Gyvenimas pro langą: Kai laikrodžiai tiksi ne pagal savo valią

Gyvenimas pro langą: Kai laikrodžiai tiksi ne pagal savo valią

193 - oji istorija, kovo 20, šeštadienis

Pabudusi pro savo langą regiu saulėtą dangų. Oho, beveik eilėraštukas. Kaip sprendžina (kaži iš kur toji svetimybė, reiškianti spyruoklę, į lietuvių kalbą atkeliavo?) nešoku iš migio - šeštadienis juk.

Leidžiu sau bent kiek padrybsoti, žiūrėdama, kaip formuojasi plunksniniai, paskui kamuoliniai debesys. Bent kol kas jie balkšvi. Žvelgiant į debesis visada pareina minčių. Kartais man pasirodančių net vertingų. Nes pažadina pilkąsias smegenų ląsteles. Tuo labiau, kad jas padirgina ir pranešimai per radiją. O radijas man porina, - vėl suksime laikrodžius. Rudenį - irgi. Kitais metais pavasarį - vėl. Nes ES niekaip nesusitariama, kurios šalys rinksis žiemos, o kurios vasaros laikus.

Na, žinote, jeigu dėl laiko keitimo ar nekeitimo gal jau 10 metų taip ir nesutariama, tai kaip įmanoma susirokuoti dėl sprendimų, kuriuos dėl įvairių priežasčių privalu priimti nedelsiant?  

Ir dar - man visokios ten statistikos, reitingai, indeksai įspūdžio nedaro. Nes jau daugeliu atvejų įsitikinau - tai tėra gerokai pablerę kaliošai, pritaikomi prie kieno nors kojų, įvaizdžių, galių ar negalių. Įspūdžio nepadarė ir šis BNS pranešimas:

"Lietuviai pastaraisiais metais buvo laimingesni už kaimynus, rodo penktadienį paskelbtas Pasaulio laimės indeksas.

Jame Lietuva užėmė 38 vietą, kai pernai buvo 41.

Estija indekse yra 40 vietoje, Lenkija - 44, Latvija - 51, Baltarusija ir Rusija užėmė atitinkamai 75 ir 76 vietas.

Laimingiausia pasaulio valstybe pripažinta Suomija, po jos seka Danija, Šveicarija, Islandija ir Nyderlandai.

Tiriamas laikotarpis apima 2018-2020 metus.

Pasaulio laimės indeksą Jungtinės Tautos skelbia nuo 2012 metų.

Laimingiausių šalių sąrašas sudaromas remiantis įvairiais veiksniais: vienam gyventojui tenkančia BVP dalimi, duomenimis apie gyventojų sveikatą ir medicinos prieinamumą, socialines pašalpas, pilietines laisves ir korupcijos paplitimą.

Sudarant paskutinįjį reitingą buvo atsižvelgta ir į tai, kaip šalims pavyko dorotis su COVID-19 pandemija."

Nors didelio įspūdžio toji 38-oji Lietuvos vieta ir nepadarė, bet puoliau ieškoti - kiek tų valstybių pasaulyje yra? Smegeninėje sukosi skaičius apie 200. Bet - ar iš tiesų?

Kai pradėjau naršyti, supratau, kad tų valstybių skaičiuose ir velnias koją išsisuktų: pripažintos, nepripažintos, dalimi pripažintos ir pan. Kadangi tą Pasaulio laimės indeksą nustatė JTO, domiuosi, kiek tų valstybių ji jungia? Smegeninė, šnabždėjusi skaičių apie 200, per daug nesuklydo: JTO dokumentai sako, kad organizacijai priklauso 193 suverenios valstybės, dar 2 turi stebėtojos statusą. Tad viso - 195. Šios šalys bendrauja tarpusavyje kaip suverenūs tarptautinės teisės subjektai, jos skirtingomis spalvomis yra nurodomos pasaulio žemėlapiuose, jos turi savo vėliavas, herbus, himnus, valstybių vadovus, joms galioja tarptautinė teisė, jų atstovai turi diplomatinį imunitetą ir t.t., ir pan.    

Pagal ISA pasaulyje yra... 249 valstybės. Gal ten jie įskaičiuoja ir nepripažintas ar dalimi pripažintas? Nebesigilinau.

Na, jeigu JTO priklauso 195 valstybės, tai gal toji Lietuvos 38 - oji vieta reitinge visai neblogai?

Bet mano smegenėlių pilkosios ląstelės ėmė maištauti: kokiomis svarstyklėmis sveriama vienam gyventojui tenkanti BVP dalis? Kokiais matuokliais "išmieruojami" korupcijos paplitimas arba pilietinės laisvės?

Kas atsakytų - neieškau, savarankiškai nusprendžiu: į JTO, kaip ir į ES institucijas siunčiami, taip ir norėjau pasakyti - popieriukai. Laiku susigriebiau - siunčiamos elektroninės ataskaitytės, duomenukai, pagal kuriuos ir sudaromi tie reitingiukai. O juk Lietuvos įvairios institucijos ataskaitytes ir duomenukus turi galimybių pagrąžinti, paskaistinti, papudruoti...

Na, sakyčiau, įtarumo manija kiek apsėdo ir mane. Čia jau galiu panaudoti kaip ir klasikine tapusią frazę: kas galėtų paneigti?

...Oi, tolokai nuklydau nuo savo plotų, kuriuos aprėpiu pro savo langą. Mea culpa. Nebesuksiu galvos nei dėl pilietinių laisvių ar korupcijos klampynių. Geriau pasiklausysiu paukštukų čiulbesio, ulbesio - juk šeštadienis.    

Visas „Gyvenimo pro langą“ istorijas galite rasti čia

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder