Seimas įvertino NSGK tyrimą: „už“ buvo 88 parlamentarai

Seimas įvertino NSGK tyrimą: „už“ buvo 88 parlamentarai

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atliktas parlamentinis tyrimas sulaukė viso Seimo pritarimo. 

Antradienį už Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Vytauto Bako pateiktą nutarimo projektą, kuriame siūloma pritarti parlamentinio tyrimo išvadoms, balsavo 88 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, 18 parlamentarų susilaikė. 

NSGK savo tyrime nurodo, kokios interesų grupės siekė daryti poveikį politiniams procesams, taip pat yra pateikti pasiūlymai Seimui, Vyriausybei, Generalinei prokuratūrai, Viešųjų pirkimų tarnybai, Valstybinei mokesčių inspekcijai, Seime atstovaujamoms politinėms partijoms. 

Beje, tyrimą baigusiam NSGK pavesta atlikti ir parlamentinio tyrimo išvados pasiūlymų įgyvendinimo kontrolę. 

NSGK pirmininkas V. Bakas sako, kad „MG Baltic“ ir kitos verslo arba interesų grupės, taip pat „VP Market“ atsirado parlamentinio tyrimo dėmesio centre tiktai dėl to, kad „kišimasis į politinius, visuomeninius procesus, įtaka sprendimų priėmėjams yra ne atsitiktinė, ji yra sisteminė ir trunka daugelį metų“.

„Ir su tuo mes negalime taikstytis“, - sakė V. Bakas, Seimui pristatydamas komiteto atliktas parlamentinio tyrimo išvadas.

Pasak jo, valstybės įmonės negali tapti atskirų interesų grupių tarnaitėmis.

„Valstybės įmonės buvo, galima sakyti, uzurpuotos interesų grupių, iš jų buvo pelnomasi“, - sakė V. Bakas. 

Kalbėdamas apie krizės laikotarpį, 2008-2012 metus, NSGK vadovas pažymėjo, kad „tai buvo aukso amžius MG Baltic“ grupei. Kada visi veržėsi diržus, žmonėms buvo mažinami atlyginimai, daugelis įmonių ir verslų bankrutavo, pasak V. Bako, „MG Baltic“ gavo užsakymus, kurių vertė siekė apie 500 milijonų eurų.

„Iš tikrųjų tai yra makabriška veikla“, - sakė V. Bakas, pažymėjęs, kad sėkmė lydėjo ne tuos, kurie dirbo viešajam interesui, o tuos, kurie turėjo priėjimą prie sprendimų priėmėjų. 

V. Bakas paragino būti tos situacijos laimėtojais. „Būkime visi laimėtojais tos situacijos, kurią pavyko atskleisti, parodyti. Kai sudėjome tuos „pasipinigavimo“ atvejus į vieną paveikslą, mes turbūt ir patys išsigandome, kad mastai yra per dideli. (...) Mes turime tos problemos sprendimo raktą“, - sakė V. Bakas. 

Jis akcentavo, kad komitetas nedubliavo ikiteisminio tyrimo ir teismų veiklos.

„Teisminis procesas nereiškia, kad Seimas negali dirbti savo darbo ir atlikti konstitucinės priedermės analizuoti situaciją, kuri kelia iššūkį mūsų valstybės saugumui, kuri kelia problemų mūsų politinei sistemai, kuri neatitinka visuomenės interesų“, - sakė V. Bakas. 

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis mano, kad, patvirtinus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadas, tyrimas bus tęsiamas.

Jo teigimu, tyrimas yra reikalingas, nes atsirado naujų temų.

„Labai daug yra temų, kurios nebuvo nagrinėjamos, jų vis daugėja po pasisakymų ir Aleksandro Sacharuko, ir Tomo Dapkaus, ir kitų. Manau, kad bus tęsiamas darbas, ir visuomenė vis daugiau ir daugiau sužinos“, - sakė R. Karbauskis.

Jis linkęs manyti, kad tyrimą galėtų tęsti specialioji tyrimo komisija, nes NSGK savo darbą jau atliko. 

„Tikriausiai parlamentinė komisija, aš taip galvoju, būtų tiesiog statusas tinkamas. Komitetas baigė darbą, labai mes dėkingi komitetui. Tas darbas padarytas, bet tame procese išryškėjo, kad temų, kurios nebuvo liečiamos, yra labai daug“, - sakė R. Karbauskis. 

Pasak jo, pirmiausia reikėtų įsigilinti į energetikos klausimus ir politikų atsakomybę. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder