, sniego motociklo ir "Ski-Doo" išradėjas (gimė 1907 m. balandžio 16 d. Valkūre, Kvinkanijos valstija; mirė 1964 m. vasario 18 d. Šerbruke, Kvinkanijos valstija).

Nors daugybė Bombardjė išradimų rodo jo mechaninius įgūdžius, jo gebėjimas ne tik reaguoti į transporto poreikius, bet ir juos kurti lėmė jo vardo korporacijos inovacijų rekordą (žr. "Bombardier Inc.").

Josephas-Armand'as Bombardier gimė Valcourt'e, Kvebeke - nedideliame ūkininkų kaimelyje Rytų miestelyje.

Vyriausias iš aštuonių brolių ir seserų, Bombardjė anksti pamėgo mechaniką.

Būdamas 13 metų jis sukonstravo miniatiūrinį lokomotyvą, varomą laikrodžio mechanizmais, kuriuos nusipirko iš vietinio juvelyro.

Vėliau jis sukonstravo žaislinius traktorius ir laivus jaunesniems broliams ir seserims.

Jis taip pat prijungė tetos verpimo ratelį prie mažos garo mašinos ir iš surūdijusio šautuvo padarė miniatiūrinę patranką.

1922 m. Naujųjų metų išvakarėse, būdamas 15 metų, Bombardjeras išbandė pirmąjį savo išradimą. Prie dviejų medinių rogučių, sukabintų tandemu, jis pritvirtino T modelio Ford variklį, kurį pats suremontavo.

Variklis varė rankų darbo medinį sraigtą, kuris stūmė transporto priemonę per sniegą. Nors mašina nuvažiavo daugiau nei kilometrą, tėvas liepė ją išmontuoti, nes atviras sraigtas galėjo labai sužeisti.

Organizatorių nuotr.

Ankstyvoji karjera

Būdamas 17 metų, po metų, praleistų tėvo nurodymu lankant seminariją, Josephas-Armand'as Bombardier tapo mechaniko mokiniu vietiniame autoservise, o vėliau persikėlė į Monrealį, kur studijavo elektros ir mechanikos inžineriją.

Po dvejų metų tėvas pastatė jam dirbtuves Valkūre, kuriose jis aptarnavo įvairią techniką - nuo motorizuotų pjūklų iki grūdų kūlimo mašinų, automobilių ir vandens siurblių.

(Kad patenkintų dirbtuvės elektros poreikius, jis netoliese esančiame vandens telkinyje pastatė užtvanką ir įrengė mini turbiną).

Tuo tarpu Bombardier dirbo prie lengvos žieminės transporto priemonės, kuria būtų lengva manevruoti bet kokiomis sniego sąlygomis.

1929 m. jis vedė Yvonne Labrecque ir kartu susilaukė šešių vaikų.

Deja, 1934 m. sausį jų dvejų metų sūnus mirė nuo peritonito, nes šeima negalėjo laiku nuvykti į ligoninę.

Pirmieji laimėjimai

Organizatorių nuotr.

1935 m. Josephas-Armand'as Bombardier sukonstravo transporto priemonę, kuri važiavo vikšriniais vikšrais, panašiais į tankų vikšrus.

Tai buvo pirmasis sniego motociklas, valdomas slidėmis ir galintis vežti du arba tris keleivius.

Su pirmąja užpatentuota mechanine sistema - 1937 m. birželio 29 d. užpatentuota sniego motociklo žvaigždinių ratų ir vikšrų pavaros sistema - Bombardjė 1937 m. rinkai pristatė septynvietį sniego motociklą B7.

Pirmieji pirkėjai (apie 100 1939 m.) buvo atokiose vietovėse gyvenantys kaimo gydytojai, greitosios pagalbos automobilių vairuotojai ir kunigai.

Netrukus rinka išsiplėtė iki mažmeninės prekybos įmonių, transporto bendrovių, elektros tiekimo įmonių, telefono bendrovių, pašto vežėjų ir miškininkystės įmonių.

Organizatorių nuotr.

Bombardjė palaipsniui savo garažą pertvarkė į gamybos įmonę "L'Auto-Neige Bombardier Limitée" 

Jis samdė žemės ūkio darbininkus iš Valkuro ir mokė juos specializuotų darbininkų.

Bombardjė broliai ir pusbroliai užėmė vadovaujančias pareigas valdymo, pardavimo ir techninių tyrimų srityse.

Neilgai trukus buvo įsigyta nauja gamykla, kurioje kasmet buvo pagaminama po 200 sniego motociklų.

Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, Kanados ginkluotosios pajėgos susidomėjo Bombardier sniego motociklu B12 (užpatentuotas 1942 m.), tačiau norėjo galingesnio modelio, kuris žiemą galėtų pervežti karius ir karinę techniką.

Tai paskatino jį sukurti keturis skirtingus didelių šarvuotų vikšrinių transporto priemonių modelius, kurių 1942-1946 m. buvo pagaminta 1 900 vienetų.
Nauja vietovė

1947 m. "L'Auto-Neige Bombardier" pagamino 1 000 transporto priemonių, įskaitant C18, kuris buvo sukurtas kaip žieminis mokyklinis autobusas.

Organizatorių nuotr.

Šios transporto priemonės buvo naudojamos visame Kvebeke, taip pat Ontarijuje ir Vakarų Kanadoje.

Tačiau 1947-48 m. žiema atnešė nesėkmių. Dėl sniego trūkumo pardavimai smuko, o "Bombardier" dar blogiau - vyriausybės pradėjo valyti sniegą nuo kaimo kelių, todėl sniego motociklai tapo nebereikalingi.

Reaguodama į tai, "Bombardier" pradėjo kurti visureigius, kurie tapo naudingi žemės ūkio, kalnakasybos, naftos ir miškininkystės pramonėje. Vienas iš "Bombardier" šio laikotarpio laimėjimų buvo traktorius "Muskeg".

1953 m. pristatytas "Muskeg" (algonkų kalba - "žolėta pelkė") buvo visureigis, vienodai tinkamas važiuoti pelkėmis, smėliu ir sniegu.
Ski-Doo

Pasaulinė "Muskeg" sėkmė leido Džozefui Armanui Bombardjerui grįžti prie senos svajonės - mažesnio, itin lengvo sniego motociklo modelio.

1958 m. jis išbandė pirmąjį medinį prototipą.

1959 m. jis asmeniškai pristatė pirmąjį "Ski-Doo" misionieriui atokioje Ontarijo šiaurėje. Ski-Doo buvo nedidelis - panašus į motociklą - ir varomas vieninteliu bėgiu, kuris buvo tokio pat pločio kaip ir mašina ir įrengtas už valdomų slidžių.

Per dešimtmetį jis padarė didelę įtaką šiaurės ir Arkties bendruomenių gyvenimui.

Jo naudojimas pramoginiais tikslais užtikrino bendrovės klestėjimą dar ilgai po Bombardier mirties 1964 m. vasario 18 d. 

Organizatorių nuotr.

Josephas-Armand'as Bombardier

Ar žinojote?    

Nuo 1960 m., kai sniego motociklus imta naudoti pramoginiais tikslais, kilo susirūpinimas dėl triukšmo, žalos ekologijai ir saugumo.

Ypač tame dešimtmetyje sniego motociklai buvo netinkamai naudojami vandalizmo, buveinių niokojimo ir medžiojamųjų gyvūnų persekiojimo tikslais.

Iki 1975 m. visose provincijose buvo priimti įstatymai, reglamentuojantys ir ribojantys sniego motociklų naudojimą.

Organizatorių nuotr.

Palikimas

Septintojo dešimtmečio pradžioje, kai konkuruojantys sniego motociklų gamintojai grasino užgožti "Bombardier Inc." ir grėsė pasaulinė naftos krizė, bendrovė išgyveno plėtodama veiklą naujose rinkose, įskaitant lokomotyvų ir lengvojo geležinkelio transportą.

1974 m. bendrovė laimėjo sutartį gaminti metro vagonus Monrealio metro, o po dvejų metų įsigijo didžiąją dalį Monrealio lokomotyvų gamintojos "MLW-Worthington Ltd." akcijų. 1982 m. ji gavo prestižinę Niujorko metro sutartį.

Po kelerių metų "Bombardier" įsitraukė į aviacijos pramonę, kai įsigijo lėktuvų "Challenger" gamintoją "Canadair". 

1989 m. "Bombardier" (kartu su kitų korporacijų konsorciumu) laimėjo sutartį dėl traukinių, skirtų Prancūziją ir Jungtinę Karalystę jungiančiam tuneliui "Chunnel", statybos.

Kitais metais ji įsigijo "Learjet Corporation", įmonę, kuri gamina verslo lėktuvus. XXI amžiuje, po dviejų dešimtmečių augimo, "Bombardier" susidūrė su finansiniais sunkumais.

Turėdama didelių skolų, 2010-ųjų pabaigoje ji pardavė savo geležinkelių ir komercinės aviacijos padalinius. Bendrovė "Bombardier" toliau gamina privačius reaktyvinius lėktuvus.

Josephas-Armandas Bombardier sukūrė vieną iš labiausiai istoriją menančių Kanados bendrovių ir vieną garsiausių prekės ženklų.

Jo sėkmę lėmė gebėjimas ne tik reaguoti į besikeičiančius transporto poreikius, bet ir juos kurti - išradingumas, kuris lėmė "Bombardier Inc." inovacijų rekordą.

Organizatorių nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder