Tėvai pyktį išlieja ant mažiausių

Tėvai pyktį išlieja ant mažiausių

Proto miegas gimdo pabaisas. Tik taip galima įvardyti kraupią mūsų gyvenimo realybę, kai rankos keliamos net prieš vos kelių mėnesių kūdikį. Specialistų teigimu, kad ir ką mes darytume, smurto ir žiaurumo protrūkių mūsų visuomenėje išvengti nepavyks.

Kauno klinikų medikai vis dar kovoja dėl nė dviejų mėnesių neturinčio kūdikio gyvybės. Net nesiryžtama prognozuoti, ar purtytas ir ranka muštas Alytaus rajono gyventojas išgyvens, nes statistiškai miršta maždaug penktadalis tokių pacientų. Išgyvenęs vaikas gali likti neįgalus.

„Tyčinė trauma atsirado, kai purtant vaiką galvos smegenys daužėsi į kaukolę - dėl to kraujas išsiliejo smegenyse ir akių dugne. Vaikeliui gali išsivystyti regos sutrikimai, visiškas aklumas, raidos atsilikimas, psichomotorinio vystymosi atsilikimas, galima epilepsija“, - teigė Vaikų ligų klinikos vadovas profesorius Rimantas Kėvalas.

Berniuko mama yra nepilnametė ir su gerokai už ją vyresniu vaiko tėvu negyvena. Ji teigia, kad sūnaus sužalojimus pastebėjo tik jam grįžus iš tėvo. Pastarojo artimieji taip pat tvirtina nesmurtavę. Įvykio aplinkybes tiriantys Alytaus teisėsaugininkai 26 metų tėvą sulaikė ir uždarė į areštinę, prakalbta ir apie oficialių įtarimų jam pateikimą. Vakar ruoštasi apklausti ir mamą.

Šis atvejis nėra vienetinis. Rugpjūčio pabaigoje trejų ir ketverių metų vaikus tėvas sumušė Varėnos rajone. Vien Kauno klinikos per metus sulaukia iki dešimties taip traumuotų nė vienų metų neturinčių mažųjų pacientų. Nors sveiku protu sunku suvokti tokį tėvų elgesį, psichologas ir sociologas Albinas Bagdonas tvirtina, kad smurto mūsų visuomenėje išnaikinti nepavyks.

„Tokia jau žmogaus genetika, kurios nepakeisi. Visi primatai buvo žiaurūs, ir žmonės taip pat. Žiaurumas gimsta iš agresijos. Aptemsta protas, mąstyti ir galvoti nėra kada, tai ir paleidžia į darbą rankas. Gyvūnai taip pat būna pikti ir žiaurūs, bet jie negali nugalabyti taip greitai ir lengvai kaip žmogus. Pyktis yra paveldimas. Juk neišmokysi žmogaus būti geru“, - neabejoja A.Bagdonas.

Psichologo teigimu, afekto būsenos apimtam asmeniui reikalingas atpirkimo ožys, juo dažnai ir tampa vaikai.

„Vaikas ilgai verkia, jo tėvams neišlaiko nervai, tai jie ir tvoja. Norus ir lūkesčius neatitinkantis vaikų elgesys sukelia suaugusiųjų pyktį. Nuo pastarojo nėra apsaugotas niekas, nes mes visi savo smegenyse turime agresijos mechanizmą. Kai supykstama, pablogėja savireguliacija. Kaip sakoma, nebegalime savęs laikyti rankose. Dažniausiai taip nutinka žemesnio intelekto ar išsilavinimo žmonėms, nesuvokiantiems savo elgesio pasekmių. Ką reikėtų daryti, kad smurto būtų bent mažiau? Pirmiausia reikėtų keisti ne tik žmonių bendravimo kultūrą, bet ir apskritai santykių kultūrą. O šie dalykai nėra lengvai padaromi“, - sakė A.Bagdonas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder