Nuteistiesiems valstybė nemokamai suteikia aukštojo mokslo diplomus

Nuteistiesiems valstybė nemokamai suteikia aukštojo mokslo diplomus

Regis, aukštojo išsilavinimo trokštantiesiems, bet į nemokamą vietą universitete nepatekusiems siekiant diplomo belieka nusikalsti. Valdiškų namų gyventojai į aukštąją mokyklą priimami be jokio konkurso, bakalauro ar magistro diplomus gali įgyti be jokių išlaidų.

Liepos 29-ąją Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime buvo didelė šventė: du iki gyvos galvos nuteisti žmogžudžiai įgijo aukštąjį išsilavinimą. Bakalauro diplomų įteikimo iškilmėse dalyvavo universiteto, kuriame jie mokosi, profesoriai, įstaigos direktorius Alvydas Maknickas ir net svečiai iš užsienio.

Nors Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos atstovė Audrė Mišeikienė teigė, kad pataisos namų gyventojai aukštosiose mokyklose studijuoja savo iniciatyva ir lėšomis, „Vakaro žinios“ išsiaiškino, kad tai netiesa. Už kalinių mokslus sumokame mes, mokesčių mokėtojai.

Žinios už dyką

Įgyti aukštąjį išsilavinimą norintiems nuteistiesiems sudaromos išskirtinės sąlygos studijuoti dykai. Tuo tarpu sunkiai besiverčiančių Lietuvos šeimų vaikai, kuriems iki nemokamos vietos universitete ar kolegijoje pritrūko dešimtosios balo dalies, turi imti daugiatūkstantines paskolas.

Kaliniams sudaroma ir individuali mokymosi programa, suteikiama mokomoji literatūra. Net dėstytojai į kalėjimą atvyksta su užduotimis.

„Taip, šiedu nuteistieji už mokslą nemokėjo, - „Vakaro žinioms“ patvirtino Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktorius A.Maknickas. - Iš kur jie gautų pinigų, jei tik nedidelės pašalpėlės per mėnesį skiriamos?“

Direktorius nemato nieko bloga, kad už itin sunkius nusikaltimus nuteistiesiems iki gyvos galvos suteikiamos tokios privilegijos. „Sveikint reikia, kad kaliniai nori mokytis“, - atkirto jis.

Tačiau A.Maknickas sutiko, jog sunku įsivaizduoti, kur iki gyvos galvos nuteistas kalinys savo diplomą galėtų pritaikyti. Direktorius neprieštaravo ir tam, kad mokantiems už mokslą doriems studentams tai - skriauda.

Vieni baigia, kiti - pradeda

Aukštasis išsilavinimas domina ir kelis Pravieniškių pataisos namuose - atvirojoje kolonijoje bausmes atliekančius jaunuolius. Kalėjimų departamento duomenimis, čia mokosi 4 nuteistieji, bet šių pataisos namų Antrosios valdybos viršininkas Virginijus Ceslevičius patikslino, kad dabar studentauja tik 1 kalinys.

Jis - LCC Tarptautinio universiteto verslo administravimo specialybės ketvirtakursis. Ką tik aukštąjį išsilavinimą įgijo dar du nuteistieji: vienas baigė mokslus Edukologijos universitete (socialinio darbo bakalauras), antras Klaipėdos universiteto Gamtos ir matematikos mokslų fakultete baigė informatikos studijų magistrantūrą.

„Dar vienas nuteistasis LCC Tarptautinio universiteto dėstytojų rengiamas stoti į universitetą - lanko anglų kalbos parengiamuosius kursus“, - pridūrė viršininkas. Kursai, be abejo, už dyką.

Nusikaltėliams, kurie mokosi aukštojoje mokykloje, sudarytos visos sąlygos semtis žinių. „Vienus studentus atvykę dėstytojai užduotimis aprūpina, kitiems leidžiama nuvažiuoti į vietą ir atsiskaityti, - kalbėjo V.Ceslevičius. - Jei mūsų kalinys mokosi, turi teisę važinėti Lietuvos teritorijoje, tik vakare privalo grįžti. Jei vyksta egzaminų sesija, galima išleisti 48 valandoms.“

Išskirtinių sąlygų neturi būti

Ieva DIČMONAITĖ - Lietuvos studentų atstovybių sąjungos prezidentė:


Teigiamai vertinu tai, kad įkalinimo įstaigose bausmę atliekantiems asmenims yra sudarytos sąlygos įgyti profesiją, siekti aukštojo išsilavinimo. Juk jei žmogus padaręs nusikaltimą ir jam skirta bausmė, jis nepraranda teisės į žinių tobulinimą, naujus įgūdžius, išsimokslinimą ir pan.

Tačiau, kita vertus, nuteistiesiems neturėtų būti sudaromos išskirtinės sąlygos mokytis aukštojoje mokykloje. Jie, kaip ir bet kuris kitas moksleivis, jei pageidauja siekti aukštojo mokslo, turėtų kartu su kitais abiturientais ar anksčiau vidurines mokyklas baigusiais jaunuoliais dalyvauti bendrajame priėmime ir konkuruoti dėl valstybės finansuojamų vietų universitete ar kolegijoje. Nepavyks patekti į valstybės finansuojamą vietą - tegul susimoka už mokslus.

Konstitucijoje numatyta, kad aukštasis mokslas nemokamas gerai besimokantiems studentams, apie kokias nors privilegijas nuteistiesiems nėra nė užuominos. Nes tai yra nesąžininga kitų studentų atžvilgiu.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder