Seime - kuklių atostogų mada

Seime - kuklių atostogų mada

Pasirodo, ir į Seimo narių kiemą atkeliavo ekonominis sunkmetis. Bent jau klaipėdiečiai parlamentarai šią vasarą atostogas leidžia namie arba su artimaisiais mūsų krašte. Apie užsienio keliones jie beveik nekalba, nors per atostogas vis viena gauna pinigų vadinamosioms kanceliarinėms išlaidoms padengti.

Taip yra todėl, kad iki šiol nepavyko rasti politinės valios pakeisti Seimo statutą ir įteisinti normalias, kaip ir visų dirbančių žmonių, atostogas. Tokiu atveju valstybės biudžete pavyktų sutaupyti nemažai pinigų, nes politikai atostogautų ir jokių išmokų negautų.

Lankėsi čempionate

Parlamentaras ir susisiekimo ministras Eligijus Masiulis "Vakarų ekspresui" teigė, kad dar pavasarį buvo suplanuota kelių dienų kelionė į Ispaniją, Barseloną.

"Buvome išvykę keturioms dienoms liepos pabaigoje. Mes su žmona jau esame lankęsi Katalonijos sostinėje, o vaikai - dar ne. Pavedžiojome atžalas po jūrų parką, panašų į mūsų Jūrų muziejų. Po to vykome į Pablo Pikaso muziejų. Teko apsilankyti ir Europos lengvosios atletikos čempionate, kur dalyvavo lietuvaičiai", - pasakojo ministras.

Likusią atostogų dalį politikas leido pajūryje, linksminosi Jūros šventės renginiuose, vyko į Nidą, kur dalyvavo Kuršių marių regatoje.

"Žmona dalyvavo keturiuose plaukimo etapuose, aš - viename. Dar planuoju savaitę ilsėtis, tačiau vėlgi - pajūryje ir su vaikais. Eisime grybauti. Žinoma, atostogų planus koreguoja ir gerokai sumažėjusios pajamos bei pareigos, nes dirbant ministru negaliu ilgam ištrūkti. Darbo metu tenka nuolat susitikinėti įvairiais klausimais, tad per atostogas norisi pabūti su savimi", - prisipažino E. Masiulis.

Jis teigė priklausančių su parlamentine veikla susijusių lėšų per atostogas neišnaudojantis.

"Išleidžiu kurui gal kokius 200-400 litų. Tačiau pritariu, kad Seimo narių atostogos turėtų būti įteisintos. Ministras turi konkretų darbo laiką: nuo 8 iki 17 valandos, o parlamentarų darbo laikas neapibrėžtas. Turėtų būti kitaip - kaip ir visiems. Nes dabar parlamentarui patogu imituoti darbą", - pripažino jis.

Šeria gyvulius

Pajūrio vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktas palangiškis Pranas Žeimys šią vasarą tapo kuo tikriausiu ūkininku. Anot politiko, pablogėjus tėvų sveikatai jis jau antrą mėnesį leidžia Skuodo rajone esančioje Puodkalių kaimo sodyboje.


"Niekur ir neketinu vykti, nes globoju tėvus. Atlieku visus būtinus ūkio darbus - pjaunu žolę, raviu daržus, kasu bulves, prižiūriu gyvulius, kuriuos bandau parduoti, kad tėvai nebevargtų. 78 metų tėvukas pavasarį tiek visko prisodino, kad yra ką veikti, neklausė mūsų patarimų. Tikrai nelengvas darbas visą ūkį prižiūrėti: dirbu nuo 8 ryto iki devynių vakaro", - pasakojo Seimo narys.

Jis filosofavo, kad kaip Seimo nariui tokios atostogos yra labai naudingos.

"Nuo 18 metų esu išvykęs iš kaimo. Dabar tenka plušėti, o tai - labai gerai, nes laiko nueiti į sporto salę nėra. Nuo pilnametystės nesu taip ilgai buvęs kaime", - sakė politikas.

P. Žeimys prisipažino, kad ir per atostogas naudos parlamentinei veiklai skirtas lėšas - kas mėnesį palangiškis sumoka 1 980 litų automobilio nuomai.

Keliones slepia?

Džiazo muzikantas ir Seimo narys Vytautas Grubliauskas taip pat laiką leidžia namie Klaipėdos rajone - tveria tvorą, pjauna žolę.

"Buvome kelioms dienoms išvykę su vaikais į Aukštaitiją, Palūšę, prie Kražių, lankiau tėvus ir uošvius. O dabar daug laiko praleidžiu pajūryje, daug dirbu. Liūdnokos atostogos... Ryškiausias įspūdis - Jūros šventė, kurios metu teko groti su labai geru muzikantų kolektyvu iš Latvijos", - teigė politikas.

V. Grubliausko planuose - nuvežti vaikus į Vokietijoje esantį Heidi atrakcionų parką, tačiau dar neaišku, ar pavyks tai padaryti.

Paklaustas, ar kas nors iš kolegų Seimo narių išties įdomiai ir turiningai leido ar ketina leisti laiką atostogų metu, lankėsi egzotiškuose kraštuose, pokalbininkas atsakė to nežinantis. Beje, kaip ir visi kiti kalbinti klaipėdiečiai parlamentarai.

"Jei kur ir važiuoja kolegos, gal bijo prisipažinti? Matyt, išmoktos viešųjų ryšių pamokos, nes prasitarus, kad leidiesi į prabangią kelionę, gali užsitraukti rinkėjų nemalonę. Dabar tokia mada - visi stengiasi deklaruoti, kad laiką leidžia prie upių ir ežerų savame krašte", - svarstė parlamentaras.

Jis taip pat pripažino, kad neaiškumai dėl tautos išrinktųjų atostogų kelia aistras.

Kitas parlamentaras Evaldas Jurkevičius tikino išsijuosęs dirbantis rinkėjų labui: savo rinkiminėje apygardoje organizavo pavyzdingiausio namo rinkimus, rugsėjo 1-ąją ketina kartu su jūros šauliais budėti prie mokyklų perėjų.

"Anksčiau tai darydavo policija, bet šiais metais jau pajėgų neužtenka. Nėra kada atostogauti, nes daug darbų turiu, priiminėju rinkėjus. Retsykiais nuvažiuoju pažvejoti ar prie jūros", - informavo jis.

Maudynės ir darbai

Klaipėdietės parlamentarės - Agnė Bilotaitė ir Irena Šiaulienė - taip pat sėslios atostogų metu.

Jauniausioji Seimo narė A. Bilotaitė teigė, kad pagal Konstituciją parlamentarai turi dirbti nepertraukiamai kiaurus metus, tad ir atostogos kaip ir nepriklauso.


"Todėl ir dirbu, lakstau į susitikimus, renginius, ruošiamas antikorupcinių įstatymų paketas. Esu Klaipėdoje, nueinu prie jūros, laisvalaikiu bėgioju miške, važinėju dviračiu. Vadinamosios mūsų atostogos teoriškai turėtų tęstis iki rugsėjo 10 ar 11 dienos, kai prasidės rudens sesija, bet gal užtruks ir trumpiau. Į užsienį vykti neketinu, nes gyvenant uostamiestyje jokių užsienių nereikia", - tikino politikė.

Paklausta, ar neketina atšokti savo vestuvių su ilgamečiu draugu, A. Bilotaitė atkirto, jog dar ne.

"Nėra tokių planų, nes dabar labiausiai rūpi darbai. Pavyzdžiui, Žemaitijoje vyko mūsų partijos jaunimo bendruomenės sąskrydis, tad tenka prisidėti prie jo organizavimo", - dėstė politikė.

I. Šiaulienė tradiciškai atostogų metu rinkosi ekskursiją po Lietuvą. Šį kartą su bendrapartiečiais lankėsi Žemaitijoje - Telšiuose, Rainiuose, ant Šatrijos kalno, Užventyje ir kt.

"Į užsienį tikrai nevyksiu, gera ir Lietuvoje, kai taip šilta. Sočiai maudausi jūroje", - prisipažino parlamentarė.

Paklausta, ką mano apie situaciją, kai tautos išrinktiesiems net atostogų metu priklauso kanceliarinės išmokos, politikė buvo tiesmuka.

"Mums ir taip sumažintos algos 40 procentų - vietoje 8 tūkstančių litų į rankas gauname apie 5 tūkstančius. Išmokos nurėžtos 30 procentų ir dabar siekia apie 2 tūkstančius litų. Nesame kokie nors milijonieriai, kaip bandoma mus pateikti. Negalime pinigų į kairę ir dešinę švaistyti. Visgi nesu prieš atostogų įteisinimą, bet nežinau, ar tai ką nors keistų", - svarstė ji.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder