Karantiną nori pratęsti dar dviem savaitėms

Karantiną nori pratęsti dar dviem savaitėms

Lietuvoje patvirtinus devynis naujus koronaviruso atvejus, bendras užsikrėtusiųjų skaičius pasiekė 1419. Nuo koronaviruso pasveiko 638 asmenys, tebeserga – 733. Šalyje užfiksuotos 46 koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirtys. Sekmadienį Lietuvos laboratorijose ištirti 2351 ėminiai, iš viso ištirta 144 tūkst. ėminių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pirmadienį informavo, kad šiuo metu reanimacijoje gydoma 14 asmenų, ventiliuojamų – 8, su deguonies kaukėmis – 26 pacientai.

Pateikė netikėtus savaitgalio tyrimų duomenis

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pranešė, kad nei vienam iš atsitiktinai savaitgalį kviestų išsitirti asmenų kol kas nebuvo nustatytas koronavirusas. Tiesa, dalies jų tyrimų rezultatų dar laukiama. Apie savaitgalį dalytus kodus tyrimams plačiau skaitykite čia.

„Per ilgąjį savaitgalį išsitirti dėl COVID-19 infekcijos buvo pakviesti beveik 9 tūkstančiai žmonių, yra atlikta daugiau kaip 3 tūkst. tyrimų. Dalis tyrimų dar tebėra laboratorijose, dar nėra baigti. Pagal iki šiol turimus duomenis, susirgimo atvejų šio tyrimo metu nėra nustatyta“, – pasidžiaugė ministras.

Tiesa, jis pažėrė kritikos kai kurioms savivaldybėms, kurios esą nesilaikė numatytos tvarkos ir kodus tyrimams dalijo ne taip, kaip buvo įsakyta dar prieš savaitgalį. Dėl šios priežasties esą nebus galima palyginti situacijos skirtinguose miestuose.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į keletą su šiuo testavimu susijusių problemų, kurios iškilo savaitgalį. Norėčiau tiesiog priminti, koks buvo tyrimų tikslas, tai norėjome pasižiūrėti ir ištirti atsitiktine tvarka į tam tikras traukos vietas atkeliaujančius gyventojus. (...) Taip pat buvo vienas iš tikslų dalį kodų išdalinti ten dirbantiems darbuotojams ir vaistininkams.

Deja, bet keliose savivaldybėse – Marijampolėje ir Telšiuose – šių reikalavimų nebuvo laikomasi. Šios savivaldybės apsisprendė dalinti tuos kodus kitur, tokiu būdu pažeisdamos patį principą, kur ir ką tirti. Tai reiškia, kad bus sudėtinga palyginti savivaldybių duomenis ir sužinoti, kokia ten yra situacija“, – pareiškė A.Veryga

Labiausiai kliuvo Vilniaus miesto savivaldybei

Labiausiai dėl nustatytos tvarkos, kaip dalinti kodus tyrimams, nesilaikymo, kliuvo Vilniaus miesto savivaldybei. Ministras priminė, kad ilgojo savaitgalio metu atlikto tyrimo metu siekta įvertinti į viešąsias traukos vietas atkeliaujančių žmonių situaciją, o Vilniaus miesto savivaldybė kvietė žmones tyrimams registruotis internetu.

„Ko gero, pats blogiausias sprendimas buvo Vilniaus savivaldybės, kuri iš viso susikūrė savo tvarką, nusprendė vadovautis savais kriterijais, naudoti savo sistemą tiek registracijai, tiek tyrimams. Toks elgesys kelia labai rimtą susirūpinimą. Jeigu savivaldybė savarankiškai nusprendžia nebesilaikyti operacijų vadovo sprendimo, tai tikrai kyla grėsmė, kad jie gali ir kitus sprendimus priiminėti tokiu principu, kuris kitoks, nei visai Lietuvai.

Dėl to imsimės priemonių ir aš tikiuosi, kad pažeidusiems tvarkas bus pritaikyta tam tikra atsakomybė“, – rėžė ministras.

Karantino atšaukti dar nežada

Sveikatos apsaugos ministras pabrėžė, kad kol kas karantino sąlygų atšaukti nežadama. Kalbėdamas apie žmonių srautus viešose erdvėse, jis ragino visuomenę neatsipalaiduoti, elgtis atsakingai ir nesibūriuoti gatvėse, lauko kavinėse.

„Kalbant dėl karantino, kol kas planų jį visiškai atšaukti nėra. Manau, kad Vyriausybė ir trečiadienį svarstys tuos terminus. Aš už Vyriausybę negaliu kalbėti ir kol sprendimai nėra priimti, neturiu, ką komentuoti, bet paties žodžio „karantinas“ nereikėtų bijoti.

Mes ir dabar gyvename karantino sąlygomis, bet vis daugiau ir daugiau viešojo gyvenimo, laisvalaikio erdvių tampa prieinamos žmonėms. Karantinas reikalingas tam, kad toliau galėtume valdyti situaciją“, – aiškino A.Veryga.

Tiesa, ministras po kelių minučių pridūrė, kad karantinas greičiausiai bus pratęstas dar dviem savaitėms. Tokiu atveju jis tęstųsi iki pat gegužės 25 dienos. 

A.Veryga taip pat neatmetė galimybės, kad virusui vėl ėmus plisti, karantino sąlygos gali būti griežtinamos, o verslas už pažeidimus esą susilauktų nemenkų baudų. „Tais atvejais, kai bus fiksuojami pakartotiniai pažeidimai, bus taikomos realios ir net griežtos baudos“, – perspėjo jis.

Įvardijo aktyviausius židinius

NVSC Vilniaus departamento direktorė R.Lingienė informavo, kad šiuo metu visi aktyvūs koronaviruso židiniai yra užfiksuoti socialinės globos, slaugos arba asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

„Tai yra Kartenos pirminio sveikatos priežiūros centro slaugos ir palaikomojo gydymo ligonine, „Klaipėdos hospisu“, Klaipėdos universitetinės ligoninės slaugos skyriumi, taip pat problemų yra Antavilių pensionate bei viešojoje įstaigoje „Senevita“, tik norėčiau patikslinti, kad šioje įstaigoje nustatyta COVID-19 infekcija tik šios įstaigos darbuotojams“, – vardijo R.Lingienė.

Ji priminė, kad dar vienas koronaviruso židinys yra užfiksuotas reabilitacijos centre „Pušyno kelias“, kuriame susirgo jau 6 pacientai ir 2 darbuotojai.

Vilniuje kyla naujas židinys

Vilniaus universitetinės ligoninės reabilitacijos centre „Pušyno kelias“, kur patvirtinti jau 8 koronaviruso atvejai. Naujausi du atvejai nustatyti pirmadienį. Iš viso reabilitacijos centre užsikrėtė 6 pacientai ir 2 įstaigos darbuotojai.

R.Lingienė patikslino, pirmasis koronaviruso atvejis šios įstaigos pacientui buvo nustatytas šeštadienį. „Jis sukarščiavo, susirgo. Jam paimtas tepinėlis, testas buvo teigiamas“, – sakė ji.

7 koronavirusu sergantiems šios įstaigos pacientams ir darbuotojams nepasireiškė jokie infekcijos simptomai. Tai reiškia, kad simptomai pasireiškė tik vienam iš 8 atvejų. NVSC aktyviai vykdo pirminio atvejo paiešką. Pirminė hipotezė, kad infekcija įstaigoje išplito nuo sergančių darbuotojų.

NVSC sprendimu, nuo balandžio 18 iki gegužės 3 dienos nušalinti visi šiame centre dirbę darbuotojai. „Jų yra 25. Taip bus, kol bus atlikta jų apklausa ir įvertintas jų sąlyčio rizikos pobūdis“, – patikslino R.Lingienė.

Paslaugas dabar „Pušyno kelyje“ teikia Respublikinės universitetinės Vilniaus ligoninės darbuotojai, atvykę iš centrinės įstaigos. Laboratoriškai šiuo metu ištirti visi šio centro pacientai ir darbuotojai. Gegužės 2 dieną čia buvo 34 pacientai. Keletas jų jau išleisti tęsti gydymą namuose.

R.Lingienė: situacija optimistinė, tačiau atsipalaiduoti neverta

Optimizmas dėl sergamumo kreivės „plokštėjimo“, R.Lingienės nuomone, turėtų būti racionalus. Dar nežinia, kaip viskas pasisuks atidarius tam tikras įstaigas po ilgojo savaitgalio.

„Neatsipalaiduokime dėl būtinų priemonių naudojimo, nepamirškime higienos. Situacija optimistinė, tačiau atsipalaiduoti negalime. Štai, galvojome, kad situacija rimsta, o Vilniuje turime naują didelį židinį“, – teigė R.Lingienė.

Anot A.Verygos, siekiant užkirsti kelią tolimesniam koronaviruso infekcijos plitimui, prevenciškai bus tiriami parduotuvių bei kitų prekybos vietų darbuotojai, tiesiogiai aptarnaujantys pirkėjus.

Kokia situacija su apsaugos priemonėmis?

Lietuvos kariuomenės Depų tarnybos administracijos viršininkas, Lietuvos kariuomenės atstovas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centre Aurimas Guščius pasakojo, kad nuo kovo pabaigos į Lietuvą atvyko 28 mln. vienetų įvairių apsaugos vienetų iš 32 mln. vienetų siuntos.

„Viskas buvo paskirstyta pagrindinėms COVID-19 ligoninėms, mobiliesiems punktams, karščiavimo klinikoms, greitosios pagalbos stotims. Šis kiekis leido pasiekti tikslą: gydymo įstaigos turi sukaupusios 30 dienų apsaugos priemonių rezervą ir gali jį skirstyti pavaldžioms gydymo įstaigoms.

Kitas aprūpinimo etapas – siekti išlaikyti rezervus ir tęsti netrūkstamą aprūpinimą apsaugos priemonėmis“, – aiškino A.Gusčius.

Jis pridūrė, kad šiandien bus iškrautas pirmasis traukinys, tad aprūpinimas apsaugos priemonėmis tęsiamas ne tik oru, bet ir geležinkelių linijomis. „Tikimės, kad nebebus tokių sprendimų veikti savarankiškai, kaip buvo šį savaitgalį“, – dar kartą Vilniaus miesto savivaldybei kritikos negailėjo ministras.

Kada galėsime nebedėvėti kaukių, spręs Vyriausybė

A.Verga į klausimą, kiek laiko dar teks nešioti apsaugines kaukes, konkretaus atsakymo neturėjo.

„Kol kas negaliu pasakyti, kaip ilgai reikės nešioti kaukes. Viskas priklausys, kaip atsakingai elgsimės viešose vietose. Šis nurodymas priimtas ne ministro įsakymo, Vyriausybės sprendimu, tai bet kokiu atveju apie tai, kada tokios priemonės bus galima atsisakyti, apsispręs ji“, – sakė ministras.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder