Šeimos verslas klesti turgavietėje

Šeimos verslas klesti turgavietėje

Jaunas veidas turguje už prekystalio dar gana retas vaizdas, tačiau vasarą ši situacija šiek tiek pasikeičia - šypsenas ir jaunatvišką energiją pirkėjams dalina vis daugiau jaunų pardavėjų. Daugiausia jų - tėvų pėdomis sekantys ir prekybininko profesiją "besimatuojantys" jaunieji prekybininkai.

Klaipėdos naujajame turguje prekybininkų, kurie savo šeimos verslą perduoda iš karto į kartą - ne vienas.

"Nėr geriau, kai šeimos pradėtas verslas turi tęstinumą", - apie turguje ne vieną dešimtį prekiaujančias šeimas sako Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Mickus.

Jo paties akyse užaugo ir prekybininkė Vita Vaičikauskienė, šalia kurios už prekystalio dabar stovi ir jos vaikai.

Svarbiausia - bendravimas

V. Vaičikauskienę ir gražią jos šeimą - vyrą ir tris vaikus - pažįsta kone kiekvienas apsilankantis turguje. Savo užaugintomis bulvėmis, morkomis, kopūstais, burokais, svogūnais ir česnakais jau daugiau nei dešimtmetį prekiaujanti moteris, Naująjį turgų vadina lemtinga vieta. Čia nuo 16 metų už prekystalio stojusi padėti savo tėvams Vita vėliau nusprendė savarankiškai pradėti prekybą tėvų ūkyje užauginta produkcija.

Naujajame turguje moteris susipažino su savo vyru Andriumi ir dabar džiaugiasi trimis šauniais vaikais. Pagrindinė moters pagalbininkė 17-metė dukra Sandra prekiauti mamai turguje padeda kiekvienų mokslo metų atostogų metu. Vienuolikmetė Goda ir 9 metų Deimantas kol kas kimba tėvams į pagalbą namie.

"Vaikai mielu noru padeda mums su vyru ūkyje. Tai - jų pasirinkimas. Nė vieno neskatinome ar kitaip nevertėme. Meilė žemei ir žmonėms tikriausiai, įgimta", - šypteli ūkininkė.

Paklausta, kokius patarimus duodanti savo vaikams stojant už prekystalio, moteris nedaugžodžiauja: svarbiausia - būti maloniam, noriai bendrauti su atėjusiu pirkėju bei šypsotis. Pasak moters, prekyba turguje vaikus moko savarankiškumo, atsakomybės bei stiprina bendravimo įgūdžius. Pinigai ir norimi daiktai ant medžių neauga - šia taisykle vadovaujasi ir Vitos šeima. Vaikai nuo mažens mokyti, jog norint kažką nusipirkti, reikia užsidirbti. Šeima džiaugiasi, kad visi vaikai yra iniciatyvūs, bendraujantys, darbštūs. Vyresnioji dukra, vasaros sezonu padedanti prekiauti mamai, atlygį už darbą jau investuoja į savo verslą.

"Pagrindinė sąlyga, norint prekiauti turguje - mėgti žmones ir bendravimą. Turgus - ta vieta, kur niekada nebūsi vienas. Aš labai mėgstu žmones", - švytinčiomis akimis sėkmingą prekybą turguje kalba moteris.

Vasarą - daugiau jaunų prekybininkų

Šiltuoju metų laiku norą prekiauti turguje pareiškia 10-15 jaunųjų prekybininkų. Vieni padeda tėvams, seneliams, kiti pradeda individualią veiklą. Daugiausia jaunuoliai prekiauja tėvų užauginta produkcija - pomidorais, agurkais, vyšniomis, braškėmis ir kitomis vasaros gėrybėmis. Tiems, kurie padeda tėvams, atskiri darbo reikalavimai netaikomi, o jaunuoliai, kurie pasiryžta savo verslą pradėti savarankiškai prekiaudami turguje, turi įsigyti verslo liudijimą.

"Natūralu, kad vasarą turgavietėje prekybininkų daugėja. Lauko prekyvietėje užpildomos kone visos vietos. Ypač džiaugiamės, kai už prekystalių stoja jauni žmonės. Taip palaikomas turgaus prekybos tradicijos tęstinumas. Be to, gerų emocijų ir smagaus šurmulio jaunuoliai tikrai atneša į turgų - taip ir lankytojams smagiau", - įsitikinęs Naujojo turgaus direktorius Viačeslav Karmanov.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder