Advokatų susitikime Klaipėdoje - teismo pirmininkės patarimai

Advokatų susitikime Klaipėdoje - teismo pirmininkės patarimai

Uostamiestyje surengtame advokatų susitikime, kuriame dalyvavo per 100 šios srities atstovų, Klaipėdos miesto apylinkės teismo pirmininkė Audronė Gaižutienė pasidalijo įžvalgomis apie procesinių veiksmų nesklandumus bei jų šalinimo priemones.

Teismo pirmininkė A. Gaižutienė pabrėžė, kad dažnai bylos nagrinėjimas užsidelsia, nes vienai iš šalių atstovaujantis advokatas laiku negauna procesinių dokumentų. Susirinkusiems buvo pasiūlyta tartis dėl spartesnio minėtos informacijos priėmimo. Vienas iš būdų užtikrinti tokią tvarką – procesinius dokumentus atsiimti ne per pašto siuntą, o iš teisme esančių kurjerių. Tokiu dokumentų atsiėmimo būdu Klaipėdos miesto apylinkės teisme jau naudojasi antstoliai bei įmonių atstovai.

"Teismo tikslas yra kuo greičiau išspręsti ginčus. Norime, kad ir kiti, kurie savo darbe tiesiogiai susiduria su teismu, jame atliekamais procesiniais veiksmais, prisidėtų prie šios siekiamybės įgyvendinimo", – spartesnio darbo vizija pasidalijo A. Gaižutienė.

Taip pat advokatams priminta, kad nuo šių metų liepos 1 d. įsigalios bylų dokumentų įteikimas elektroniniu būdu. Teismo pirmininkė kvietė nelikti šių naujovių nuošalyje, o pasiruošti ir visiems kartu žengti pirmuosius žingsnius šio projekto vykdymo keliu. Išsakyti pastebėjimai ir dėl procedūrų, kurių reikia laikytis norint susipažinti su išnagrinėtų bei nagrinėjamų bylų medžiaga.

Advokatai teismo pirmininkei pateikė ir kelias pastabas dėl teisme patiriamų nesklandumų. Atsižvelgusi į išsakytas mintis, A. Gaižutienė pažadėjo jas kartu su teismo darbuotojais aptarti ir spręsti.

Susitikime dalyvavę advokatai iš Klaipėdos, Gargždų, Palangos, Tauragės, Šilutės, Skuodo ir kt. išklausė Lietuvos apeliacinio teismo teisėjo, Mykolo Romerio universiteto Civilinio proceso katedros prof. dr. Viginto Višinskio paskaitos "Civilinio proceso kodekso (CPK) normų taikymo teisminėje praktikoje apžvalga." Jos metu apžvelgtos teismo sprendimo už akių peržiūrėjimo sąlygos, bankrutuojančios įmonės bylinėjimosi metu neteisingai išspręstų mokestinių ginčų procedūros, žyminio mokesčio padalinimo galimybės santuokos nutraukimo bylose, jo grąžinimo aspektai atsisakius ieškinio įvairiose civilinio proceso stadijose. Taip pat V. Višinskis priminė, kad bylinėjimosi išlaidos priklauso ir nuo šalių elgesio teismo procese. Pasak svečio iš Vilniaus, jeigu šalis nesirengia operatyviai išspręsti ginčą, neatvyksta į posėdį dėl nepateisinamų priežasčių, jai gali būti neatlyginamos procesinių veiksmų išlaidos. Lektorius išsakė ir vertingus patarimus advokatams, kaip tinkamai pateikti teismui įrodinėjimo priemones, nepamiršo paminėti ir nuo kovo mėnesio įsigaliojusio Fizinių asmenų bankroto įstatymo.

Susitikimo pabaigoje Lietuvos advokatūros vadovas dr. Leonas Virginijus Papirtis pranešimus skaičiusiems ir kitiems atvykusiems svečiams įteikė padėkos raštus.

Klaipėdos miesto apylinkės teismo pirmininkė A. Gaižutienė minėjo, kad tokių susitikimų nauda yra neabejotina. "Nepamirškime, kad žmogus vertindamas teismų darbą mato visą procesą, t.y. nuo pirmojo įspūdžio pradėjus ruošti dokumentus teismui. Todėl labai svarbu teismui ir advokatams bendradarbiauti, siekiant, kad ir advokatai suteiktų profesonalias teisines paslaugas ir kad teismai galėtų greičiau išnagrinėti bylas", – pažymėjo A. Gaižutienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder